Dodaj do ulubionych

jak rozpoznać dobrego bakłażana ?

06.07.16, 17:28
Ostatnio kupiłam bakłażany ktore były jak podeszwa od buta.
Obserwuj wątek
    • squirk Re: jak rozpoznać dobrego bakłażana ? 06.07.16, 19:34
      Kupuję bakłażany średniej wielkości (większe miewają pestki i twardą skórę), jędrne, skórka błyszcząca i bez plamek. Jak dotąd, odpukać, na podeszwy nie trafiłam.
      :-)
      • bene_gesserit Re: jak rozpoznać dobrego bakłażana ? 06.07.16, 19:43
        Też, z tym że nie mogą być twarde jak jabłka, bo wtedy są niedojrzałe - zielone pod skórką, z solaniną.
    • znana.jako.ggigus Re: jak rozpoznać dobrego bakłażana ? 07.07.16, 08:33
      Moze nie dalas im dojrzec. Kupuj blyszczace i twarde i daj im w domu dojrzec, az straca blask i zmienka. Takie baklazany potrzebuja mniej tluszczu i sa miekkie.
      Albo kupuj od razu starszaki.
      BTW: kiedys mowilo sie oberzyna. Ciekawe dlaczego to sie zmienilo.
    • Gość: kim Re: jak rozpoznać dobrego bakłażana ? IP: *.centertel.pl 07.07.16, 14:13
      Poczekaj jeszcze. Teraz jest za wcześnie na bakłażany, wiec albo kupujesz to co się udało przechować z ubiegłego roku (jak jabłka), albo sprowadzone nie wiadomo z jakiego końca świata. Nie powinno być jeszcze morel, brzoskwiń i bakłażanów, które pojawiają sie w sierpniu.
      • bobralus Re: jak rozpoznać dobrego bakłażana ? 08.07.16, 09:24
        Kiedyś kupiłam takie podeszwy w szczycie sezonu w sierpniu. Zrobiłam ortodoksyjnie parmigiane, ogromna blachę na świeżym sosie pomidorowym, z najlepszym serem, bakłażany obsmażane w jajku... Bakłażan miał konsystencje surowego na wpół rozmrożonego mintaja w kostce. Imo to nie kwestia niedojrzałości, bo takie tez zdarzało mi sie przetwarzać i efekt był z gola inny, nie tak fatalny. Raczej kwestia sprzedawania jakiś zle przechowywanych warzyw, które są jednocześnie niedojrzałe i stare. Szukaj takich, które poddają sie naciskowi, ale są jędrne. Nie ma w tym wielkiej filozofii. Tamte niesławne od początku mi nie pasowały, były takie "zdebiale", ale nie spodziewałam sie, ze moze byc tak zle.
        • znana.jako.ggigus Re: jak rozpoznać dobrego bakłażana ? 14.07.16, 22:14
          Nie wiem, dopóki bakłażan nie traci lekko na objętości i nie traci blasku, to go nie robię. I dlatego nie mam takich doświadczeń. Ne muszę też bakłażana zmiękczać.
          Wystarczy parę dni go potrzymać w domu, aż straci blask i lekko zmiękną mu rysy.
          Wtedy można robić, co się z nim chce.
      • linn_linn Re: jak rozpoznać dobrego bakłażana ? 08.07.16, 11:43
        Morele i brzoskwinie sa juz od dawna / Wlochy /.
        • Gość: x najlepsze morele są z Francji IP: *.hsi09.unitymediagroup.de 08.07.16, 16:44
          są już od miesiąca.
          Poza tym są już brzoskwinie, nektarynki, maliny, porzeczki (czerwone), agrest i sporo innych egzotycznych. No i wiśnie i czereśnie tureckie i greckie.
          • autumna Re: najlepsze morele są z Francji 14.07.16, 21:46
            > No i czereśnie tureckie i greckie.

No może w Niemczech, w Polsce są polskie, obecnie tanie i wspaniałe, pełnia sezonu. Zadziwiał mnie w Berlinie praktycznie brak miejscowych czereśni (w sklepie eko bywały czasem...), przecież to nie owoc egzotyczny, żeby z Turcji musiał koniecznie dojeżdżać.
            • Gość: x niestety cena decyduje, IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 14.07.16, 23:45
              niemieckie są droższe od tureckich, a klienci mają węża w kieszeni ;)
              • znana.jako.ggigus Re: niestety cena decyduje, 14.07.16, 23:52
                :)) najprostsze wyjaśnienie
              • autumna Re: niestety cena decyduje, 15.07.16, 07:27
                Ciekawe, czemu polskich nie ma, tu po 6 zł za kg...
                • Gość: x może są robaczywe? ;D IP: *.hsi11.unitymediagroup.de 15.07.16, 08:08
                  Polacy nie kupują za granicą polskich produktów, lecz jeżdżą po nie do Polski.
                  Widać po ledwo wiążących koniec z końcem polskich sklepach. Nie damy zarobić sklepikarzom :D
                  Już Melchior Wańkowicz dostrzegł, że za granicą nie ma polskich banków. Nie powierzymy rodakowi naszych oszczędności!
                  • znana.jako.ggigus Re: może są robaczywe? ;D 15.07.16, 08:43
                    W poskim skiepie musztarda Roleski kosztowala dwa razy te, co na etnopolce w Tengelmannie.
                    :)
                    • Gość: x jak musztarda to tylko Löwensenf z Düsseldorfu IP: *.hsi11.unitymediagroup.de 15.07.16, 13:04
                      żaden Roleski ;)
                  • autumna Re: może są robaczywe? ;D 15.07.16, 09:12
                    Jakie robaczywe, już chyba tonę zjadłam od początku sezonu, czasem się trafia dziabnięta przez szpaka i to wszystko. A poza tym przecież nie chodzi mi o ściąganie polskich czereśni do polskiego sklepiku, tylko na większą skalę. Polska tak się chwali swoimi jabłkami i innymi produktami rolniczymi, a w niemieckich sklepach wcale ich nie widziałam. Jabłka są francuskie i... nowozelandzkie, w każdym razie w Kauflandzie.
                • znana.jako.ggigus Re: niestety cena decyduje, 15.07.16, 08:42
                  koszta pracy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka