Dodaj do ulubionych

jakie ciasto najszybciej?

12.03.15, 14:30
Podpowiedzcie proszę jakie ciasto jest "najszybsze" tzn. wymaga najmniej roboty i sprzątania później? ;) w piekarniku może siedzieć dowolną ilość czasu ;)
Obserwuj wątek
    • squirk Re: jakie ciasto najszybciej? 12.03.15, 14:37
      rosemary84 napisała:

> Podpowiedzcie proszę jakie ciasto jest "najszybsze" tzn. wymaga najmniej roboty
      > i sprzątania później? ;) w piekarniku może siedzieć dowolną ilość czasu ;)

Keks bananowy, clafoutis z jabłkami, czekoladowe z coca-colą - wszystkie trzy robię w blenderze więc tylko blender mam do umycia.
      :-)
      • anikssa Re: jakie ciasto najszybciej? 12.03.15, 22:51
        keks bananowy brzmi ekstra :D znalazłam taki przepis: przystole.blox.pl/2008/12/Keks-bananowy.html
        na jakich oczkach zetrzeć skórkę z cytryny żeby się połączyła z resztą? na najdrobniejszych pewnie?
        • Gość: Xx Re: jakie ciasto najszybciej? IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.15, 19:18
          Obojetnie, moga byc duze oczka.
          • anikssa Re: jakie ciasto najszybciej? 20.03.15, 19:59
            dzieki :)
      • zlosliwiec.zlosliwiec Re: jakie ciasto najszybciej? 16.03.15, 16:11
        W blenderze jabłka też?
    • wersja_robocza Re: jakie ciasto najszybciej? 12.03.15, 14:39
      Babka górnicza. ;)
      • nchyb Re: jakie ciasto najszybciej? 12.03.15, 15:26
        czy to bardziej poprawna politycznie wersja dawnego murzynka? :)
        • wersja_robocza Re: jakie ciasto najszybciej? 12.03.15, 15:35
          Możliwe. Ale wydaje mi się, ze babka górnicza jest uboższą krewną murzynka. W moim domu babkę górniczą robiło się szybko i prosto. Wszystkie składniki do miski, pomieszać, na blachę, do pieca. Z murzynkiem zawsze było więcej pracy. Choćby oddzielanie żółtek od białek, robienie polewy i zostawianie jej części na wierzch ciasta, itd. ;)
    • Gość: genny Re: jakie ciasto najszybciej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.15, 15:02
      Brownies
      • aqua48 Re: jakie ciasto najszybciej? 12.03.15, 16:00
        Andruty przełożone nutellą. Są błyskawiczne. A szybko to mnie wychodzi drożdżowe, trzeba tylko dodać czas na rośnięcie.
    • ania_m66 jogurtowe 12.03.15, 16:16
      przepis wyprobowany przeze mnie przynajmniej kilkadziesiat razy zostal podpatrzony w poczatkach internetu w jakiejs niemieckiej grupie dyskusyjnej (o forach wtedy nikt nie snil) wyglada nastepujaco:
      bierzemy spora miske badz garnek, wywalamy do niego:
      - 1 pojemniczek jogurtu naturalnego o wadze 150g. jogurt powinien byc tlusty -3,5%, ostatecznie 1,8% nie 0,1%. pojemnik/kubeczek robi za miarke . myjemy go i wycieramy do sucha
      - nastepnie 3 miarki maki (ostatnia lekko niepelna)
      - 1 i pol miarki cukru (ilosc cukru mozna troche obciac )
      - szczypte soli
      - 1 proszek do pieczenia - porcja na 0,5 kg mak i (tak, wiem, proszek to zuo. proponuje bio na kamieniu winnym - nie bedzie go w ciescie czuc)
      - 1 miarke neutralnego oleju
      - 4 cale jajka
      - ew 1 cukier wanilinowy (wyskrobana laske wanilii) przy finalnej wersji
      cytrynowej odpuszczamy sobie
      - 1 paczuszke budyniu waniliowego/smietankowego bez cukru (lub ze 2 lyzki maki ziemniaczanej). jesli nie mamy, pomijamy. wtedy 3 pelne miarki maki

