Dodaj do ulubionych

dieta FODMAP

15.03.16, 23:57
została mi zalecona. Czy ktoś ma doświadczenia w jej przeprowadzeniu? W internecie znajduje się sporo sprzecznych informacji, zwłaszcza w kontekście dozwolonych warzyw i owoców, no i zaczynam się gubić. Smaczku dodaje fakt, że muszę ją połączyć z dietą o niskim IG, którą też dopiero zaczynam poznawać, ale jest dla mnie mniej zawiła. Będę wdzięczna za wszystkie pomysły i podpowiedzi dotyczące tych diet.
Obserwuj wątek
    • ana119 Re: dieta FODMAP 16.03.16, 06:42
      Zatrważające jest fakt jaki poziom wykształcenia mają nasi dietetycy. Niewielu o tej diecie wie wiec to szukanie po omacku produktów. Z glutenem mi już długi czas nie po drodze wiec czytam od pewnego czasu i przymierzam się ze startem na po Świętach. W moim przypadku gotowanie dla rodziny i pogodzenie sie z brakiem śmietany czy jogurtu greckiego będzie trudne bo lubię curry. Ale to 6 tyg. Mleko bez laktozy juz używam na codzień

Skąd dowiedziałas się o diecie? Mój dobry gastrolog milczy a info przekazał lekarz od usg
      • znana.jako.ggigus Re: dieta FODMAP 16.03.16, 07:53
        Mozesz uzywac smietany roslinnej!
        • ana119 Re: dieta FODMAP 16.03.16, 15:13
          Tyle ze skład moze być chemiczny. Ale poszukam
      • bobralus Re: dieta FODMAP 16.03.16, 09:40
        Dowiedzialam się od gastrologa, po zapytaniu dietetyk powiedziala, ze dieta FOODMAP wymaga rzucenia pieczywa i żebym poczytalaa. Tak się rozstaltsmy
        • olivkah Re: dieta FODMAP 16.03.16, 10:59
          To bardzo pomocna ta dietetyk. A jakie konkretnie sprzeczne informacje znalazłaś?
        • ana119 Re: dieta FODMAP 16.03.16, 15:12
          Eh typowy polski dietetyk. O tyle dobrze ze ktoś wydusisz ze na świecie leczy się to dietą.
          Gluten jest w zbożach ale na 6 tyg można się przestawić. Ja na śniadania jem kasze jaglana z owocami wiec nie mam kłopotu z pierwszym posiłkiem. Tyle że owoce tez wg listy. Czytaj i coś znajdziesz dla siebie
          • bobralus Re: dieta FODMAP 16.03.16, 15:22
            Jaglana niestety ma wysokie IG, więc u mnie odpada. Na razie nie wiem, na ile bezpieczna jest gryka i owies? Mam dostęp do dobrego bezglutenowego chleba gryczanego, owsianke bym jadła na śniadanie. Rozumiem, że "świeży" nabiał odpada? Tzn twaróg też? Ale mleko bez laktozy będzie ok? I jak z bakłażanem, bo raz jest po dobrej, a raz po złej stronie. To samo melasa (chciałabym dodać do owsianki).

I czy można używać mocnych przypraw (hinduskie, tajskie pasty). Gastrolog (inny) kazał unikać dżemów, słodkości i ostrego, ale czy dżem niskosłodzony z legalnych owoców nie będzie ok?
            • olivkah Re: dieta FODMAP 16.03.16, 16:10
              Dieta FODMAP jest i tak już mocno ograniczająca, a tu jeszcze chcesz brać pod uwagę IG. To chyba najłatwiej byłoby przejść na dietę niskowęglowodanową i wysokotłuszczową (LCHF).

Z tego co wiem, kasza gryczana jest OK na diecie low-FODMAP. W dodatku kaszę gryczaną niepaloną można namoczyć, a nawet podkiełkować, co powinno sprawić, ze będzie lepiej przyswajalna i jeszcze bardziej odżywcza.
            • ana119 Re: dieta FODMAP 16.03.16, 16:13
              Odies ma gluten. Po południu wkleje strone gdzie zebrano produkty dozwolone
      • olivkah Re: dieta FODMAP 16.03.16, 10:10
        Do curry można użyć mleka kokosowego.
        • mhr2 Re: dieta FODMAP 16.03.16, 12:03
          ryby lubie, dieta nie znam!
          • mmagi Re: dieta FODMAP 17.03.16, 10:35
            a ty jak zwykle na temat!
            • mhr2 Re: dieta FODMAP 17.03.16, 11:09
              mmagi napisała:

> a ty jak zwykle na temat!

dieta bez ryb?
    • kasiek511 Re: dieta FODMAP 16.03.16, 10:06
      Tez mam z tym nie lada problem. Każdy lekarz, dietetyk, gastrolog mówi zupełnie co innego :/
      • Gość: x to są problemy na forum Zdrowie, IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 16.03.16, 14:06
        tutaj się wszyscy zdrowo odżywiamy, bez wyrzeczeń!
        • roseanne Re: to są problemy na forum Zdrowie, 16.03.16, 17:17
          oj, zeby tak bylo jak piszesz...

zatrwazajaca jest liczba osob, ktora musi sobie czegos odmawiac z powodow zdrowotnych
          a zyc trzeba i jesc rowniez

niedorobionych dietetykow kopakami wywozic do kamieniolomow nalezy, bo wiecej krzywdy narobia niz pomoga
          • mhr2 Re: to są problemy na forum Zdrowie, 17.03.16, 11:15
            roseanne napisała:

