Dodaj do ulubionych

jak przygotować szparagi

11.04.02, 15:26
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosia Re: jak przygotować szparagi IP: *.chello.pl 11.04.02, 15:50
      Szparagi trzeba umyć,oskrobać dolną część pędów związać nitką w pęczki.Potem
      włóż je pionowo do garnka z wrzącą,osoloną wodą z dodatkiem cukru ale tak aby
      łebki nie były zanurzone i gotuj pod przykryciem do miękkosci.Można je podawać
      posypane zrumienioną bułką i polane masełkiem.Można też podać z sosem
      koperkowym albo na zimno z majonezowym lub tatarskim.Ja bardzo lubię szparagi
      po ugotowaniu zapieczone pod beszamelem,owinięte szynką po kilka.
      • quba Re: jak przygotować szparagi 11.04.02, 15:53
        Gosiaczku, bardzo bardzo Ci dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
        :)
        Kuba
        • Gość: Gosia Re: jak przygotować szparagi IP: *.chello.pl 11.04.02, 16:02
          Ze szparagów mozna przygotować pyszną zupę.Musisz zetrzeć włoszczyznę na tarce
          poddusić z masłem dodać wodę i gotować z dodatkiem szparagów bez główek,oraz 2
          ziemniaków na 0,5 kg szparagów.Główki ugotuj oddzielnie.Zupę trzeba zmiksoać
          dodać główki razem z wywarem w którym się gotowały.przyprawić solą dodać
          śmietanę.Podaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.Jak jeszcze bardziej chcesz
          zaszaleć to dodatkowo dodaj żółtko.Pycha!
    • roseanne Re: jak przygotować szparagi 11.04.02, 16:10
      ja robie tak
      szparagi oplukac, obrac dol szparagow takim zwyklym nozykiem do jarzyn, odlamac
      koncowki tam gdzie same pekaja. Struzynki i zdrewniale dolne czesci doskonale
      nadaja sie na wywar do zupy.

Gotuje tylko na parze.
      Dodaje do stir-fry z pieczarkami.
      Przepis na risotto ze szparagami podawalam dawno temu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka