Dodaj do ulubionych

Wasze dziwne nawyki zywieniowe?

IP: *.csk.pl 27.08.04, 08:06
ja jako takich nie posiadam, ale moja siostra potrafiłaby zjeść michę
nieugotowanego takiego suchego makaronu z wegetą, lubi też surowe ziemniaki,
a jak ma ochotę, to bierze zakrętkę od solniczki, sypie do niej sól na ok.5mm
i po prostu zjada.
Obserwuj wątek
    • dafni Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? 27.08.04, 09:54
      Czy słodka chałka z majonezem i ogórkiem kiszonym można zaliczyć do dziwnych
      nawyków żywieniowych?:)
      • lahliq Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? 27.08.04, 10:26
        Słodka chałka albo bułka mleczna z rodzynkami a na to smalec ze skwarkami -
        mniam... :)
        • lahliq Uzależnienia 27.08.04, 10:27
          A poza tym jestem uzależniona od żółtego sera. Dzień bez żółtego sera jest
          dniem straconym!
    • atagha Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? 27.08.04, 10:02
      Przepraszam ze tak bez pardonu zapytam:Częst Twoja siostra jada takie rzeczy?
      Surowe ziemniaki sa trujace. A sol moze spowodowac nadmierne gromadzenie wody w
      organizmie. Wiem, bo moja prababcia solila nawet chleb z drzemem i miala na
      straosc ogromne problemy a byla juz od soli uzalezniona.
      • Gość: s. Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? IP: *.csk.pl 27.08.04, 15:40
        jeśli zauważy, że ktoś obiera ziemniaki do obiadu, prosi o najmniejszego, ale
        nie dostaje gorączki jak niektórzy, co jedzą je aby nie isc do szkoły, a
        makarony z wegetą i sól już rzadziej, jak była malutka to była jej ulubiona
        przekąska,
    • Gość: Stokrocja Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? IP: 217.96.10.* 27.08.04, 10:13
      Hm... Ja ostatnio mam "napad" i zajadam sie grahamkami ze smalczykiem ze
      skwarkami, na to kiszony ogoreczek i obowiazkowo ketchup, ktory tak dobrze
      smakuje mi tylko z ogoreczkami kiszonymi ;)))) W ogole mam ostatnio straszna
      ochote na kiszonki (chodzi za mna kiszona kapusta) brak witaminy C? ;))))
    • Gość: Katka Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 27.08.04, 10:19
      mam koleżankę która wcina kiszone ogórki z dżemem i musztardą. Sama miałam
      kiedyś taką fazę na majonez że potrafiłam zjeść cały słoik z jedną niedużą
      bułką. Ale żeby surowe ziemniaki...? Jak byłam dzieckiem to mówiono że od
      surowych ziemniaków dostaje sie gorączki, nie wiem czy to prawda, ja w każdym
      razie kilka razy próbowałam jak nie chciałam iść do szkoły i nigdy nie
      zadziałało :)
    • dr-divlo Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? 27.08.04, 10:33
      mój brat kiedys jadł zwykłe herbatniki i smarował je masłem, fuj
      Ja natomiast uwielbiam wcinać samą śmietanę, pycha :D
      • Gość: Katka Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 27.08.04, 10:45
        herbatniki + masło baaaardzo dobre, tzn. nie wiem czy dziś by mi to smakowało,
        ale kiedyś bardzo lubiłam, ale to było w czasach kiedy lubiłam kiedy masła na
        chlebie było grubiej niż samego chleba :)
        • Gość: s. Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? IP: *.csk.pl 29.08.04, 18:13
          moja mama miaała bzika na punkcie krakersików, tych słonych posmarowanych
          masłem :)
        • szycha80 Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? 30.08.04, 11:08
          uhmmm herbatniki z masełkiem (twardym) - pychotka!!
    • Gość: alienor Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? IP: *.crowley.pl 27.08.04, 10:45
      Ojeciec mojego chlopaka lubi ogorki malosolne z miodem, brrr.
    • ew.ka Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? 27.08.04, 15:57
      Nie wiem, czy to takie dziwne ale moją siostrę bardzo dziwi: lubię kanapki z
      żółtym serem posmarowanym dżemem, najlepiej truskawkowym :-))
      • Gość: anne_mari Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? IP: *.Korbank.PL / 81.219.226.* 27.08.04, 19:17
        nie tylko to dziwi twoja sieostrę,,,wiele osób się temu dziwuje, ja takie
        jedzonko uwielbiam.
        Kiedys mój mąż też się dziwił, ale go nauczyłam i teraz woła ..' a co nie
        kupiłaś dżemu a zrobiłas z serem żółtym na śniadanie?, to jak mam zjeść?"
    • omarta Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? 27.08.04, 16:01
      ja dodaje siemie lniane do wszystkiego do czego mogę: zupa, budyń, jajecznica...
      • szycha80 Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? 30.08.04, 11:09
        a Cynamoon sezamuje, hihi
        • Gość: Cynamoon Re: :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 21:20
          Hi, hi
          A ja usilnie sie zastanawialm, co tez mam od siebie do tego watku dopisac...
          Oprocze sezamu sypie wszedzie gdzie sie da rzeczone siemie i pestki slonecznika
          oraz dyni,od paru dni ;-)wszytsko prazone rzecz jasna.

a mleko w proszku an sucho, o ktorym ktos ponizej pisal, to zawsze. Jak tylko
          mam pod reka ;-)
    • Gość: mayessa Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? IP: *.inds.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.04, 17:19
      nie jest to może bardzo dziwne ale zawsze lubiłam bułkę z wydrążonym środkiem
      do którego była wlana śmietana i cukier
    • Gość: amy Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 17:27
      Moja koleżanka jako licealistka szokowała jedząc kiełbasę z miodem.
    • Gość: Agnieszka Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 17:55
      Płatki kukurydziane ,pokrojony ser żółty w kostkę,wszystko zmieszane z
      majonezem-oto mój dzik żywieniowy
    • Gość: kaska Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 18:02
      ja przez okolo rok rzucalam sie na surowe mieso. Po prostu MUISIALAM zjesc
      chocby kawalek. A moja znajoma zjada drpzdze na surowo.
      • Gość: siostra Heli Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? IP: *.bb.online.no 27.08.04, 20:12
        tez w dziecinstwie jadlam drozdze na surowo, koniecznie posypane cukrem.
        Pamietam tez, jak ukradkiem przed matka ssalam kostki magi.
        • Gość: trex drozdze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 20:28
          oj tak, drozdze obtoczone w cukrze albo rozpuszczone w szklance cieplego mleka z
          cukrem, ummm... jeszcze teraz czasem mam ochote na to :D
    • Gość: Jagoda Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.04, 19:35
      Nie wiem czy kogoś to zdziwi, ale wydaje mi sie nieco dziwne jedzenie galarety
      z nóżek wieprzowych z musztardą- zajada się tym daniem mój kolega.
    • poleczka2 Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? 27.08.04, 22:23
      A ja uwielbiam surowe ciasto. Dzisiaj zrobiłam kruche na szarlotkę i nie mogłam
      się powstrzymać żeby nue zjeść chociaż kawałeczka pomimo że jestem w ciąży i
      surowych jaj mi nie wolno.
      Kiedyś prosiłam babcię aby zrobiła kruszonkę i wyjadałam ją z miski przed
      pieczeniem.
      • e_katt surowe ciasto i ciastka 29.08.04, 15:11
        Na surowe ciasto to raczej rzucałam się w dzieciństwie (nie tylko to słodkie,
        np. kruche, drożdżowe, ale smakowało mi też to np. na domowy makaron albo
        pierogi - w ilościach rozsądnie wydzielanych mi przez mamę --> przychodziłam do
        kuchni i prosiłam o kawałek, a mama odrywała mi małą kuleczkę.. :-D)

A jeśli o ciastka chodzi..
        Może to nie będzie bardzo dziwaczne, ale..
        rzecz tyczy się ciastek ze sklepów (zwł. tych kupowanych na wagę),
        mam zwyczaj jedzenia ich nie w formie, jaka została im przemysłowo nadana:

- rurki z masą kakaową (najpierw rozwijam cieniutki opłatek, w który zawinięta
        została masa, potem jem masę)
        - markizy (oddzielam dwa ciastka, najpierw jem to bez masy, jako drugie-to, do
        którego przylepił się krem)
        - wafelki (odrywam po jednym listku waflowym)
        - delicje (różne metody: najpierw czekolada, potem biszkopt i galaretka, albo:
        biszkopt, czekolada, galaretka..)

Czyli wychodzi na to, że od przyrodzonej ciastkom formy, wolę je konsumować
        rozłożone uprzednio na czynniki pierwsze ;-)

:-)
        • i.nes Re: surowe ciasto i ciastka 29.08.04, 15:25
          Ja z delicjami robię tak samo. Podobnie `rozbieram' ptasie mleczko: najpierw
          płatki czekolady i dopiero na końcu pianka :) Moja Mama nazywa to `papraniem
          się' ;))
          • e_katt ptasie mleczko!! 29.08.04, 15:29
            Ja też tak robię:
            najpierw czekolada, potem pianka!!
            dla mnie najlepiej wtedy smakuje
            (moja siostra z kolei uważa, że "jak można jedząc je tym sposobem docenić w
            pełni smak ptasiego mleczka", haha)
    • barba50 Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? 29.08.04, 15:33
      Rzecz znam z opowiadań koleżanki. Jej syn od maleńkości odmawiał jedzenia
      posiłków w ogólnie przyjętej formie. Tak więc jedząc kanapkę jadł najpierw
      pieczywo, a następnie wszystkie pozostałe składniki po kolei. Było tak również
      z obiadem: na talerzu ziemniaki, mięsko, jarzynka, a Krzyś konsumuje wszystko
      po kolei... Jako że zachowanie nietypowe pytała oczywiście pediatry, p.doktor
      jednak podeszła do tego racjonalnie. Jeżeli ogólnie je chętnie, niczego nie
      pomija to znaczy, że "taka jego uroda" i już. A ciekawe, muszę się dowiedzieć
      czy mu to zostało, bo to teraz już dorosły facet...

Pozdrawiam
      • e_katt dzieci i jedzenie.. ech 29.08.04, 15:48
        A propos diet, które w nie wiadomo jaki sposób narzucają sobie same dzieciątka:
        jakiś czas temu był w tiwi angielski dokument o zaburzeniach jedzeniowych.
        Pokazali m.in. 5/6-latka, który ponoć w swym (krótkim jeszcze co prawda..)
        życiu nie zjadł niczego innego, co nie byłoby:
        - delicjami (no, w każdym razie brytyjskimi odpowiednikami naszych wedlowskich
        delicji)
        - chipsami/chrupkami (coś w tych okolicach)

