nisar 01.11.14, 09:29 mam w planach. Zależy mi na tym, żeby nie były suche. W przepisach raz pojawia się jajko, raz samo żółtko. Którą wersję wybrać? Macie jakieś patenty? Chętnie przygarnę :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mhr2 Re: Mielone rumsztyki wołowe 01.11.14, 10:12 mielone z maszynki ukladam, nie mieszam, lekko razem sciskam, formuje, klade na goraca patelnie z kazdej strony 2min.juz gotowe doprawiam;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Nie tak brzmiało pytanie. IP: *.gdynia.mm.pl 01.11.14, 10:32 A tak poza tym rumsztyk nie jest z mielonego mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Dodam jeszcze, że... IP: *.gdynia.mm.pl 01.11.14, 11:08 "Przypięcie" nazwy "rumsztyk" do kotleta mielonego to niechlubny spadek po kuchni stołówkowo-knajpianej z czasów równie niechlubnych. Brzmiało to dumniej niż zwykły "mielony" i w dodatku z cebulką! A jak ktoś miał fantazję to na wierzchu kładł jajko sadzone. Z jaj tzw. "chłodniczych" najczęściej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x ale kotlet moze byc mielony? IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 01.11.14, 20:09 rumsztyk to nie jest nazwa zastrzezona, w pytaniu jasno okreslono "rumsztyk mielony wolowy", pomylki byc nie moze. Kotlet Pozarskiego to tez z czasow niechlubnych? Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Dodam jeszcze, że... 01.11.14, 22:20 To samo pomyslalem ze czasy PRL-u wracaja. Ogolnie jak slysze rumsztyk czy 'bryzol' to mam takie sobie wspomnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Nie tak brzmiało pytanie. 01.11.14, 22:30 Gość portalu: klik napisał(a): > A tak poza tym rumsztyk nie jest z mielonego mięsa. Ha ha ha. Tak jak szponder nie jest z mielonego mięsa albo pręga - chyba, ze się je zmieli :D W Polsce mianem rumsztyka określa się to część tuszy wołowej, sąsiadującą z rozbratelem i udźcem. Oczywiście można zrobić kotlety z siekanego rumsztyka. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Mielone rumsztyki wołowe 01.11.14, 11:19 umowmy sie, ze robisz klasyczne hamburgery zamiast rumsztykow. wtedy po prostu wyrabiaj mieso dlugo, naprawde dlugo rekami z dodatkiem pieprzu i soli (ew odrobiny posiekanej natki). potem grilluj na suchej patelni uformowane jak klasyczne patties hamburgerowe. no dobra, moga byc owalne zamiast okragle :) smaz krotko, zeby byly soczyste. na osobnej patelni karmelizuj cebulke. jesli bez cebulki, mozesz na usmazone lolozyc kawaleczek masla ziolowego/czosnkowego. chodzi o odrobine dodatkowego tluszczu. dodatki moga byc jak do mielonych - puree ziemniaczane i ostra surowka na przyklad. jesli chcesz klasyczne kotlety mielone, popatrz na oryginalne przepisy tureckie. ja dodalabym do miesa odrobine tluszczu jesli byloby cude i gora samo bialko. i wyrabialabym, wyrabiala, wyrabiala. nisar napisała: > mam w planach. Zależy mi na tym, żeby nie były suche. W przepisach raz pojawia > się jajko, raz samo żółtko. Którą wersję wybrać? Macie jakieś patenty? Chętnie > przygarnę :) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit biedaku 01.11.14, 22:49 O rumsztyk mielony chodzi. Chciałeś wszystkim pokazać, jaki jesteś mądry, a wyszło znowu jak z chorobą Aliuszki, czyli kulą w płot. Ogranicz się do ogłaszania 'tyle wiem, ile zjem', kulinaria mają zbyt wiele raf dla ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: biedaku 01.11.14, 23:20 No ale rumsztyk mielony to taki sam bezsens jak stek mielony. Odpowiedz Link Zgłoś