p.galli 27.09.04, 13:42 No wlasnie - da rade samemu zrobic w domku? czy raczej sobie darowac i isc do restauracji? ja bym chetnie sprobowala... jak ktos ma przepis (ew zmodyfiokkowany) to czekam:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
giezik Re: SUSHI - a moze samemu? 27.09.04, 13:45 Da rade, (najwiekszy problem to swieza ryba, ale moze byc ew. łosoś wedzony lub krewetki mrożone i ryba jesli masz pewnosc ze jest naprawde w miare swieza - np dorsz, to wloz do soli na 15 min, a pozniej splucz tę sol) Odpowiedz Link Zgłoś
p.galli Re: SUSHI - a moze samemu? 27.09.04, 13:47 Giezik - a... jakis przepis znasz???? bo ja wiem ze musi byc jakis klejacy sie ryz, a nie wiem jakie wodorosty, jakie przyprawy ale i tak kochany jestes:) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: SUSHI - a moze samemu? 27.09.04, 13:51 ryż do sushi, kupisz w dobrych delikatesach (oczywiście chodzi o miasta większe, jak to juz nie raz wylazło przy okazji mniejszych miasteczek) - jesli jesteś z Warszawy - na pewno dostaniesz ryż do sushi w Bomi i znaaacznie tańszy a równie dobry na Chmielnej - w jednej z bram jest sklep z żywnościa orientalną. Nori - czyli wodorosty, równiez w bomi oraz w niektorych supermarketach ocet ryżowy, takoż, wasabi również. Najwiekszy problem to z rybą, cholera te 528 km granicy z morzem jakby nie istniało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RED a tylko morska? a jakby tak ze słodkowodną.... IP: 193.0.117.* 27.09.04, 14:00 toż są jeziora porozsiewane po całej Polsce oraz niemało ryb hodowlanych co je można prosto ze stawiku połuczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anek Re: a tylko morska? a jakby tak ze słodkowodną... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 14:05 slodkowodnej nie jadlam, nie za bardzo smierdzi ryba? w kazdym przypadku, rybe trzeba przemrozic lekko, zeby ewentualne pasozyty zdechly :) Odpowiedz Link Zgłoś
maverick9 świeża ryba moim zdaniem nie śmierdzi żadna 27.09.04, 14:51 www.ifd.mavt.ethz.ch/ifd/Members/Stolz/Personal/sushi/fish.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: a tylko morska? a jakby tak ze słodkowodną... IP: *.proxy.aol.com 27.09.04, 14:56 Sushi nie robi się z ryb słodkowodnych, podobno zbyt wielkie niebezpieczeństwo pasożytów. A rodzajów,informacji, przepisów jest w Internecie niesamowite mnóstwo. Coś podam później, z ilustracjami co i jak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anek Re: a tylko morska? a jakby tak ze słodkowodną... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 15:51 tez slyszalam o pasozytach w rybach slodkowodnych, fakt a moze sie nie ma co przejmowac bo pewnie ortodoksyjne sushi to musialoby byc z ryba japonska :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anek Re: SUSHI - a moze samemu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 13:53 nori przypieczone, imbir ze sloika, marynowany, wasabi - to taki rodzaj chrzanu, piekielnie zielony i piekielnie ostry, sos sojowy najlepiej kikomann. Nie porywaj sie na sashimi bo to z ryba nie wiadomo, a raczej wiadomo,ze drugiej swiezosci :) zrob sobie maki, czyli zawiane w nori roladki ryzu z roznym nadzieniem : ogorek, omlet, paluszki krabowe, awokado, surowa rybe mozesz tez wpakowac, kawior. do przygotowania ryzu potrzebny bedzie mitsukan, czyli ryzowy ocet, sol, morska najlepiej, i cukier. zaraz znajde link to wkleje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anek Re: SUSHI - a moze samemu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 14:03 Ryż do sushi 1:1 z woda dobrze wypłukany ryz! kluczowy moment!!! woda musi byc przezroczysta!! 1 min zagotowac, 15 min pod przykryciem 10 bez gazu, odkryc i ostudzic, delikatnie mieszajac drewniana lyzka, najlepiej na szerokiej drewnianej misce. wg sztuki powinno sie wachlowac :) podczas mieszania 8 łyżeczek octu ryżowego 6 łyżeczek cukru 2 łyżeczki soli trzeba to zmieszać w czasie, gdy ryż się gotuje, w emaliowanym garnuszku i ogrzewać wolno, ciągle mieszając, aż się cukier rozpuści. Ostudzić, dodawac do wystudzonego ryzu, mieszac delikatnie!!! jesli nie masz maszynki, to rozkladasz plat pieczonego nori, na tym cienka warstwe ryzu, nzostawiajac brzeg bez ryzu wzdluz, smarujesz pas wasabi, potem ukladasz paski ogorka, pluszkow krabowych i co tam chcesz, potem zwijasz, koniec trzeba zwilzyc i po zwinieciu ciasno! rulonu, przyklei sie sam, kroisz ostrym nozem na kawalki - krazki, calosc najlepiej wielkoci na jeden gryz www.sushilinks.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
powerpuffgirl zainwestuj w książkę 27.09.04, 16:04 ja robiłam sushi na zajęcia z japońskiego opierając się na świetnej książce "Sushi i sashimi-tradycyjne japońskie dania z ryżu i ryb.inspiracje kulinarne" wyd. Elipsa 2002. Samo jej czytanie to już mała przygoda :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anek poprosze o recenzje :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 20:30 jest w merlinie wiec moze zamowie ale.. Odpowiedz Link Zgłoś
powerpuffgirl Re: poprosze o recenzje :) 27.09.04, 21:52 książka napisana jest przez Holendrów. Zawiera obszerny wstęp o historii sushi, potrzebnych akcesoriach, możliwych składnikach, jak jeść sushi, sushi a zdrowie... Później parę słów o krojeniu sashimi i dalej juz tylko przepisy opatrzone dokładnymi zdjęciami z procesu produkcji. Na końcu jest słowniczek fachowej terminologii, troszkę o świeżości ryb, savoir vivre przy stole z sushi. Tylko trochę frustrujący jest brak wszystkich składników i pięknej "zastawy" w polskich sklepach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anek Re: poprosze o recenzje :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 22:17 dziekuje :) w kwestii zastawy, to mozna cos sprobowac w almi decor, albo targac z wycieczek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: poprosze o recenzje :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 07:15 ja mam miedzy innymi taka : tinyurl.com/4cljk bardzo zacna rzecz, oprocz tego sporo informacji przydatnych jest w wydanej przez Astrum "Kuchni Japonskiej" - ale jesli do dostanai to w jakichs tanich ksiazkach Odpowiedz Link Zgłoś