Dodaj do ulubionych

zupa z pomidorów i soczewicy - czym doprawić?

28.09.14, 11:21
Może uda Wam się uratować moją zupę? Marchew, seler, pietruszka, soczewica czerwona, przecier pomidorowy. Wydawało się "pewniakiem", ale smakiem i wyglądem przypomina mi, za przeproszeniem, wymioty. Na razie z przypraw jest sól i pieprz.
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: zupa z pomidorów i soczewicy - czym doprawić? 28.09.14, 11:42
      jak sobie zyczysz:
      na tajsko
      - na ostro z chilli
      - na "orientalnie" cynamon (malo), cumin itd albo rpo prostu as el hanout
      - na "indyjsko" curry

autumna napisała:

> Może uda Wam się uratować moją zupę? Marchew, seler, pietruszka, soczewica czer
      > wona, przecier pomidorowy. Wydawało się "pewniakiem", ale smakiem i wyglądem pr
      > zypomina mi, za przeproszeniem, wymioty. Na razie z przypraw jest sól i pieprz.
      >
    • micha83 Re: zupa z pomidorów i soczewicy - czym doprawić? 28.09.14, 14:26
      tymianek.Uwielbiam:-)
      • autumna Re: zupa z pomidorów i soczewicy - czym doprawić? 13.11.14, 17:12
        I Twoja koncepcja wygrała. Trochę czosnku plus sporo tymianku zmieniło smak nie do poznania. Córuś natomiast oświadczyła: następnym razem ugotuj więcej, żeby starczyło na jutro, pojutrze i popojutrze. Czasami dobrze mieć takiego jamochłona w domu :-)
    • selica Re: zupa z pomidorów i soczewicy - czym doprawić? 28.09.14, 15:05
      Do zupy z soczewicy polecam cząber.
      • mamamalej1 Re: zupa z pomidorów i soczewicy - czym doprawić? 28.09.14, 15:19
        dużo natki pietruszki
        • aqua48 Re: zupa z pomidorów i soczewicy - czym doprawić? 28.09.14, 15:40
          Ja doprawiam czosnkiem, solą, pieprzem i ostrą papryką. Zupa jest pyszna choć wygląda niespecjalnie. Gorszy wygląd ma tylko zupa z zielonej soczewicy, choć smak - obłędny!
          • reniam_123 Re: zupa z pomidorów i soczewicy - czym doprawić? 28.09.14, 15:52
            autumna napisała:

> Może uda Wam się uratować moją zupę? Marchew, seler, pietruszka, soczewica czer
            > wona, przecier pomidorowy. Wydawało się "pewniakiem", ale smakiem i wyglądem pr
            > zypomina mi, za przeproszeniem, wymioty. Na razie z przypraw jest sól i pieprz.
            >

Przede wszystkim zmiksuj zupę na krem, dopraw ostrą papryką i podaj z chlebem i masłem.
            • Gość: bobral Re: zupa z pomidorów i soczewicy - czym doprawić? IP: *.dynamic.chello.pl 28.09.14, 20:24
              Świeży imbir!!!
            • micha83 Re: zupa z pomidorów i soczewicy - czym doprawić? 28.09.14, 22:05
              zmiksowanie super pomysł.potem dobrze jest przetrzeć przez sito i wlać do garnka podgrzać i dodać masła.
              • autumna Re: zupa z pomidorów i soczewicy - czym doprawić? 29.09.14, 08:11
                Zmiksowana jest, konsystencji nie ma złej, tylko smak coś niewydarzony. Na razie straciłam do niej cierpliwość, zamroziłam w porcjach i kiedyś na niej wypróbuję wasze pomysły.
                • micha83 Re: zupa z pomidorów i soczewicy - czym doprawić? 30.09.14, 10:22
                  i to jest dobry pomysł:-)
    • budzik11 Re: zupa z pomidorów i soczewicy - czym doprawić? 28.09.14, 20:36
      Ja doprawiam zieloną czubrycą :)
    • coralin Re: zupa z pomidorów i soczewicy - czym doprawić? 04.10.14, 11:43
      Jeśli chcesz doprawić na styl wschodni to jednak trzeba było gotować składniki wraz z przyprawami. Błędem było tylko posolenie i popieprzenie. Ja ratowałabym czosnkiem i takimi przyprawami, które uratują gotową zupę czyli świeże.
    • autumna Re: zupa z pomidorów i soczewicy - czym doprawić? 15.10.14, 18:35
      Rozmroziłam dzisiaj jedną porcję. Dodałam podsmażony na oliwie ząbek czosnku, curry i nawaliłam ryżu. Dało się zjeść, choć mnie smakiem nie powaliło.
      Ale moja czterolatka... Nałożyłam pól miseczki - bo pewnie będzie "bleeee". A ona wciągnęła błyskawicznie i zażądała dokładki! To już wiem, kto zje moją zupę :-)
      • linn_linn Re: zupa z pomidorów i soczewicy - czym doprawić? 15.10.14, 18:40
        Nastepnym razem gotuj wg greckiego przepisu:
        myolivetree-kuchniagrecka.blogspot.it/2012/01/fakes-grecka-zupa-z-soczewicy.html
        Mozna tez dodac nute wloska, czyli troche drobniutkiego makaronu.
      • ania_m66 Re: zupa z pomidorów i soczewicy - czym doprawić? 15.10.14, 18:40
        wydaje mi sie, ze powinnas sobie ta zupe dokwasic cytryna.
        moze po prostu jest ci za mdla?
    • mojewybory Re: zupa z pomidorów i soczewicy - czym doprawić? 15.10.14, 18:42
      Dużo natki pietruszki, lubczyk i zrobić krem bo teraz konsystencja pewnie ... : -/ Mniam mniam :)
    • squirk Re: SPAM 24.10.14, 10:48
      wiktoriaa21 napisał(a):

> U mnie w każdej zupie obowiązkowo musi

Z ciekawości napiszę do tego, świetnego kiedyś, młyna z pytaniem od kiedy muszą posiłkować się spamem, w dodatku w wykonaniu biedactw wrzucających chili do każdej zupy.
      Zmiana nicka nie pomogła, co za pech, jako iwonkaa23 też jesteś słaba.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka