Gość: Gosia Re: jak przygotować szparagi IP: *.chello.pl 11.04.02, 15:50 Szparagi trzeba umyć,oskrobać dolną część pędów związać nitką w pęczki.Potem włóż je pionowo do garnka z wrzącą,osoloną wodą z dodatkiem cukru ale tak aby łebki nie były zanurzone i gotuj pod przykryciem do miękkosci.Można je podawać posypane zrumienioną bułką i polane masełkiem.Można też podać z sosem koperkowym albo na zimno z majonezowym lub tatarskim.Ja bardzo lubię szparagi po ugotowaniu zapieczone pod beszamelem,owinięte szynką po kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: jak przygotować szparagi 11.04.02, 15:53 Gosiaczku, bardzo bardzo Ci dziękuję i pozdrawiam serdecznie. :) Kuba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: jak przygotować szparagi IP: *.chello.pl 11.04.02, 16:02 Ze szparagów mozna przygotować pyszną zupę.Musisz zetrzeć włoszczyznę na tarce poddusić z masłem dodać wodę i gotować z dodatkiem szparagów bez główek,oraz 2 ziemniaków na 0,5 kg szparagów.Główki ugotuj oddzielnie.Zupę trzeba zmiksoać dodać główki razem z wywarem w którym się gotowały.przyprawić solą dodać śmietanę.Podaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.Jak jeszcze bardziej chcesz zaszaleć to dodatkowo dodaj żółtko.Pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: jak przygotować szparagi 11.04.02, 16:10 ja robie tak szparagi oplukac, obrac dol szparagow takim zwyklym nozykiem do jarzyn, odlamac koncowki tam gdzie same pekaja. Struzynki i zdrewniale dolne czesci doskonale nadaja sie na wywar do zupy. Gotuje tylko na parze. Dodaje do stir-fry z pieczarkami. Przepis na risotto ze szparagami podawalam dawno temu. Odpowiedz Link Zgłoś