> zatrwazajaca jest liczba osob, ktora musi sobie czegos odmawiac z powodow zdro
            > wotnych

racja masz!, diety niezdrowe!
      • ana119 Re: dieta FODMAP 16.03.16, 15:16
        Bo na tego typu dolegliwości nie przepisza leku tylko trzeba samemu szukać rozwiązania. Ja po 3 latach czuje zmianę na plus ale to jeszcze nie pełen sukces.
      • bobralus Re: dieta FODMAP 16.03.16, 15:31
        No niestety, jedni śledzą nowinki, ale nie mają zaplecza merytorycznego (jedna pani powiedziała, że wołowina jest trująca, a na moje pytanie "dlaczego?" powiedziała, że tak dom końca to nie wie), inni trzymają się wrytych dekady temu szklaków. Dietetycy owszem na ogół pomogą ludziom zupełnie zielonym, dla których odkryciem jest fakt, że fast food 3xtyg. to niekoniecznie albo osobom z jednym problemem, bo mają gotowce z szuflady. Ta ostatnia w zasadzie mi wytknęła, że się czepiam zaproponowanej diety i chcę ją zmieniać w oparciu o IG i FODMAP. Niestety jest za głupia na poradzenie sobie sama i za dużo wiem, żeby zdać się gotowca.
        • roseanne Re: dieta FODMAP 16.03.16, 17:12
          www.ibsdiets.org/fodmap-diet/fodmap-food-list/
        • roseanne Re: dieta FODMAP 16.03.16, 17:14
          www.theibsnetwork.org/the-self-care-plan/diet/is-it-food-intolerance-or-the-intolerant-gut/fodmaps/
        • roseanne jeszcze jedna tabelka 16.03.16, 19:41
          www.ibsgroup.org/brochures/fodmap-intolerances.pdf
    • ana119 Re: dieta FODMAP 16.03.16, 20:01
      Z jakiego powodu musisz łączyć z dietą o niskim IG? Masz chora tarczyce?
      Sprawdź np tu fodmap.pl to jest nowa strona i jeszcze wszystkiego nie doczytałam. Ale pamiętam ze jest wyjaśnienie co do płatków owsianych i zboz. Chleby gotowe bezglutenowe mają przeważnie cała listę dodatków wiec nie ufalabym takiemu produktowi bez sprawdzenia listy składu.
      • roseanne Re: dieta FODMAP 16.03.16, 20:21
        jestem bezglutenowa od kilku lat i chlebkom gotowym nie ufam - wiekszosc mi dostpenych ma make sojowa, mleko krowie, celuloze i inne dziwactwa

pieke sama, tyle, ze na bazie drozdzy, ktore moge stanowic problem w waszej decie, nie bardzo widze w istach, jak jest z proszkiem do pieczenia - moze mozna podmienic?

niemniej, powodzenia, bo wprowadzanie kazdej diety wykluczajacej jest ogromnie stresujace
        • bobralus Re: dieta FODMAP 16.03.16, 20:37
          Dziękuję wszystkim za odpowiedzi! Wszystko skrupulatnie przejrzę. Dodaliście mi otuchy :)
          Mam kilka schorzeń i kilka przejść, które spowodowały, że muszę przez jakiś czas te dwie diety prowadzić. To znaczy IG już na zawsze, FODMAP w ramach rekonwalescencji po leczeniu.

Z tego co rozumiem, to FODMAP nie równa się BEZGLUTEN, bo dozwolone są właśnie chyba owies, orkisz?
          • roseanne Re: dieta FODMAP 16.03.16, 20:43
            owies sam w sobie jest bezglutenowy, ale w wiekszosci dostepnyj na rynku jest domieszka innych zboz - instnieja produkty certykifikowane

orkisz, nie da sie ukryc, jest glutenowcem, ale to stara bardzo odmiana pszenicy i niektorym mniej szkodzi
            • bobralus Re: dieta FODMAP 16.03.16, 21:59
              no tak, to trzeba wziąć pod uwagę! widziałam w sklepie owies oznaczony przekreślonym kłosem, taki będę wybierać
            • mhr2 Re: dieta FODMAP 18.03.16, 12:36
              roseanne napisała:

> owies sam w sobie jest bezglutenowy,

smacznego!
    • km500 Re: dieta FODMAP 22.12.25, 13:03
      Od tygodnia szukam dobrego pieczywa do diety low fodmap. Szukam chlebów, które można kupić online — tak, aby mieć bieżący dostęp do pieczywa oraz nie być wskazanym na zafałszowane informacje z bazarków lub lokalnych sklepików co do składu pieczywa.
      I tak zacząłem szukać chleba
      "Ryżowy"
      "Owsiany"
      "Jaglany"
      "Kukurydziany"
      "Gryczany" - odrzucam z uwagi na smak.
      I tu ciekawe rezultaty. na wielu stronach jest podany że produkt jest wycofany ze sprzedaży. na innych stronach jest do sprzedaży ale zawiera na przykład cukier, lub inne składniki które są zabronione w tej diecie. Na stronach www dużych firm Auchan i Carrefour nie ma zbyt wielu produktów. W wielu firmach są działy bezglutenowe, ale pamiętajcie że bezglutenowość nie gwarantuje zgodności z low Fodmap .
      ORKISZOWY
      Najłatwiejszym wyborem byłby chleb orkiszowy na zakwasie. (ale on jest dopuszczaln tylko jeśli jest TYLKO na zakwasie, bez drożdży – bardzo trudne do zweryfikowania. Bo pracownik Lidla lub Biedronki nie będzie znał tej informacji.
      Jakie zatem pieczywo proponujecie które można kupić online ?

Bardzo szanuję wszystkie podpowiedzi żeby piec sobie samemu w domu chleb, niemniej jednak żyjemy w XXI wieku, wyszliśmy z głębokiej komuny, E-commerce się w Polsce rozwija z prędkością światła, zaś ja szukam zaledwie linka do 2-3 produktów do zamawiania online.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka