Dodaj do ulubionych

smak avokado

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.03.16, 21:04
Raz kupiłam ten owoc i miał okropny smak "tranu" - nie mogłam go zjeść, choć doprawiłam jak wszędzie jest napisane.
Drugie avokado kupiła córka i było bardzo dobre nawet bez doprawiania.Oby dwa miały te samą nazwę i tak samo wyglądały.
Od czego zależy ich smak, po czym poznać te dobre ?
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: smak avokado 24.03.16, 12:49
      Dobre jest dojrzałe i zerwane raczej późno (to samo np z pomidorami).
      Dojrzałe awokado ustępuje lekko po naciśnięciu palcem. Możesz kupić twarde i dojrzeć je, umieszczając w koszyku obok jabłek i bananów (czujnie doglądając), możesz kupić droższe awokado Hass - one same z siebie lepiej smakują i częściej sprzedaje się je już dojrzałe. Pokazało się w paru ogólnopolskich sieciówkach, wliczając w to dyskonty.
    • mysiulek08 Re: smak avokado 25.03.16, 17:15
      jesli bylo mocno za wczesnie zerwane i na sile dojrzewane to moglo miec taki posmak

smak zalezy od odmiany, jedne sa bardziej orzechowe, innym blizej do smaku grzybow, jeszcze inne maja posmak zielonej trawy

dobre avocado jest sprezyste przy lekkim ucisku, zbyt miekkie bedzie przejrzale i niesmaczne

jedna z lepszych odmian jest ester (nie wie czy w Polsce dostepne), spory owoc, jasnozoltozielony miazsz, zdecydowana nuta orzechowa

hass jest dobre, pod warunkiem, ze swiezo zerwane z drzewka, jeszcze cieple od slonca :)

tu kilka odmian pogladowo:

www.adaspal.cl/

kliknac na 'productos'

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka