rosemary84 12.03.15, 14:30 Podpowiedzcie proszę jakie ciasto jest "najszybsze" tzn. wymaga najmniej roboty i sprzątania później? ;) w piekarniku może siedzieć dowolną ilość czasu ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
squirk Re: jakie ciasto najszybciej? 12.03.15, 14:37 rosemary84 napisała: > Podpowiedzcie proszę jakie ciasto jest "najszybsze" tzn. wymaga najmniej roboty > i sprzątania później? ;) w piekarniku może siedzieć dowolną ilość czasu ;) Keks bananowy, clafoutis z jabłkami, czekoladowe z coca-colą - wszystkie trzy robię w blenderze więc tylko blender mam do umycia. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
anikssa Re: jakie ciasto najszybciej? 12.03.15, 22:51 keks bananowy brzmi ekstra :D znalazłam taki przepis: przystole.blox.pl/2008/12/Keks-bananowy.html na jakich oczkach zetrzeć skórkę z cytryny żeby się połączyła z resztą? na najdrobniejszych pewnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xx Re: jakie ciasto najszybciej? IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.15, 19:18 Obojetnie, moga byc duze oczka. Odpowiedz Link Zgłoś
zlosliwiec.zlosliwiec Re: jakie ciasto najszybciej? 16.03.15, 16:11 W blenderze jabłka też? Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: jakie ciasto najszybciej? 12.03.15, 15:26 czy to bardziej poprawna politycznie wersja dawnego murzynka? :) Odpowiedz Link Zgłoś
wersja_robocza Re: jakie ciasto najszybciej? 12.03.15, 15:35 Możliwe. Ale wydaje mi się, ze babka górnicza jest uboższą krewną murzynka. W moim domu babkę górniczą robiło się szybko i prosto. Wszystkie składniki do miski, pomieszać, na blachę, do pieca. Z murzynkiem zawsze było więcej pracy. Choćby oddzielanie żółtek od białek, robienie polewy i zostawianie jej części na wierzch ciasta, itd. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genny Re: jakie ciasto najszybciej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.15, 15:02 Brownies Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: jakie ciasto najszybciej? 12.03.15, 16:00 Andruty przełożone nutellą. Są błyskawiczne. A szybko to mnie wychodzi drożdżowe, trzeba tylko dodać czas na rośnięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 jogurtowe 12.03.15, 16:16 przepis wyprobowany przeze mnie przynajmniej kilkadziesiat razy zostal podpatrzony w poczatkach internetu w jakiejs niemieckiej grupie dyskusyjnej (o forach wtedy nikt nie snil) wyglada nastepujaco: bierzemy spora miske badz garnek, wywalamy do niego: - 1 pojemniczek jogurtu naturalnego o wadze 150g. jogurt powinien byc tlusty -3,5%, ostatecznie 1,8% nie 0,1%. pojemnik/kubeczek robi za miarke . myjemy go i wycieramy do sucha - nastepnie 3 miarki maki (ostatnia lekko niepelna) - 1 i pol miarki cukru (ilosc cukru mozna troche obciac ) - szczypte soli - 1 proszek do pieczenia - porcja na 0,5 kg mak i (tak, wiem, proszek to zuo. proponuje bio na kamieniu winnym - nie bedzie go w ciescie czuc) - 1 miarke neutralnego oleju - 4 cale jajka - ew 1 cukier wanilinowy (wyskrobana laske wanilii) przy finalnej wersji cytrynowej odpuszczamy sobie - 1 paczuszke budyniu waniliowego/smietankowego bez cukru (lub ze 2 lyzki maki ziemniaczanej). jesli nie mamy, pomijamy. wtedy 3 pelne miarki maki calosc myrdamy lyzka az zrobi sie gladka masa. wylewamy ja do normalnej przygotowanej tortownicy (wylozonej papierem badz natluszczonej i oproszonej maka) miedzy 25 a 29 cm srednicy. ciasto mocno urosnie! w ciasto podstawowe mozna wetknac cwiartki obranych jablek, badz innych owocow. mozna dodac soku i skorki cytrynowej kakao, czipsow czekoladowych, alkoholu, aromatu. slowem czego sie chce. wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180° funkcja gora dol. nie za wysoko. np na 2giej szynie od dolu. po 45 - 55 min ciasto jest gotowe i zaczyna pachniec na cala kuchnie. dokladny czas zalezy od piekarnika. nie pieczemy w wyzszej temp i pod grzalka, bo ciasto z powodu duzej zawartosci proszku ma tendencje do pekania. oczywiscie mozna sobie utrzec zoltka z cukrem, ubic piane i ogolnie bawic sie z ciastem duzo dluzej, ale po co? jesli dysponujemy jogurtem w duzym kubku, za miarke posluzy nam filizanka do kawy o poj 150 ml napelniona nie po sam czubek. jesli w ogole nie dysponujemy jogurtem, mozemy dodac kilka kopiastych lyzek twarozku homo, badz gestej smietany. ewentualnie rozcieczamy erek kapka plynu. wlasnie to jest piekne w tym ciescie, ze mozna modyfikowac do woli i ZAWSZE wyjdzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
reniam_123 Do Ani 12.03.15, 22:37 ania_m66 napisała: > mozna dodac soku i skorki cytrynowej > kakao, czipsow czekoladowych, alkoholu, aromatu. slowem czego sie chce. > wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180° funkcja gora dol. nie za wysoko. np n Aniu ten przepis przypadł mi do gustu, powiedz tylko czy dodając kakao trzeba ująć mąki, albo nie dodawać budyniu? Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Do Ani 13.03.15, 18:14 ja raczej dodaje po prostu chlust mleka/jakiegos plynu jesli calosc wydaje mi sie za gesta. podobno duzo smaczniejsze jest ciasto z zaparzonym kakao. reniam_123 napisała: > ania_m66 napisała: > > > mozna dodac soku i skorki cytrynowej > > kakao, czipsow czekoladowych, alkoholu, aromatu. slowem czego sie > chce. > > wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180° funkcja gora dol. nie za wysoko > . np n > > Aniu ten przepis przypadł mi do gustu, powiedz tylko czy dodając kakao trzeba u > jąć mąki, albo nie dodawać budyniu? Odpowiedz Link Zgłoś
reniam_123 Re: Do Ani 14.03.15, 08:13 Aniu dziękuję, przepis wypróbuję w przyszłym tygodniu :) Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: jogurtowe 20.03.15, 13:35 ania_m66 napisała: > przepis wyprobowany przeze mnie przynajmniej kilkadziesiat razy no, zobaczymy co z tego wyjdzie, właśnie włożyłam do pieca ;-) Nigdy nie piekłam ciasta jogurtowego, zawsze mi się toto kojarzyło z gotowcami z torebek ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: jogurtowe 20.03.15, 13:47 jak nie masz schizy na tle proszku do pieczenia bedzie dobrze :) jak kilkakrotnie pisalam najlepszy jest proszek ekologiczny na bazie kamienia winnego, bo ten jest praktycznie niewyczuwalny. budzik11 napisała: > ania_m66 napisała: > > > przepis wyprobowany przeze mnie przynajmniej kilkadziesiat razy > > no, zobaczymy co z tego wyjdzie, właśnie włożyłam do pieca ;-) Nigdy nie piekła > m ciasta jogurtowego, zawsze mi się toto kojarzyło z gotowcami z torebek ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: jogurtowe 21.03.15, 16:18 ania_m66 napisała: > jak nie masz schizy na tle proszku do pieczenia bedzie dobrze :) Nie. Mam tylko schizę na punkcie niedźwiedzi, niczego poza nimi się nie boję, na pewno nie proszku do pieczenia ;-) Ciasto wyszło ok (ładnie wyrosło, ładnie się prezentowało, upieczone w babkowej formie i posypane cukrem pudrem), nie jest jakoś szczególnie doskonałe, ale na takie szybkie, proste ciasto - ok. Następnym razem olej zastąpię masłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x