calosc myrdamy lyzka az zrobi sie gladka masa. wylewamy ja do normalnej przygotowanej
      tortownicy (wylozonej papierem badz natluszczonej i oproszonej maka) miedzy 25 a 29 cm srednicy. ciasto mocno urosnie!
      w ciasto podstawowe mozna wetknac cwiartki obranych jablek, badz innych owocow.
      mozna dodac soku i skorki cytrynowej
      kakao, czipsow czekoladowych, alkoholu, aromatu. slowem czego sie chce.
      wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180° funkcja gora dol. nie za wysoko. np na
      2giej szynie od dolu.
      po 45 - 55 min ciasto jest gotowe i zaczyna pachniec na cala kuchnie. dokladny czas zalezy od piekarnika.
      nie pieczemy w wyzszej temp i pod grzalka, bo ciasto z powodu duzej zawartosci
      proszku ma tendencje do pekania.
      oczywiscie mozna sobie utrzec zoltka z cukrem, ubic piane i ogolnie bawic sie z
      ciastem duzo dluzej, ale po co?
      jesli dysponujemy jogurtem w duzym kubku, za miarke posluzy nam filizanka do
      kawy o poj 150 ml napelniona nie po sam czubek.
      jesli w ogole nie dysponujemy jogurtem, mozemy dodac kilka kopiastych lyzek
      twarozku homo, badz gestej smietany. ewentualnie rozcieczamy erek kapka plynu.
      wlasnie to jest piekne w tym ciescie, ze mozna modyfikowac do woli i ZAWSZE
      wyjdzie :)
      • reniam_123 Do Ani 12.03.15, 22:37
        ania_m66 napisała:

> mozna dodac soku i skorki cytrynowej
        > kakao, czipsow czekoladowych, alkoholu, aromatu. slowem czego sie chce.
        > wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180° funkcja gora dol. nie za wysoko. np n

Aniu ten przepis przypadł mi do gustu, powiedz tylko czy dodając kakao trzeba ująć mąki, albo nie dodawać budyniu?
        • ania_m66 Re: Do Ani 13.03.15, 18:14
          ja raczej dodaje po prostu chlust mleka/jakiegos plynu jesli calosc wydaje mi sie za gesta.
          podobno duzo smaczniejsze jest ciasto z zaparzonym kakao.

reniam_123 napisała:

> ania_m66 napisała:
          >
          > > mozna dodac soku i skorki cytrynowej
          > > kakao, czipsow czekoladowych, alkoholu, aromatu. slowem czego sie
          > chce.
          > > wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180° funkcja gora dol. nie za wysoko
          > . np n
          >
          > Aniu ten przepis przypadł mi do gustu, powiedz tylko czy dodając kakao trzeba u
          > jąć mąki, albo nie dodawać budyniu?
          • reniam_123 Re: Do Ani 14.03.15, 08:13
            Aniu dziękuję, przepis wypróbuję w przyszłym tygodniu :)
      • budzik11 Re: jogurtowe 20.03.15, 13:35
        ania_m66 napisała:

> przepis wyprobowany przeze mnie przynajmniej kilkadziesiat razy

no, zobaczymy co z tego wyjdzie, właśnie włożyłam do pieca ;-) Nigdy nie piekłam ciasta jogurtowego, zawsze mi się toto kojarzyło z gotowcami z torebek ;-)
        • ania_m66 Re: jogurtowe 20.03.15, 13:47
          jak nie masz schizy na tle proszku do pieczenia bedzie dobrze :)
          jak kilkakrotnie pisalam najlepszy jest proszek ekologiczny na bazie kamienia winnego, bo ten jest praktycznie niewyczuwalny.

budzik11 napisała:

> ania_m66 napisała:
          >
          > > przepis wyprobowany przeze mnie przynajmniej kilkadziesiat razy
          >
          > no, zobaczymy co z tego wyjdzie, właśnie włożyłam do pieca ;-) Nigdy nie piekła
          > m ciasta jogurtowego, zawsze mi się toto kojarzyło z gotowcami z torebek ;-)
          • budzik11 Re: jogurtowe 21.03.15, 16:18
            ania_m66 napisała:

> jak nie masz schizy na tle proszku do pieczenia bedzie dobrze :)

Nie. Mam tylko schizę na punkcie niedźwiedzi, niczego poza nimi się nie boję, na pewno nie proszku do pieczenia ;-)
            Ciasto wyszło ok (ładnie wyrosło, ładnie się prezentowało, upieczone w babkowej formie i posypane cukrem pudrem), nie jest jakoś szczególnie doskonałe, ale na takie szybkie, proste ciasto - ok. Następnym razem olej zastąpię masłem.
    • Gość: x na gotowym biszkopcie ukladasz owoce IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 12.03.15, 16:21
      kladziesz na to galaretke na pol stezala i zamiast do piekarnika wkladasz do lodowki i gotowe.
    • bene_gesserit Sarnik nutellowy 12.03.15, 19:15
      ...bez pieczenia. Zero roboty, góra jakieś 15 min (o ile masz mikser i malkser). Oczywiście, zamiast paździeżowych oreo możesz użyć innych herbatników (z masłem) albo markiz.

