Dodaj do ulubionych

Autorski mój makaron

21.09.04, 15:46
Zrobilem dzis co nastepuje

Makaron kolanka ugotowałem (innego krótkiego nie było, a do długich cały koncept nie pasował). W trakcie na masle przesmazyłem 2 wyciśnięte ząbki czoasnku i pocięte listki szałwii.
Dodałem pokrojone na duże kawałki wątróbki drobiowe. Chwile przesmazyłem i dodałem pokrojone pomidory bez skórek (tu na przyszłośc, przed pomidorami dobrze by było podlać białym winem - gdyby było).
Poczekałem, aż zgęstniało, posoliłem, popieprzyłem i wymieszałem z makaronem.

Jestem z siebie dumny, choć pewnie Linn zaraz napisze, ze taka potrawa to istnieje i np. chłopi w Ligurii to tradycyjnie ją jadają.
Ale to MOJE i tak będzie :)
Obserwuj wątek
    • lis_ka Apel 21.09.04, 15:48
      Gieziku, a może byś poszedł za godnym naśladowania przykładem Lunatiki i
      założył na forach prywatnych Forum Makaronowo-Rybne? PLEASE! Próbowałam już
      zebrać te wszystkie Twoje receptury, ale ciężka to sprawa...
      Hę?
      • giezik :) mam pewien plan 21.09.04, 15:51
        bardzo autorski, powiem tylko tyle, ze naliczylem 157 rodzajów makaronów od Acini di pepe do Zitoni
        Chce cos z tym zrobic, ale chwile to moze potrwać

ale o tym ciiii.............
        • lis_ka Re: :) mam pewien plan 21.09.04, 15:56
          To trzymam Cię za słowo:-))) (Mam nadzieję, że harcerza;-)

giezik napisał:

> bardzo autorski, powiem tylko tyle, ze naliczylem 157 rodzajów makaronów od
          Aci
          > ni di pepe do Zitoni
          > Chce cos z tym zrobic, ale chwile to moze potrwać
          >
          > ale o tym ciiii.............
          >
    • lunatica a Ty znowu z tą WĄTRÓBKĄ!!! zmowa jakaś??? 21.09.04, 15:49

• giezik Re: a Ty znowu z tą WĄTRÓBKĄ!!! zmowa jakaś??? 21.09.04, 15:52
        a bo jakos mi tak wlasnie smaka na nią narobilas (a ja watrobkowy to nie bylem, oj nie) :)
    • brunosch Re: Autorski mój makaron 21.09.04, 15:52
      Jak zrównoważyłeś czas konieczny na odparowanie pomidorów a zachowanie
      krwistości wątróbki?
      • Gość: giezik Re: Autorski mój makaron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 15:56
        Ooo, wlasnie - sam miąższ bez środka, ktory ma sporo plynu. I wowczas szybko gestnieje (zwlaszcza ze ja na sporym ogniu odparowuje zawsze). Same watróbki zostaly mięciutkie wlasnie dlatego, ze one pozniej juz sie w tym sosie pomidorowym gotowaly, a nie smażyły
        calosc dosc szybko sie odbyla
    • linn_linn Re: Autorski mój makaron 21.09.04, 16:23
      Na moje wyczucie, w okolicach Wenecji byc moze. Jakie to jednak ma znaczenie?
      Wiekszosc smakow w kuchni zostala juz wymyslona i co? Mamy gotowac tylko z
      ksiazek? Ja, jak zauwazyles, podaje malo przepisow na sosy dlatego, ze kazdy
      jest inny i rzadko je zapisuje. Czasem nawet mowie sobie: ten MUSZE zanotowac,
      ale potem. A potem... Wlasnie to jest najciekawsze w kuchni: czasem lapiemy
      rozne skladniki, przyprawy, dodatki i szalejemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka