giezik 07.09.04, 15:08 bo na razie tylko znalazłem kurczaka z jeżynami Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: jeżyny - jakis pomysl (tylko nie deser)? 07.09.04, 15:13 Starając użyć wyobraźni, pokusiłabym się o przygotowanie jakiejś dziczyny lub dzikiego ptactwa w jeżynach. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: jeżyny - jakis pomysl (tylko nie deser)? 07.09.04, 15:17 Albo wieprzowina, np. schab lub poledwica z musem z jezyn... Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: jeżyny - jakis pomysl (tylko nie deser)? 07.09.04, 15:18 no mam jeszcze skrzydełka i to mnie bardziej przekonuje, niz sam ten kurczak, gdzie owe jezyny to tylko do ozdoby byly wlasciwie (na koniec do sosu) Przemysle sprawe dosc powaznie, bo moze zakonczą żywot banalnie posypane cukrem Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: jeżyny - jakis pomysl (tylko nie deser)? 07.09.04, 15:20 A jakby tak skrzydelka na ostro (np. cayenne i czosnkiem) potraktowac, a pozniej z musem z jezyn podac? Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: jeżyny - jakis pomysl (tylko nie deser)? 07.09.04, 15:23 no one są na ostro :) Title: Blackberry Wings 25 to 30 chicken wing drummies 4 tb butter 2 cloves garlic, minced 1/2 ts salt 1 pt fresh blackberries 3 tb chopped fresh cilantro 1/2 ts to 1 ts hot hungarian 1 paprika (to taste) 2 tb fresh lemon juice Instructions Place wings in single layer in baking pan and brush with melted butter. Mash garlic and salt together into paste. Using a wooden spoon, push the blackberries through a non-metallic sieve. Discard seeds. Mix garlic paste and blackberry juice with remaining ingredients and let set to blend flavors. Bake drummies at 375 for 1/2 hour. Brush on blackberry sauce and continue to bake another 1/2 hour, until wings are tender. Baste and turn frequently. Add water if the juice cooks away before wings are done. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo.hanna Re: jeżyny - jakis pomysl (tylko nie deser)? IP: 5.5R5D* / *.amgen.com 07.09.04, 15:36 ja bym jeszcze dodala piersc kaczki w jezynach. Niedawno podalam przepis na kaczke, ktora robilam wczoraj wieczorem. Jezyny bylyby do niej doskonale.... Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 A gdyby 07.09.04, 15:43 Te jeżyny zmiksować, dodać ocet balsamico, ząbek czosnku i polać takim sosem sałatę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: A gdyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 15:56 ten wspomniany kurczak jest z jeżynowym winegretem wlasnie. A do tego co piszesz, to jednak jakies kawaleczki kurczaka bym dodał. ........... I to chyba jest najlepsza mysl :) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: A gdyby 07.09.04, 15:57 Ja myślałam o plasterkach jamon serrano albo szynki parmeńskiej, ale kurczak też się smakowicie jawi w tym zestawieniu. To i jeszcze bym trochę rucoli poszarpała do środka. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: zostają na jutro, przegrały z kurkami (no txt 07.09.04, 19:31 To szlachetna konkurencja lesna byla :-) U mnie dzisiaj placek z cukinia, baklazanem, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik no niestety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 19:41 moje dziecko jak widzi kurki, zachowuje sie niemal jak pies na widok kosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: no niestety IP: *.upc-g.chello.nl 07.09.04, 21:57 Ale piekny tworczy watek :) Tak siedzialam i czytalam i widzialam jak pracuje Wasza kulinarna wyobraznia :) Naprawde piekne :) Ja bym jeszcze dodala ze jakby tak sos z jezyn z indykiem podac :) Pozdrowienia Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: no niestety IP: *.bb.online.no 07.09.04, 22:14 A ja mysle o jakies bialej rybie, np soli z sosem jezynowo-malinowym. Znalazlam tez przepis na chleb z jezynami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Kurki z fladra, lub fladra z kurkami IP: *.bb.online.no 07.09.04, 22:21 Znalazlam apetyczny przepis na fladre z kurkami, po dunsku. Ma byc? www.gastrocorner.dk/kogebogen/visopskriften.asp?opskriftid=1270 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: jeżyny - jakis pomysl (tylko nie deser)? IP: *.proxy.aol.com 08.09.04, 06:40 drozdzewiniarskie.webpark.pl/jezyny.html www.wino.art.pl/frames/jezyny.html kuchnia.kisa.pl/przepis.php?nr=142&hm=przekaski kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1883 wdomu.fm.interia.pl/kuchnia.htm kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=1006 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: jeżyny - jakis pomysl (tylko nie deser)? Eng. IP: *.proxy.aol.com 08.09.04, 07:07 Oj, przepraszam, zuważyłem wyłączenie po wysłaniu. Widziałem angielską sugestię pierogów (dumplings). Na wszelki wypadakek podaję coś ciekawego i po angielsku: żeberka w jeżynowej marynacie: whatscookingamerica.net/Pork/BlackberryRibs.htm Masło, jeżyny i... czosnek! fooddownunder.com/cgi-bin/recipe.cgi?r=28644 Z wieprzowiną: www.oregonfruit.com/of.pl?pg=rp&rcp=Blackberry%20Mustard%20Pork%20Tenderloins Z kurą: www.garvick.com/users/vwild/recipes/blackberries.htm Z wołowiną: www.gingerich.com/recipes/black/06tenderloin.htm Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch pestki 08.09.04, 10:09 Czy pomyśleliście, ile tego śrutu jest w jeżynach? I jak to będzie włazić w zęby? Dla pełni umartwienia radziłbym dodać jeżyny do jakiejś wybitnie ośćistej ryby. Odpowiedz Link Zgłoś
jesienny_pan pestki! 08.09.04, 12:52 aby pestek sie wyzbyc trzeba mieć maszynkę stosowną w przypadku jeżyn to konieczność! leszcza malego w jezynowej pulpie dla męki prawdziwej propozycje: zjeść na surowo posywać nimi budyń nastawic nalewkę ew. TARTA Z JEzynami, jadlem taką u gospodarzy w Franche Comte, ciut na płd. od burgundii ... bardzo prosta piłka i celnie strzelona Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: pestki! 08.09.04, 12:55 można też pracowicie je drylować, przy pomocy mikroskopu, igły i pęsety (bardzo małej) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: pestki! 08.09.04, 13:51 Albo tej maszynki do wyrywania szypulek w truskawkach, tylko w wersji mini. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: pestki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 15:32 moje jezyny, nie były zabijane z broni śrutowej wiec problem jest marginalny a o siteczki i przecieraniu pieczołowitym, to kolega słyszał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: pestki 08.09.04, 15:39 > a o siteczki i przecieraniu pieczołowitym, to kolega słyszał ;) ...słyszał, ale uważa to za rodzaj perwersji. Podobnie jak drylowanie agrestu. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: jeżyny - jakis pomysl (tylko nie deser)? 08.09.04, 15:39 Przefasować przez sito?... Odpowiedz Link Zgłoś