IP: 212.106.142.* 27.09.04, 13:22
ile gotujecie kukurydze?I z czym ja jecie(oprocz soli)?
Obserwuj wątek
    • Gość: LITTLEMY Re: Kukurydza IP: *.com.pl 27.09.04, 13:24
      ja gotuje ostatnio hurtowo:) krotko we wrzatku z sola i cukrem :) okolo 10-15
      minut - trzeba sprawdzacx cop jakis czas czy juz dobra. jem z maslem, czasem z
      czosnkiem :)
      • brunosch Re: Kukurydza 27.09.04, 13:27
        wrzucasz kukurydzę na wrzątek?
        kiedyś to gotowałem chyba godzine i wciąż twarda była...
        • jottka Re: Kukurydza 27.09.04, 13:28
          to niedobra kukurydza była:( jadalne odmiany wrzuca sie na kilka minut do lekko
          posolonego wrzątku i można jeść
          • cynamoon6 Re: Kukurydza 27.09.04, 13:40
            Hmmm...
            Ja zawsze slyszalam, ze nalezy solic dopiero po ugotowaniu, bo inaczej
            twardnieje.
            Musze to kiedys sprawdzisc.
            Ja gotuje w wodzie ze szczypta cukru, potem odrobine sole i miziam maslem.
    • Gość: yfcia Re: Kukurydza IP: 195.28.179.* 27.09.04, 13:52
      a ja mam przepis na nepalską zupę kukurydzianą:
      50 dag ziaren kukurydzy
      5 szklanek bulionu
      0,5 szklanki jogurtu naturalnego
      0,5 łyżeczki posiekanego czosnku
      łyżka oliwy
      łyżeczka kminku
      po pół łyżeczki mielonego imbiru i kurkumy
      sól, pieprz
      Kminek podsmażyć na oliwie, dodać czosnek, pozostałe przyprawy, bulion i
      kukurydzę. Gotować 15 min.na małym ogniu, pod przykryciem. Przed podaniem
      zmiksować i wymieszać z jogurtem.
      • Gość: Nobullshit Re: Kukurydza IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 27.09.04, 14:40
        Co rozumiesz przez kminek?
        Kminek - kminek czy kmin rzymski?
        • Gość: yfcia Re: Kukurydza IP: 195.28.179.* 27.09.04, 14:43
          w przepisie było kminek, więc używam kminku a nie kminu. Jak ktoś nie lubi,
          żeby właził w zęby niech weźmie mielony:-)))
          • Gość: Nobullshit Re: Kukurydza IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 28.09.04, 01:58
            Hmmm...
            Przepis nepalski, z imbirem i kurkumą...
            Kminku nie znoszę. Chyba jednak założę, że wystąpił błąd w tłumaczeniu
            albo na innych łączach i zrobię z kminem, który uwielbiam.

W każdym razie, dzięki wielkie :)
            • Gość: yfcia do:Nobullshit IP: 195.28.179.* 28.09.04, 13:24
              Wypróbuj z kminem i podziel się wrażeniami. Czekam!
    • remediosss1 Re: Kukurydza 27.09.04, 18:32
      Bo z kukurydzą to jest tak...
      jest kukurydza pastewna - ona jest dla zwierzaczków raczej a nie dla ludzi albo
      służy na mąkę kukurydzianą, i ją rzeczywiście trzeba by gotować godzinę albo i
      dłużej, natomiast kukurydza słodka - to jest ta właśnie do zjadania po
      ugotowaniu i ja sie gotuje od 15 do 20 minut, do wody dobrze dodac odrebinkę
      masełka i nie solimy jej w wodzie!!!! tylko dopiero po ugotowaniu! ]
      smacznego!!!

pastewna tez mozna zjesc ale po godzinie gotowania i ona ma smak mączny a nie
      słodki!
    • ampolion Re: Kukurydza 28.09.04, 01:37
      Cukrową kukurydzę na kolbie gotuje się króciutko. Ja to robię na parze, moim
      zdaniem lepsza. Obgryza się ją posmarowaną masłem i posoloną, czasem przy pomcy
      specjalnych widelczyków wetkniętych na końcach.
      www.geocities.com/sbaapx/photos/june2003b.jpg
    • mysiulek08 Re: Kukurydza 28.09.04, 02:13
      to ja w takim razie mam pecha, czyli kupuje te pastewna, gotuje i gotuje i
      gotuje i nic, wiory! Niby wybieram te z malymi, okraglymi ziarnami i ciagle nie
      to! Jak te dobra praktycznie rozpoznac? Uwielbiam gotowana kukurydze, tutaj
      zatrzesienie, z tym ze kolby ogromniasteeeeeee.
      • Gość: Camille Re: Kukurydza IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 28.09.04, 02:31
        Wlasnie dzisiaj w ramach jarzyny na obiad byla kukurydza-slodziutka, cudowna!!!
        Gotuje nie wiecej niz 5 minut, w osolonej wodzie. Ja jem sama, ale reszta
        rodziny lubi ze slonym maslem....
      • emka_1 trzeba 28.09.04, 13:40
        spojrzeć na wąsy kukukurydzy - nie mogą być całkiem czarne i suche. przy sanej
        kolbie powinny być zielonkawe, jedynie końcówka czarna lub brązowa. ziarno, bez
        względu na kształt, na samym dole kolby powinno być miekkie, po naciśnięciu ma
        puszczać biały sok, a ziarenka na samym wierzchołku kolby powinny być jasne i
        bardzo miękkie. poza tym mozna jeszcze sprawdzić czy nasiona dają sie łatwo
        wyłuskiwać, jeśli tak, a ich 'gniazda' są brązowawe, znaczy juz nie nadaje sie
        do gotowania, tylko na mąkę.
    • roseanne Re: Kukurydza 28.09.04, 04:09
      wstawiam do gara z zimna woda, na sztorc, czasami nie calkiem nawet zanurzona
      zostaje
      nie sole
      zagotowuje wode i wylaczam

potem oczywiscie sol, maselko
      i doskonaly dodatek to galaretka z papryczkami chilli,
      jelly sie to tu nazywa :)
    • ziemiomorze Re: Kukurydza 28.09.04, 14:01
      A ja przed gotowaniem kukurydze mroze w zamrazalniku - na kosc musi sie
      zmrozic. Smak sie zmienia, subtelnieje - i taka przemrozona po ugotowaniu jest
      slodka (podobno robia tak tez w KFC - wiem, ze to zadna reklama, ale kukurydze
      tam akurat maja ok).

A z dziecinstwa pamietam smak kukurydzy gotowanej w lekko osolonym mleku - mama
      tak robila, musze sprobowac,
      z.
      • emka_1 Re: Kukurydza 28.09.04, 15:04
        a to stary węgierski sposób:) robi się bardziej słodka, no i w zasadzie nie
        trzeba gotować, jedynie doprowadzić do odpowiedniej temperatury, ale pastewnej
        się tą metodą nie przerobi na jadalną:(
        a tak w ogóle najlepsze kukurydze świata produkowało gospodarstwo doświadczalne
        polskiej akademii nauk. nowe odmiany produkowali, ale potem jakoś dziwnie ich
        nikt nie uprawiał:(
        • Gość: Pichciarz Re: Kukurydza IP: *.proxy.aol.com 28.09.04, 15:47
          Bardziej kukurydziani niż sam kukurydziany (amerykański) papież?...
    • Gość: pattina kukurydza z mikrofali IP: *.coel-network.net 18.07.14, 11:20
      ja wkładam obraną z zielonych łupin kolbę do mikrofalówki, ustawiam na najwyższą moc i robię 4-5 min. pycha! bez kłopotu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka