madge_w_k 24.09.04, 16:32 sezon grzybowy w pełni. Juz nazbierałam i zamroziłam, tylko ne wiem, co dalej? Mam podgrzybki. Jak robicie grzybki na ciepło, podzielcie sie ciekawymi przepisami. JA tylko umiem udusic z cebulka :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: jak robicie grzyby?? 24.09.04, 18:22 z tych uduszonych zrobic stuwning i zawinac w nalesniki.... lub zmielic i zrobic pierogi.... lub upiec tatre.... Odpowiedz Link Zgłoś
gaperr Re: jak robicie grzyby?? 09.10.04, 19:54 Znam interesujące stronki, mam nadzieję, że znajdziesz swoje meni:-) www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/przepisy5.htm www.grzyby.pl/fjedzeni.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: jak robicie grzyby?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 20:44 ja to lubie najbardziej tak: podsmazyc, potem dusic z woda spod grzybow i smietana lub serem plesniowym . I posypane natka. Przyprawy - wiadomo. A potem z makaronem;-) Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: jak robicie grzyby?? 09.10.04, 20:50 Tutaj znajdziesz sporo przepisów na grzyby kuchnia.verusinter.net/rodzaj.php?RODZAJ=37 Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: jak robicie grzyby?? 09.10.04, 20:52 1:1 grzyby i kurczak (filety, udka - górna część) duszone z cebulką, ze 2 listki, kilka ziarenek ziela angielskiego, kostka wołowa i grzybowa do zagęszczenia sosu - śmietana 22% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia samosia Re: jak robicie grzyby?? IP: *.sympatico.ca 10.10.04, 01:30 Grzyby marynowane po wlosku-zmodyfikowany przepis Grzyby otrzyscic i pokroic na mniejsze czesci i zagotowac je wpolowie octu 6% i w polowie wody i po ugotowaniu wyjac je i ostudzic (nie wkladac czasem do zimnej wody zeby bylo szybciej)i albo trzekac az wyschna albo wziasc czysta szmate i te grzyby z rolowac wtej szmacie zeby nie byly mokre,i jak sa suche to wlozyc je do wiekszego naczynia najlepiej plastikowej miski i teraz dolozyc do nich czosnek sol i pieprz i opcjonalnie jak ktos lubi oregano ale tylko troche bo to moze zabic smak i teraz to wszystko pokropic olejem jadalnym wedlug waszego uznania(tylko nie z oliwek)tak zeby te grzyby byly mokre z oleju ale zeby na dol tego naczynia nic nie scieklo tego oleju i to wymieszac wszystko razem i z kosztowac czy czegos nie ma za malo to trzeba dolorzyc tego co brakuje i teraz jak juz macie grzyby zrobione wedlug waszego smaku to je,tak jak sa wkladamy do sloikow i zamykamy te sloiki zakretka i jak sa do sporzycia zaraz to je do lodowki a jak na pozniej czy na zime to je zapasteryzowac z 10 minut i to wszystko,zycze smacznego ten przepis zrobil wtym roku forore u mojej rodziny w Krakowie-Nowej chucie.Zosia samosia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isia10 Re: jak robicie grzyby?? IP: 80.244.134.* 11.10.04, 07:49 GRZYBY W PRZECIERZE POMIDOROWYM 2 l. grzybów ugotować w osolonej wodzie ½ kg. cebuli ZALEWA: 1 szkl. wody 1 szkl. oleju ½ szkl. octu 1 łyżka soli 8 łyżek cukru 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela liść laurowy 2 słoiki przecieru pomidorowego pudliszki Zagotować wszystko razem, włożyć do słoików i pasteryzować 10 min. PAPRYKA W KECZUPIE 2 kg. papryki pokroić w paski i sparzyć 2 duże keczupy pikantne 1/2 kg. cebuli pokroić w plastry, posolić 1/2 kg. marchewki usmażyć w ˝ szkl. oleju, podlać 3 łyżkami wody ZALEWA: 1/2 szkl. octu, 3/4 szkl. cukru, keczup zagotować, wkładać warzywa gotować, aż będzą miękkie, wkładać do słoików, pasteryzować. Odpowiedz Link Zgłoś