Dodaj do ulubionych

Sosy do salatek

IP: *.play-internet.pl 07.04.16, 19:49
Poradzie jakieś proste sosy do salat i sałatek. Najbardziej zależy mi, żeby były ze składników, które raczej mamy w kuchni. Znam winegret, jakieś majonezy rozmieszane z jogurtem, w sumie nic ciekawego, a sos "robi" sałatkę.
Obserwuj wątek
    • znana.jako.ggigus Re: Sosy do salatek 07.04.16, 20:21
      Winegret można podbystrzyć musztardą, sokiem z pomarańczy, świeżym, ziołami.
      • Gość: x świeży, = świeżymi? IP: *.unitymediagroup.de 07.04.16, 21:42
        podbystrzyć = doprawić czy coś więcej? :D
        • znana.jako.ggigus Re: świeży, = świeżymi? 07.04.16, 21:46
          wyciśnięty świeżo sok.
          Sorry, slang.
          Podbystrzyć to poprawić smak.
          • Gość: x aaaaaa, to do soku sie odnosi, nie do ziol ;) IP: *.hsi08.unitymediagroup.de 08.04.16, 09:10
            • znana.jako.ggigus Re: aaaaaa, to do soku sie odnosi, nie do ziol ;) 08.04.16, 12:25
              ano, ano.
    • mhr2 Re: Sosy do salatek 08.04.16, 11:00
      Gość portalu: sima napisał(a):

> , a sos "robi" sałatkę.

zalezy od salatki, czasami wystarczy ocet malinowy, olej trufle, inne podobne
    • evro44 Re: Sosy do salatek 09.04.16, 17:45
      Użyj też olejów smakowych np.sezamowy ( do sałatek orientalnych), dyniowy (też smak zdecydowanie inny) albo z orzechów włoskich i laskowych.
    • an.16 Re: Sosy do salatek 11.04.16, 15:32
      Miód i musztarda (ostra) 1/1. Doskonały do sałat z wędzonym łososiem, avocado czy szpinakiem. Klasyczny vinegrette: sól, czosnek, ocet, oliwa - do wszystkiego. Z dodatkiem majonezu lubię tylko do sałaty rzymskiej.
    • misseczka Re: Sosy do salatek 12.04.16, 20:47
      Nasz ulubiony:
      3 łyżki oliwy
      1 łyżka octu balsamicznego
      1 łyżka miodu (używam gryczanego)
      1 łyżka musztardy francuskiej

• Gość: holly Re: Sosy do salatek IP: 95.211.226.* 09.05.16, 11:50
      Czym zastepujecie nabial w dipach jesli musicie?
      • Gość: x robię dip beznabiałowy, nie trzeba nic IP: *.hsi11.unitymediagroup.de 09.05.16, 12:23
        zastępować.
        Głupie pytanie z rzędu dip jogurtowy bez jogurtu :D
        Gorsze może być tylko piwo bezalkoholowe ;)
    • bednarski-k Re: Sosy do salatek 23.05.16, 16:02
      moje ostatnie odkrycie: łyżeczka oliwy z oliwek, łyżeczka śmietany lub jogurtu greckiego, łyżeczka octu jablkowego, łyżeczka musztardy , 5 łyżeczek wody
      • znana.jako.ggigus Re: Sosy do salatek 23.05.16, 22:48
        Fajny pomysł!
        • Gość: x śmietana i jogurt grecki to zwierzęce tłuszcze IP: *.hsi01.unitymediagroup.de 24.05.16, 01:58
          • znana.jako.ggigus Re: śmietana i jogurt grecki to zwierzęce tłuszcz 24.05.16, 08:36
            Serio? nie wiedzialam!
            A na powaznie: od dawna przerabiam przepisy na moje potrzeby. Tlumacze je np. jakby z pl na de.A ten wyprobuje tak: 1-2 lyzki oliwy (moje albo moje najnowsze odkrycie Distelöl), lyzka smietany weganskiej, lyzka octu, oczywiscie nieklarowanego, ergo weganskiego ktory nadaje kwasnosci a la smietana), musztarda, woda, sol i cukier. I jeszcze jakies ziola chyba. No i ajvar.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka