bobralus
30.06.16, 08:46
Dokładnie rzecz ujmując, mnie dotyczą te restrykcje, marzy mi się jakiś sos do warzyw, a większość mi znanych zawiera, to czego mi nie wolno, czyli: nabiał (sosy na bazie jogurtu, ser w pesto), czosnek, cebule, pomidory (!!!), ostra paprykę, duzo cukru i soli (sosy azjatyckie), cieciorkę, intensywne przyprawy, kapary. O majonezie czy musztardzie nawet nie wspominam...
Wolno mi oliwki, papryki, bakłażany, cukinie, szpinak, ziemniaki, avocado, inne warzywa, ktore zupełnie nie kojarzą mi sie z sosem, np. szparagi, rucola; oliwę, masło, świeże zioła (poza moimi ulubionymi: rozmarynem, oregano, tymiankiem), wszelkie orzechy, pestki, strączkowe oprócz wspomnianej cieciorki i soi. Czasem ricotte.
Zgralam juz wszystkie pasty z fasoli, dressingi na bazie oliwy, wczoraj zgrzeszyłam warzywnym curry na bazie mleka kokosowego, była pasta z cukini do chleba, mdłe okropne guacamole bez cebulki i chili ?? Kolendra mi sie przejadła.
Zabieram sie do czegoś typu ajvar bez pomidorów, tapenada bez czosnku. Czy to bedzie smaczne? Liczę na Wasza kreatywność!