Próby nakarmienia go czymś innym okupione były oooogromnym wysiłkiem matki
        (która siłowo wpychała swemu dziecięciu jedzenie, a była to o tyle utrudniona
        operacja, bo 5-latek wił się przy tym jak piskorz i darł wniebogłosy!! z
        tarzeniem poz ziemi włacznie.. dżizuss).
        I żeby były jeszcze jakieś tych siłowań rezultaty..
        Zwykle dzieciak nic nie przełykał, jeno wypluwał.
        W najlepszym zaś razie pokornie (hehe, dobre sobie..) zjadał, po czym popisowo
        wymiotował..
    • Gość: P. Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? IP: *.proxy.aol.com 29.08.04, 16:41
      Czy wy wszyscy jesteście w ciąży?...
      • e_katt Czy my wszyscy jesteśmy w ciąży? 29.08.04, 18:12
        Taa..
        permanentnie.
        ;-)
    • magosiaa Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? 29.08.04, 18:40
      gotowane, podsmażane ziemniaki, a do tego chleb z masłem i kiszony ogórek, albo
      pomidory z cebulą. Uwielbiam
    • Gość: mika_p Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? IP: *.c151.petrotel.pl 29.08.04, 21:25
      W dzieciństwie nie potrafiłam najeść się na przykład białym serem (na kanapce
      albo z kluskami) czy innym chlebem z dżemem - owszem, jadłam z apetytem i w
      wymaganej ilości, po czym przekradałam się do lodówki i wyciągałam kawałek
      kiełbasy i dopiero po tym "przytwierdzeniu" przestawałam być głodna.
    • Gość: gryka1 Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? IP: 5.2.* / *.chello.pl 29.08.04, 23:24
      Moja córka też zjadała po kolei wszystkie składniki obiadu.Przeczytałam potem,
      że jest to zdrowe dla dziecka gdyż do trawienia każdego ze składników potrzebny
      jest trochę inny skład enzymów. Dziecko to "wie" instynktownie, a my próbujemy
      je przestawić. Moim zdaniem takie jedzienie drożdży na surowo nie jest
      najzdrowsze, ale już sparzone mlekiem są swietnym źródłem witaminy "b". Może
      tego wam brakuje w organizmie a masłem jest też podobnie ale trzeba uważać,
      mozna przesadzić i problemy z sercem gotowe. Ja jako dziecko też miałam dziwny
      nawyk. Stałam w łóżeczku śliliłam ścianę i zdrapywałam wapno ze ściany.Lekarz
      zdiagnozował to jako brak wapnia w organizmie i zapisał bardzo fajne, lekko
      słodkie wapno dla dzieci i przedstawiłam się więc na coś lepszego.
    • pinos Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? 30.08.04, 10:00
      Hmmm. Przyznaje sie - bez bicia - do:
      1. Plackow zimeniaczanych z cukrem. Najpierw jem sobie z sosem gulaszowym,
      potem z tzatzykami, a ostatniego przepisowo z cukrem.
      2. Rozbierania na czesci pierwsze ptasich mleczek, delicji, Mozartkugelsow itp.
      3. Wyjadania (w dziecinstwie, teraz zostalo mi to juz tylko przy schabowym z
      ziemniaczkami i surowka) skladnikow po kolei z talerza - najpierw surowka,
      potem ziemniaczki/frytki/ryz, na koncu miesko.
      4. Najnowszy bzik, zainspirowany niniejszym forum: kozi bialy serek z nutella.
      Ostrzegam, mozna sie uzaleznic...
      • szycha80 Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? 30.08.04, 11:14
        kolejny raz prosze o nieprzesadzanie z tymi plindzami - placki z cukrem to nie
        jest dziwny nawyk żywieniowy!!! Pyry tak jedzą!!!
    • Gość: mała Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 10:58
      Nie wiem, może to nie jest dziwne - skoro nikt o tym nie pisze, to pewnie
      wszyscy tak robią, ale moja matka uważa to za nieco ekscentryczne, że moja
      siostra i ja widzimy większą przyjemność w wyjadaniu rzeczy "na sucho", niż we
      właściwej im, rozpuszczonej, formie. Silniej widoczne było to w dzieciństwie -
      kakao, vibovit, wszelkie oranżadki i herbatki granulowane, ale przede wszystkim
      i niezmiennie od lat MLEKO W PROSZKU! To chyba mój najukochańszy rodzaj
      deseru... Muszę tylko pilnować go przed moim kotem, który też je uwielbia i
      reaguje już na specyficzny dźwięk sypania mleka do szklanki i uderzania o nią
      łyżeczką. Czy to zdrowe? Czy to normalne?:)
      • pinos Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? 30.08.04, 11:13
        eeee tak powszechne, ze nie dziwne.

Mleko w porszku rules. Bebiko zwl.
        • hela1 Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? 30.08.04, 11:19
          A ja wyjadalam zawsze oranzade w proszku na sucho, pieknie buzowala w
          paszczy....
        • ew.ka Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? 30.08.04, 14:00
          No, mleko w proszku to raczej nie jest odchył. Jak byłam mała to u babci na wsi
          zamykałam się w szopie i wyjadałam mleko w proszku dla cielaków, pamiętam było
          w takich dużych papierowych workach :-)))
    • monia_77 Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? 30.08.04, 11:21
      Ojej ale dziwnosci. Jedzenie plackow ziemniaczanych z cukrem lub powidlami to
      jest dla mnie jak najbardziej normalne, nie uwazam tego za odchyl, nawet jesli
      w ciescie plackow jest cebula.

Jestem uzalezniona od musztardy, kupuje sobie 3 sloiczki raz na tydzien i
      wcinam, uwielbiam z plastrami zoltego sera, ale tez sama, wyjadam lyzeczka,
      wczoraj np. zrobilam sobie makaron w sosie musztardowo-koperkowym ;-)) Mniam.
      • labea Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? 30.08.04, 18:13
        w sobote spotykam sie z przyjaciolmi. z nudow zaczelam sie zastanawiac, co
        ugotuje...ale chyba wyprobujemy wszystkie bziki. juz sie ciesze na sama mysl o
        nich reakcjach:)))
    • Gość: Marta Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? IP: 213.214.228.* 30.08.04, 21:05
      A ja na sniadanie jem jedna kanapke z bialym serem i miodem a druga z miodem i
      bialym serem.Jak dostane dwie takie same to jednej nie jem.
      • Gość: renia a jadł ktoś coś takiego IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 30.08.04, 21:33
        Uwielbiam chleb z maslem i na to zimny placek ziemniaczany-sprobojcie!
        • Gość: Maleńka Placek ziemniaczany + keczup IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 21:42
          Nie wiem czemu ale każdy kto mnie zna dziwi sie jak moge wcinac placki
          ziemniaczane z keczupem??? Dla mnie to cos naturalnego, najlepiej jak jest
          gruba warstwa keczupu, tego z Wocławka:)))) Mmmmmmmm, palce lizac:)))
          • Gość: Gosia Re: Placek ziemniaczany + keczup IP: *.dami.pl 27.09.04, 22:22
            chleb,bułka - generalnie pieczywo posmarowane masłem lub margaryną a na to
            pokrojona cebula wymieszana z cukrem,octem i solą.
            • powerpuffgirl hmmm 27.09.04, 22:38
              mnie odbija w macdonald's. jem frytki z shakem czekoladowym lub maczam je w
              lodach, albo w sosie musztardowym. mcnuggets z lodami też są okay =D

a w domu... biały ser krojony z żurawiną/dżemem? nie wiem czy to dziwne, mój
              dziadek i wiele starszych osób tak jada.
    • Gość: mniam Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 22:36
      moje wlasne sa malo dziwne - uwielbiam surowe ciasto (kazde) a jeszcze pare lat
      temu wypijalam litry smietany - mleka nigdy, zawsze smietane :)
      no a teraz jeszcze lubie juz po deserze zjesc jeszcze troche dania glownego
      ale: kolezanka uwielbia pierogi z miesem posypywane cukrem
      kolega uzywa jogurtu w roli keczupu i smaruje nim wszystkie kanapki i nie
      tylko :)
      • Gość: Kom Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 23:31
        - ryż na mleku zagryzany kromką chleba z masłem
        - dzieckiem będąc - kanapka z kiełbasą zagryzana jabłkiem
        - ogórki małosolne z miodem - też, choć największym koneserem tego "dania" jest
        mój ojciec - potrafi zjeść tak cały słoik ogórków :-)
        • Gość: miki Re: Wasze dziwne nawyki zywieniowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 12:40
          ryż na mleku/kluski lane na mleku + 3 łychy cukru + buła z dżemem
          wędzona makrela z ketchupem i majonezem na kanapce z żółtym serem
          dżem ananasowy do wszystkich serów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka