Gość: kiwi IP: *.chello.pl 09.09.04, 08:42 Dlaczego kochacie jesień? Ja - za granatowe śliwki na straganach i soczyste klapsy, za chrupkie, jasne winogrona, za astry kolorowe, za mnogośc pomidorów wszelakich odmian... A Wy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: powątpiewająca Re: Kocham jesień! IP: 213.17.230.* 09.09.04, 08:56 Jednak wolę lato i przekonanie, że te wszystkie pyszności coraz bliżej. Odpowiedz Link Zgłoś
ina_black Re: Kocham jesień! 09.09.04, 09:29 I ja kocham jesień, zawsze nieodmiennie kojarzy mi się z zapachem i smakiem lecza i innymi daniami z pomidorem i papryką w roli głównej :) I z wielkim plackeim drożdżowym ze śliwkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: Kocham jesień! IP: 213.199.253.* 09.09.04, 10:31 Za zapach mokrej ziemi, na której leżą "chrupiące" liście, gładkie kasztany. Za ciasta orzechowe, herbatę z imbirem zapach ogniska, w którym dozorca pali liście i nadzieję na śnieg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: Kocham jesień! IP: *.bb.online.no 09.09.04, 10:46 A ja nie znosze za to ze do wiosny 8 miesiecy i ze bedzie ciemno, bo noc polarna to nie przelewki. Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: Kocham jesień! 09.09.04, 11:01 Ja tez kocham. Za miekkie swetry, herbate z pomarancza, zapach ciast. No i ten spokoj bo jesien to bardzo spokojny i powolny czas, to taka pora roku, gdzie warto sie zatrzymac. No i mam urodziny w Listopadzie;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: Kocham jesień! 09.09.04, 14:53 Ja tez! Ja tez! To tak akurat na tyle przed Gwiazdka, zeby rodzice zdazyli zapomniec, ile wydali... :o) monia_77 napisała: > Ja tez kocham. Za miekkie swetry, herbate z pomarancza, zapach ciast. No i ten > spokoj bo jesien to bardzo spokojny i powolny czas, to taka pora roku, gdzie > warto sie zatrzymac. No i mam urodziny w Listopadzie;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: Kocham jesień! 09.09.04, 12:31 Jesien jest bogata, piekna i nastrojowa... Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: Kocham jesień! 09.09.04, 15:05 Ach, ten dzien. w kolorze śliwkowym! - Berberysu i głogu ma smak... Stawia drzewom pieczątki - Żeby było w porządku Ze już pora Ze trzeba iść spać... A my tak - po kieliszku, po troszeczku Popijamy calutki ten dzień - Próbujemy nalewki Z dzikiej róży, z porzeczki Żeby sprawdzić - czy zimą To wypić się da?... - To się w głowie nie mieści Ze tak szumi szeleści Tak bliziutko, o krok, prawie tuz Głębokimi rzekami, pachnącymi szuwarami Idzie jesień I prosto w nasz prog... - Ale co tam! przecież taka jesień złota Nie jest zła! - Ale co tam! Przecież taka jesień złota Niechaj trwa... to długosz, leszek zresztą ja za grzyby. kolory i mgły :) Odpowiedz Link Zgłoś
martusia_25 Re: Kocham jesień! 09.09.04, 15:09 A ja kocham jesień za podgrzybki znajdowane we mchu koło pokrytej rosą pajęczyny. I za ich zapach, kiedy suszą się w kuchni, a ja po ciemku, na paluszkach chodzę, bo taka cudowna cisza w domu. I za kruche ciasto ze śliwkami od mamy z kubkiem herbaty nad książką pod ciepłym kocem. Nie pamiętam o coraz ciemniejszych porankach, o zimnie w drodze do pracy, o deszczu i wietrze... bo miłość nie dość że jest ślepa, to jeszcze ma sklerozę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: Kocham jesień! IP: 192.39.188.* 09.09.04, 15:37 Zdecydowanie wolę lato. Nie lubię jak się robi ciemno tak wcześnie, nie lubię ciemnych poranków, grubych ubrań, wilgoci w powietrzu. ALe parę Waszych postów spowodowało, że w tym roku spróbuję popatrzeć na jesień trochę łagodniejszym wzrokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re:Nie kocham jesieni! 09.09.04, 18:36 Nie kocham jesieni, choc jest tak barwna i rozmarzona... Tak długo człowiek czeka na lato; 1 maja sobie mówię "to jeszcze 50 dni pod górę a potem całe trzy miesiące leniwego lata - prawie 100 dni ... i nagle juz jest wrzesień, imieniny miesiąca, rano zimno mimo słońca, i wielkimi krokami nadchodzi wczesna i sroga jak wszystki na to wskazuje ZIMA. Zima są mrozy i moje drzewka cierpią a najbardziej sekwoja, torreya i sośnica. Nie kocham jesieni, jest już czas, że się boję by to nie była ostatnia... Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Błotosmętek Re: Kocham jesień! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 19:35 Bo jesień jest jak stary, dobry przyjaciel: wpada niespodziewanie, zasiada w głębokim fotelu przy kominku i z "pucharem" brandy w dłoni wykonującej koliste ruchy opowiada gdzie był i co widział przez ostatnie miesiące... - za wrzosowiska - za jarzębinowe "perły" - za leśne grzybki - za to, że grzanym winem raczyć się już można - za jarzynki niecierpliwie gawędzące w poczekalni do słoików - za ciepłe letnie wspomnienia - za niezmienną fascynację goryczą i...słodyczą przemijania Pozdrawiam jesiennie i uroczyście B. Odpowiedz Link Zgłoś
iwu Re: Kocham jesień! 09.09.04, 20:04 Kocham jesień za pomidory, śliwki, gruszki, szarlotki i przede wszystkim grzyby, kolorowe drzewa w parku, wrzos i kasztany. Ale kocham ją tylko do moich urodzin na początku października. Później to już powoli robi się ponuro, zimno, pada i zima taka długa... A nauczyciele nie kochają jesieni jeszcze z innych powodów (ach, to wakacyjne rozleniwienie!)... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Kocham jesień! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 00:48 Najbardziej kocham dojrzaly schylek lata. Trwa tak krotko... Zapach powietrza nie ma wtedy sobie rownych. Wczesna jesien jeszcze lubie, ale im mniej czuc w niej lato, tym gorzej. A najbardziej nienawidze zimy!!! Nie godze sie na zime w tym roku!!! Zadam powrotu lata i to natychmiast!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Kocham jesień! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 00:51 P.S. W lecie latwo jest byc szczesliwym tak po prostu. Patrzac na smuge cienia zachodzacego slonca na kawalki dzikiej laki w srodku miasta... Albo wachajac letni wiatr... Albo patrzac na stosy dojrzalych pomidorow, sliwek i baklazanow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lomas Popieram żądanie Cynamoon!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 01:09 I też nie zgadzam się na zimę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: Popieram żądanie Cynamoon!!! 10.09.04, 02:04 eno, spokojnie, jeszcze lato przynajmniej astronomiczne mamy. a poza tym po co te przetwory się robi? latem jest gorąco i muchy latają. i bzyczą. zupełnie nie można tego wytrzymać:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alienor Re: Popieram żądanie Cynamoon!!! IP: *.crowley.pl 13.09.04, 10:55 Nie przeganiajcie zimy! Fakt, ze jest zimna, ciemna i zawsze za dluga. Ale taka herbata z cynamonem i imbirem - czy nie smakuje najlepiej zima? I kiedy bysmy jedli zapiekanki z ziemniakow czy fasole na goraco z duza iloscia przypraw. I pili grzanca, i hriate? No nie latem przeciez! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lomas Re: Kocham jesień! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 01:07 A ja nie nawidzę jesieni, to najgorsza pora roku, za nami lato, przed nami zima której nie nawidzę jeszcze bardziej niż jesieni ( już mi zimno), a do wiosny jeszcze tak długo buuuuuuuuuu to strasznie smutna pora roku. I chyba żeby człowiek nie zwariował o tej porze roku tyle jest pyszności, żeby chociaż na chwilę delektując się nimi zapomnieć że lato już minęło, że będzie coraz zimniej, coraz ciemniej i coraz smutniej. I przyznam Wam się szczerze że co roku o tej porze marze żeby wyemigrować do Australii. Pozdrawiam ze strasznie dzisiaj zimnych Myślenic niestety nie z Australii :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Kocham jesień! IP: *.proxy.aol.com 10.09.04, 06:43 Byle do wiosny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Kocham jesień! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 17:02 No niby jest jedno wyjscie zeby zima byka znosna. Zakochac sie trzeba... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: Kocham jesień! 10.09.04, 19:29 Gość portalu: Cynamoon napisał(a): > No niby jest jedno wyjscie zeby zima byka znosna. > > Zakochac sie trzeba... ;-) Cynamoon, a twój bieżący partner? Nie wódź nas i siebie na pokuszenie! Zresztą jest sposób prostszy - kominek. Tylko że mój obecny narzeczony dysponuje kominkiem tylko w mieszkaniu swojej byłej żony :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Kocham jesień! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 19:38 Jestem znow singlem ;-) chociaz oficjalnie meza jeszcze mam...(mam nadzieje ze juz niedlugo) (powinnam zedytowac swoj wpis w poscie Poznajmy sie ;-) A co do zakochania to wlasnie mi sie jawi kandydat na horyzoncie, tylko jeszcze nie wiem nic a nic czy moge sobie na to pozwolic... ale bym chciala, oj chciala... moze zima bedzie moja? ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: Kocham jesień! IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 10.09.04, 20:32 To trzymam kciuki za pomyślny rozwój wypadków. Odpowiedz Link Zgłoś
jesienny_pan nienawidzę jesieni 10.09.04, 17:43 jest ona nieomylnie zwiastunem TEJ GORSZEJ POŁOWY ROKU w naszym klimacie będziemy ciągle siedzieć w domu a z tego bedziemy grubi i niezdowoleni uwierzmy w lato! LATO JEST INSPIRUJĄCE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teresai Re: Kocham jesień! IP: 5.2.* / *.chello.pl 10.09.04, 19:15 Za kubek herbaty gorącej, Za kawał szarlotki pachnącej cynamonem. Za szelest liści pod stopami, Za ogień w kominku wieczorami płonący. Za sweter zrobiony na drutach, Za deszcz, co się nie zna na nutach a dzwoni. Za złote na drzewach kolory Za jabłek i gruszek walory pachnące. I za mnie, za Ciebie, i za nas, Że dobrze, że ciepło, nie pada. Że dom jest, że dach ma i ściany, Że razem jesteśmy - nie sami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teresai Re: Kocham jesień! IP: 5.2.* / *.chello.pl 10.09.04, 19:18 Wszystkim miłośnikom jesieni, z życzeniami ciepłych wieczorów, swój wiersz dedykuję. teresai Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: Kocham jesień! IP: *.telia.com 10.09.04, 19:50 kocham jesien.. dzieki Ci tereai za namiastke jesien:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: Kocham jesień! IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 10.09.04, 20:31 Ładne bardzo, teresai, dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facecik Re: Kocham jesień! IP: 81.210.115.* 11.09.04, 09:36 Przecudnej urody to wiersz, gratuluje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alienor Re: Kocham jesień! IP: *.crowley.pl 13.09.04, 10:57 ale mnie natroilo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Kocham jesień! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 20:33 Nie kocham Jej.Nie zrozumcie mnie,zle ,nie jestem pesymistką ani dakadętką.Nie lubię jak spadają liście,kasztany ,jarzębina.Kojarzy mi się to ,z umieraniem przyrody.Byc może nadejście pory szalików ,rękawiczek,wstawania o zmroku,odsinieżania szyb w samochodzie (to się równa mniej o 15 minut w łózku) tak mnie nastraja)po prostu nie przekonuja mnie jej owoce,plony i tam tego.Wiem ,że zaraz będzie ziąb a może jestem -zapobiegliwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facecik Re: Kocham jesień! IP: 81.210.115.* 11.09.04, 09:34 A ja od czasu jakiegos tez ja lubie, zwlaszcza jak liscie zloca sie w sloncu i wychodza z tego cudne zdjecia, ale chyba bardziej lubie jesien wiejska od miejskiej. W miescie nie widac por roku. Na wsi pachna jablka tuz pod drzewem i w lesie taka cisza. Ale za to w miescie sa parki, a w nich alejki szumiace liscmi. I mozna chodzic po nich szurajac we dwoje. Odpowiedz Link Zgłoś
lilo Re: Kocham jesień! 13.09.04, 07:59 Jesień? To nie jest umieranie, to raczej zachód słońca, sprzątanie i porządkowanie przed snem spokojnym, aż wiosna przyjdzie. To czas bez pośpiechu, bez krzyku, łagodny i wyrozumiały dla naszych małych słabości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Kocham jesień! IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 13.09.04, 20:32 za kolory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Kocham jesień! I Zime ! IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 13.09.04, 21:13 Za to ze sie robi w koncu chlodniej, najpierw kolory, jablka, gruszki, ostatnie pomidory. Za deszcz (zauwazyliscie ze jest znikajacym gosciem?), za grzebanie w ziemi, czyszczenie przed zima mego malutkiego ogrodka. Za zapach mokrego, mokrych lisci, mokrej ziemi. Za mgle poranna. Za wieczorny ogien w kominie (moj salon jest bardzo wysoki, i bardzo zimny, nawet z ogniem w kominie). Za nadzieje ze idzie zima, i ze pojedziemy wszyscy w Alpy na Boze Narodzenie, a jak dopisze to bedzie slonce i skrzypiacy snieg, i narty, w wrocimy z opalonymi twarzami do szarego Paryza, ale w styczniu przybywa juz dnia. Jak mowilo sie u mnie w domu: na Boze Narodzenie przybywa dnia jak na kurze postapienie, na Nowy Rok jak na barani skok. Odpowiedz Link Zgłoś