Gość: kuchcik-przetwórca IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 21.09.04, 19:02 Mam sporo żurawiny. Czy zna ktoś przepis na przyzwoitą "żurawinę do mięsa". Jak to zrobić i jeszcze żeby się przy tym nie zarobić?????? A może coś innego z żurawiny? Piszcie, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ziuta Re: żurawina IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 22.09.04, 10:50 hm......właśnie co z tej żurawiny można zrobić? Mam jej strasznie dużo! POMOCY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yfcia Re: żurawina IP: 195.28.179.* 22.09.04, 11:10 A ja właśnie żurawiny nie mam i dlatego mam niewypróbowany przepis(chyba z "Wysokich Obcasów")na nalewkę:2 szklanki rozgniecionych żurawin,2 szklanki cukru, 2 szklanki wódki wymieszać, trzymać w słoju w chłodnym miejscu przez 22 dni. Potem chyba przecedzić i.....wypić:-) Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: żurawina 22.09.04, 11:33 najpierw przemrozic (w zamrazarce - mamy wtedy pewnosc, ze nie bedzie gorzka). nastepnie wrzucic do garnka (ewentualnie podlac niewielka iloscia wody) i gotowac, pusci sok, mieszac, mieszac, mieszac. w tzw. miedzyczasie mozna dodac pokrojone jablka lub gruszki. gdy plyn sie zredukuje dosypac cukier (wg smaku). mieszac do rozpuszczenia cukru. wekowac. otwierac sloiki ciemna zima :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuchcik-przetwórca Re: żurawina IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 22.09.04, 19:07 Bardzo dziękuję za przepisy, wypróbuję oba. Może jeszcze jakieś ciekawe ktoś zna? Czekam na pomysły i biorę się do roboty :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yfcia Re: żurawina IP: 195.28.179.* 23.09.04, 11:10 Znalazłam jeszcze w kuchni fińskiej przepis na sos żurawinowy: 25 dag żurawin łyżka ostrej musztardy łyżka oliwy łyżeczka białego pieprzu łyzeczka cukru szczypta soli Żurawiny opłukać, zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu aż zaczną pękać. Przetrzeć przez nylonowe sito i odparować, żeby powstała dość gęsta masa. Ostudzić, dodać cukier, musztardę, oliwę, pieprz i ukręcić. Przepis drugi-również kuchnia fińska:śledź zawijany w sosie żurawinowym 4 śledzie duża cebula duży kwaszony ogórek 2 jabłka szklanka żurawin mały słoik majonezu cukier, sól Śledzie wymoczyć, sfiletować, zdjąć skórkę,usunąć kręgosłup i ości. Cebulę posiekać drobniuteńko, ogórek pokrajać w piórka. Na filety nakładać cebulę i ogórek, zwinąć jak na rolmopsy, spiąć wykałaczką. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, żurawiny opłukać i osuszyć. Wymieszać z majonezem i tym sosem polac śledzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kg Re: żurawina IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 02.10.04, 19:17 a może nalewka z żurawiny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: żurawina IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 02.10.04, 19:29 Podawalam niedawno- tu link. Od zawsze tak robie i jest pyszna. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=15857307&a=16099048 Odpowiedz Link Zgłoś