Dodaj do ulubionych

wady biszkoptów i bezików

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.04, 12:39
Czy ktoś może mi wyjaśnić, co jest przyczyną wilgotnej i klejacej skórki na
upieczonym biszkpocie? i dlaczego upieczony biszkop jest bardzo kruchy i
trudno go przekroić?
A co do bezów - dlaczego zawsze jak je robie to wierzch ładnie się wysuszy a
środek(jeśli w ogóle jest!) jest lepki i niewysuszony Czy to zależy od ilości
cukru?
Jak uniknąć tych wad??
Obserwuj wątek
    • Gość: goska Re: wady biszkoptów i bezików IP: *.gizycko.mm.pl 06.09.04, 17:24
      Też tak mam z biszkoptem,ale znalazłam na niego sposób.Otóż po upieczeniu i
      ostygnięciu delikatnie zdejmuję tą klejącą skórkę i dzieci zajadają się nią.
      • karmilla Re: wady biszkoptów i bezików 07.09.04, 09:26
        o, u mnie z braku dzieci sama (albo z siostrą) się zajadam tą skórką ;-))
        a co do bezów - sama nie robię, ale kupne (takie kupowane w cukeirni) też tak
        mają, i jakoś mi to nie przeszkasza. A te ze sklepów są tak malutkie, że po
        porstu muszą sie dobrze wysuszyć.
    • ela.tu-i-tam Re: wady biszkoptów i bezików 07.09.04, 09:57
      Gość portalu: minimax napisał(a):

> A co do bezów - dlaczego zawsze jak je robie to wierzch ładnie się wysuszy a
      > środek(jeśli w ogóle jest!) jest lepki i niewysuszony Czy to zależy od ilości
      > cukru?
      > Jak uniknąć tych wad??

Ja zauwazylam ze beza na tarte au citron wysuszy sie dokladnie jesli robie
      ciasto wieczor, i po upieczeniu zostawie w cieplym, zgaszonym piecu na cala noc.

Poszukalam takze we francuskich ksiazkach (beza = meringue), tam pisze zeby byc
      cierpliwym, i piec w piekarniku slabo grzanym (100 stopni, termostat 2-3) przez
      conajmniej poltorej godziny, doslownie "az sie wysusza".

Jest pelno przepisow na internecie po francusku, ale czesto na stronach pisza
      15 min, czasem 30 min, a jesli sa komentarze to wszyscy psiocza ze bezy nie sa
      suche i sie kleja.

Aha, zeby byl komplet: przepis z ksiazki jest 4 bialka, 200 gram cukru,
      szczypta soli. Pieczenie na plaskim poscielonym papierem do pieczenia. Bezy
      (porcje) kladzione lyzka do zupy (czyli nie maciupkie).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka