giezik 20.09.04, 10:04 czyli umbryjska zupa cebulowa (z pomidorami). Tak juz od czwartku mam ten przepis przed sobą i chyba dziś będzie czas na to. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: cipollata 20.09.04, 10:11 Gieziku, nie daj się prosić i zapodaj nam przepis :) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: cipollata 20.09.04, 10:41 ja wiedziałem że tak będzie, ale sam popełnilem pewien bład. Skopiowalem sobie nieco tych przepisów, nastawiajac sie na ten zestaw cebula + pomidory. I wlasnie sie okazalo, ze z jednej strony znalazłem coś co sie zwie wlasnie cipollata i okazalo sie to pastą na chleb (ech ten włoski) z drugiej mam i zupę, gdzie wlasnie sie dopatrzylem 1 zdania: Thinly slice the onions, place in a bowl full of water and leave for about 12 hours. No i nie chce iść na skróty. POdaje wiec dla przyzwoitości cały przepis (a dziś moczę cebulę) (ang): www.emmeti.it/Cucina/Ricette/Cipollata.uk.html (ew. czekam na linn, ktora moze poda jakąs wersję KRÓTSZĄ) a za straty moralne (ze to jednak nie dziś) link.... wszystkie osoby o słabych śliniankach oraz problemami decyzyjnymi uprasza sie o nie zaglądanie w poniższe miejsce: www.emmeti.it/Cucina/listaRicettePerTipiDiRicette.uk.html?idtipodiricetta=2 Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: cipollata 20.09.04, 10:48 Raczej dluzsza: www.buonissimo.org/ricette/1352_cipollatatoscana.asp / z miesem wieprozwym, kielbasa itp. / Nie dla mnie. Za kaloryczne, za skomplikowane... Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: cipollata 20.09.04, 11:01 Cos mi sie wydaje, ze cipollata to polsku ciapleta. Odpowiedz Link Zgłoś