na gotowym biszkopcie ukladasz owoce IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 12.03.15, 16:21 kladziesz na to galaretke na pol stezala i zamiast do piekarnika wkladasz do lodowki i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Sarnik nutellowy 12.03.15, 19:15 ...bez pieczenia. Zero roboty, góra jakieś 15 min (o ile masz mikser i malkser). Oczywiście, zamiast paździeżowych oreo możesz użyć innych herbatników (z masłem) albo markiz. To samo w wersji indywidualnej (musisz mieć szprycę z grubą końcówką albo mocną torbę foliową, której użyjesz zamiasz szprycy). Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: jakie ciasto najszybciej? 12.03.15, 19:20 Drożdżowe bez wyrabiania, przykładowy przepis: www.poezja-smaku.pl/ciasto-drozdzowe-bez-wyrabiania/ Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: jakie ciasto najszybciej? 12.03.15, 20:14 wiekszosc"sarnikow" na zimno .No I reklamowana w TVN "babeczka z kubeczka" czy jakos tak :-) Odpowiedz Link Zgłoś
anikssa Re: jakie ciasto najszybciej? 12.03.15, 22:54 haha ja nie wiem jak ludzie mogą jeść taką chemię ;) tak samo jak muffiny z gotowego proszku, gdzie przygotowanie tradycyjnego ciasta na nie zajmuje 10minut :P Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: jakie ciasto najszybciej? 13.03.15, 08:21 Ciasto z dowolnymi owocami. 4 jajka 1 szkl. cukru 1,5 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - można dać mniej zapach, szczypta soli owoce Ciasto: mikserem wymieszać jajka z cukrem, dodać olej, mąkę wymieszaną z sola i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do formy z czterema bokami - jest rzadkie, ułożyć owoce. Jeśli owoce są kwaśne, można posypać cukrem - utworzy się chrupiąca skórka. Piec w 180* ok 45 min do 1 godz. Ciasto jest wilgotne i smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: jakie ciasto najszybciej? 13.03.15, 08:35 smutas13 napisała: > Ciasto z dowolnymi owocami. > > 4 jajka > 1 szkl. cukru > 1,5 szkl. mąki > 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - można dać mniej > zapach, szczypta soli > owoce 1/2 szkl. oleju > > Ciasto: mikserem wymieszać jajka z cukrem, dodać olej, mąkę wymieszaną z sola i > proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do formy z czterema bokami - jest rzadkie, > ułożyć owoce. Jeśli owoce są kwaśne, można posypać cukrem - utworzy się chrupi > ąca skórka. Piec w 180* ok 45 min do 1 godz. > Ciasto jest wilgotne i smaczne. Zapomniałam dopisać olej. Już poprawiłam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek29 Re: jakie ciasto najszybciej? 19.03.15, 19:20 Wiewiórka: 2szkl.mąki 1szkl.cukru 3/4 szkl.oleju cukier waniliowy 1 łyczeczka proszku 1 łyżeczka sody 1 cukier waniliowy 4 jajka 1szkl.posiekanych orzechów 4 jabłka pokrojone w drobną kostkę Z białek ubić pianę,resztę składników oprócz jabłek i orzechów zmiksować na koniec dodać pianę wymieszać,wsypać orzechy i jabłka,wymieszać i do piekarnika na 45min.Rewelacja z białek ubić pianę ,pozostałe Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: jakie ciasto najszybciej? 13.03.15, 11:00 a74-7 napisał: > .No I reklamowana w TVN "babeczka z kubeczka" czy jakos tak :-) Ahahaha, taaak, pyszności :) www.facebook.com/niezgodnosc.produktu.z.opisem/photos/a.819308628091192.1073741827.818851884803533/889331841088870/?type=1&theater Pomijając fakt, że to nie jest "ciasto", to można sobie zrobić samodzielnie, piękną, wyrośniętą i naprawdę smaczną: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,132578151,132617414.html Odpowiedz Link Zgłoś
sandriks Re: jakie ciasto najszybciej? 16.03.15, 17:59 o mamo ale jaja :D smakowicie te babeczki wyglądają :D Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: jakie ciasto najszybciej? 20.03.15, 16:55 budzik11 napisała: > Pomijając fakt, że to nie jest "ciasto", to można sobie zrobić samodzielnie, piękną, wyrośniętą i naprawdę smaczną Kiedy można to można. Taki gotowiec to niekoniecznie jest zamiennik domowego ciasta. Może być np. sposobem na apetyt na coś słodkiego w pracy. Albo kiedy jesteś sama w domu i chcesz zjeść JEDNĄ babeczkę, a nie całą partię. Odpowiedz Link Zgłoś
anikssa Re: jakie ciasto najszybciej? 20.03.15, 19:59 ale przecież są przepisy na takie ciasto z kubka i mikrofalówki domowej roboty też ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: jakie ciasto najszybciej? 21.03.15, 11:54 anikssa napisała: > ale przecież są przepisy na takie ciasto z kubka i mikrofalówki domowej roboty > też ;) Ale załóżmy że masz ochotę na JEDNĄ babeczkę. Będziesz robisz taki miks z łyżki mąki i ćwierci jajka? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kremka2014 Re: jakie ciasto najszybciej? IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.15, 18:18 Ciasto mieszane widelcem. 3/4 szklanki olej, 3//4 szklanki śmietanki do kawy- mi dzis wyszlo na mleku, 3 szklanki maki, 4cale jajka, szklanka cukru, sol, wanilia, 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystko mieszac widelcem po kolei dodając skladniki. Zawsze wychodzi. Dobre na muffiny Odpowiedz Link Zgłoś
reniam_123 Do Ani 19.03.15, 18:45 reniam_123 napisała: > Aniu dziękuję, przepis wypróbuję w przyszłym tygodniu :) Ciasto wszystkim domownikom bardzo smakowało, jest mega proste w wykonaniu, robiłam wg oryginalnego przepisu tzn na pierwszy raz, bez żadnych dodatków, takie typowo jogurtowe. Myślę na święta upiec go w formie babkowej. Aniu dziękuję za przepis :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Do Ani 19.03.15, 20:22 to sie ciesze. przepis jest na szczescie prosty jak konstrukcja cepa, wiec naprawde ciezko cos sknocic :) babka na swieta to niezly pomysl. reniam_123 napisała: > reniam_123 napisała: > > > Aniu dziękuję, przepis wypróbuję w przyszłym tygodniu :) > > Ciasto wszystkim domownikom bardzo smakowało, jest mega proste w wykonaniu, rob > iłam wg oryginalnego przepisu tzn na pierwszy raz, bez żadnych dodatków, takie > typowo jogurtowe. Myślę na święta upiec go w formie babkowej. > > Aniu dziękuję za przepis :)) Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: Do Ani 20.03.15, 20:59 Ja mam najprostszy przepis. Stosuje go mój mąż: Najbliższy sklep, gdzie nożna kupić ciasto (dobre ciasto)... Nie twierdzę, że to najlepszy przepis :P. Odpowiedz Link Zgłoś
rosemary84 Re: Do Ani 28.03.15, 15:30 I cóż, może wstyd się przyznać, ale własnie z tej metody jendak skorzystałam ;) ale kilka przepisów z wątku na pewno wykorzystam na nadchodzące święta :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: deser NIE tiramisu' 28.03.15, 15:58 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,67668177,67702509,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: deser NIE tiramisu' 28.03.15, 18:16 To ja mam inny pomysł zamiast jogurtu i kakao - jogurt z... buraczkami. PYCHA. Ale buraczkami liofilizowanymi. Nie tylko pyszne ale i zdrowe. I genialne dla anemików. Dzięki za pomysł. Wykorzystam po wspomnianej korekcie :) Nie mam anemii, no trudno. Alem łakoma :P Odpowiedz Link Zgłoś