To samo w wersji indywidualnej (musisz mieć szprycę z grubą końcówką albo mocną torbę foliową, której użyjesz zamiasz szprycy).
    • budzik11 Re: jakie ciasto najszybciej? 12.03.15, 19:20
      Drożdżowe bez wyrabiania, przykładowy przepis: www.poezja-smaku.pl/ciasto-drozdzowe-bez-wyrabiania/
      • a74-7 Re: jakie ciasto najszybciej? 12.03.15, 20:14
        wiekszosc"sarnikow" na zimno
        .No I reklamowana w TVN "babeczka z kubeczka" czy jakos tak :-)
        • anikssa Re: jakie ciasto najszybciej? 12.03.15, 22:54
          haha ja nie wiem jak ludzie mogą jeść taką chemię ;) tak samo jak muffiny z gotowego proszku, gdzie przygotowanie tradycyjnego ciasta na nie zajmuje 10minut :P
          • smutas13 Re: jakie ciasto najszybciej? 13.03.15, 08:21
            Ciasto z dowolnymi owocami.

4 jajka
            1 szkl. cukru
            1,5 szkl. mąki
            1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - można dać mniej
            zapach, szczypta soli
            owoce

Ciasto: mikserem wymieszać jajka z cukrem, dodać olej, mąkę wymieszaną z sola i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do formy z czterema bokami - jest rzadkie, ułożyć owoce. Jeśli owoce są kwaśne, można posypać cukrem - utworzy się chrupiąca skórka. Piec w 180* ok 45 min do 1 godz.
            Ciasto jest wilgotne i smaczne.
            • smutas13 Re: jakie ciasto najszybciej? 13.03.15, 08:35
              smutas13 napisała:

> Ciasto z dowolnymi owocami.
              >
              > 4 jajka
              > 1 szkl. cukru
              > 1,5 szkl. mąki
              > 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - można dać mniej
              > zapach, szczypta soli
              > owoce
              1/2 szkl. oleju
              >
              > Ciasto: mikserem wymieszać jajka z cukrem, dodać olej, mąkę wymieszaną z sola i
              > proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do formy z czterema bokami - jest rzadkie,
              > ułożyć owoce. Jeśli owoce są kwaśne, można posypać cukrem - utworzy się chrupi
              > ąca skórka. Piec w 180* ok 45 min do 1 godz.
              > Ciasto jest wilgotne i smaczne.

Zapomniałam dopisać olej. Już poprawiłam:-)
              • malgosiek29 Re: jakie ciasto najszybciej? 19.03.15, 19:20
                Wiewiórka:
                2szkl.mąki
                1szkl.cukru
                3/4 szkl.oleju
                cukier waniliowy
                1 łyczeczka proszku
                1 łyżeczka sody
                1 cukier waniliowy
                4 jajka
                1szkl.posiekanych orzechów
                4 jabłka pokrojone w drobną kostkę

Z białek ubić pianę,resztę składników oprócz jabłek i orzechów zmiksować na koniec dodać pianę wymieszać,wsypać orzechy i jabłka,wymieszać i do piekarnika na 45min.Rewelacja

z białek ubić pianę ,pozostałe
        • budzik11 Re: jakie ciasto najszybciej? 13.03.15, 11:00
          a74-7 napisał:

> .No I reklamowana w TVN "babeczka z kubeczka" czy jakos tak :-)

Ahahaha, taaak, pyszności :) www.facebook.com/niezgodnosc.produktu.z.opisem/photos/a.819308628091192.1073741827.818851884803533/889331841088870/?type=1&theater

Pomijając fakt, że to nie jest "ciasto", to można sobie zrobić samodzielnie, piękną, wyrośniętą i naprawdę smaczną: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,132578151,132617414.html
          • a74-7 Re: jakie ciasto najszybciej? 13.03.15, 18:59
            przeciez z\artowalam
            :-D
          • sandriks Re: jakie ciasto najszybciej? 16.03.15, 17:59
            o mamo ale jaja :D smakowicie te babeczki wyglądają :D
          • pavvka Re: jakie ciasto najszybciej? 20.03.15, 16:55
            budzik11 napisała:

> Pomijając fakt, że to nie jest "ciasto", to można sobie zrobić samodzielnie, piękną, wyrośniętą i naprawdę smaczną

Kiedy można to można. Taki gotowiec to niekoniecznie jest zamiennik domowego ciasta. Może być np. sposobem na apetyt na coś słodkiego w pracy. Albo kiedy jesteś sama w domu i chcesz zjeść JEDNĄ babeczkę, a nie całą partię.
            • anikssa Re: jakie ciasto najszybciej? 20.03.15, 19:59
              ale przecież są przepisy na takie ciasto z kubka i mikrofalówki domowej roboty też ;)
              • pavvka Re: jakie ciasto najszybciej? 21.03.15, 11:54
                anikssa napisała:

> ale przecież są przepisy na takie ciasto z kubka i mikrofalówki domowej roboty
                > też ;)

Ale załóżmy że masz ochotę na JEDNĄ babeczkę. Będziesz robisz taki miks z łyżki mąki i ćwierci jajka? ;)
                • bene_gesserit Re: jakie ciasto najszybciej? 21.03.15, 12:35
                  Oj pavvka, da się.
                • bene_gesserit Re: jakie ciasto najszybciej? 21.03.15, 14:47
                  Oj pavvka, da się.
    • mhr2 Re: jakie ciasto najszybciej? 17.03.15, 11:53
      Soufflé dla mnie!
      • Gość: kremka2014 Re: jakie ciasto najszybciej? IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.15, 18:18
        Ciasto mieszane widelcem. 3/4 szklanki olej, 3//4 szklanki śmietanki do kawy- mi dzis wyszlo na mleku, 3 szklanki maki, 4cale jajka, szklanka cukru, sol, wanilia, 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystko mieszac widelcem po kolei dodając skladniki. Zawsze wychodzi. Dobre na muffiny
        • reniam_123 Do Ani 19.03.15, 18:45
          reniam_123 napisała:

> Aniu dziękuję, przepis wypróbuję w przyszłym tygodniu :)

Ciasto wszystkim domownikom bardzo smakowało, jest mega proste w wykonaniu, robiłam wg oryginalnego przepisu tzn na pierwszy raz, bez żadnych dodatków, takie typowo jogurtowe. Myślę na święta upiec go w formie babkowej.

Aniu dziękuję za przepis :))
          • ania_m66 Re: Do Ani 19.03.15, 20:22
            to sie ciesze.
            przepis jest na szczescie prosty jak konstrukcja cepa, wiec naprawde ciezko cos sknocic :)
            babka na swieta to niezly pomysl.

reniam_123 napisała:

> reniam_123 napisała:
            >
            > > Aniu dziękuję, przepis wypróbuję w przyszłym tygodniu :)
            >
            > Ciasto wszystkim domownikom bardzo smakowało, jest mega proste w wykonaniu, rob
            > iłam wg oryginalnego przepisu tzn na pierwszy raz, bez żadnych dodatków, takie
            > typowo jogurtowe. Myślę na święta upiec go w formie babkowej.
            >
            > Aniu dziękuję za przepis :))
            • zyrafa46 Re: Do Ani 20.03.15, 20:59
              Ja mam najprostszy przepis. Stosuje go mój mąż:
              Najbliższy sklep, gdzie nożna kupić ciasto (dobre ciasto)...
              Nie twierdzę, że to najlepszy przepis :P.
              • rosemary84 Re: Do Ani 28.03.15, 15:30
                I cóż, może wstyd się przyznać, ale własnie z tej metody jendak skorzystałam ;) ale kilka przepisów z wątku na pewno wykorzystam na nadchodzące święta :)
    • zarmak Re: jakie ciasto najszybciej? 23.03.15, 09:31
      keks :)
    • linn_linn Re: deser NIE tiramisu' 28.03.15, 15:58
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,67668177,67702509,0,2.html?v=2
      • zyrafa46 Re: deser NIE tiramisu' 28.03.15, 18:16
        To ja mam inny pomysł zamiast jogurtu i kakao - jogurt z... buraczkami.
        PYCHA. Ale buraczkami liofilizowanymi.
        Nie tylko pyszne ale i zdrowe. I genialne dla anemików.
        Dzięki za pomysł. Wykorzystam po wspomnianej korekcie :)
        Nie mam anemii, no trudno. Alem łakoma :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka