solaris_1971 06.07.16, 17:28 Ostatnio kupiłam bakłażany ktore były jak podeszwa od buta. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
squirk Re: jak rozpoznać dobrego bakłażana ? 06.07.16, 19:34 Kupuję bakłażany średniej wielkości (większe miewają pestki i twardą skórę), jędrne, skórka błyszcząca i bez plamek. Jak dotąd, odpukać, na podeszwy nie trafiłam. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: jak rozpoznać dobrego bakłażana ? 06.07.16, 19:43 Też, z tym że nie mogą być twarde jak jabłka, bo wtedy są niedojrzałe - zielone pod skórką, z solaniną. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: jak rozpoznać dobrego bakłażana ? 07.07.16, 08:33 Moze nie dalas im dojrzec. Kupuj blyszczace i twarde i daj im w domu dojrzec, az straca blask i zmienka. Takie baklazany potrzebuja mniej tluszczu i sa miekkie. Albo kupuj od razu starszaki. BTW: kiedys mowilo sie oberzyna. Ciekawe dlaczego to sie zmienilo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: jak rozpoznać dobrego bakłażana ? IP: *.centertel.pl 07.07.16, 14:13 Poczekaj jeszcze. Teraz jest za wcześnie na bakłażany, wiec albo kupujesz to co się udało przechować z ubiegłego roku (jak jabłka), albo sprowadzone nie wiadomo z jakiego końca świata. Nie powinno być jeszcze morel, brzoskwiń i bakłażanów, które pojawiają sie w sierpniu. Odpowiedz Link Zgłoś
bobralus Re: jak rozpoznać dobrego bakłażana ? 08.07.16, 09:24 Kiedyś kupiłam takie podeszwy w szczycie sezonu w sierpniu. Zrobiłam ortodoksyjnie parmigiane, ogromna blachę na świeżym sosie pomidorowym, z najlepszym serem, bakłażany obsmażane w jajku... Bakłażan miał konsystencje surowego na wpół rozmrożonego mintaja w kostce. Imo to nie kwestia niedojrzałości, bo takie tez zdarzało mi sie przetwarzać i efekt był z gola inny, nie tak fatalny. Raczej kwestia sprzedawania jakiś zle przechowywanych warzyw, które są jednocześnie niedojrzałe i stare. Szukaj takich, które poddają sie naciskowi, ale są jędrne. Nie ma w tym wielkiej filozofii. Tamte niesławne od początku mi nie pasowały, były takie "zdebiale", ale nie spodziewałam sie, ze moze byc tak zle. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: jak rozpoznać dobrego bakłażana ? 14.07.16, 22:14 Nie wiem, dopóki bakłażan nie traci lekko na objętości i nie traci blasku, to go nie robię. I dlatego nie mam takich doświadczeń. Ne muszę też bakłażana zmiękczać. Wystarczy parę dni go potrzymać w domu, aż straci blask i lekko zmiękną mu rysy. Wtedy można robić, co się z nim chce. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jak rozpoznać dobrego bakłażana ? 08.07.16, 11:43 Morele i brzoskwinie sa juz od dawna / Wlochy /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x najlepsze morele są z Francji IP: *.hsi09.unitymediagroup.de 08.07.16, 16:44 są już od miesiąca. Poza tym są już brzoskwinie, nektarynki, maliny, porzeczki (czerwone), agrest i sporo innych egzotycznych. No i wiśnie i czereśnie tureckie i greckie. Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: najlepsze morele są z Francji 14.07.16, 21:46 > No i czereśnie tureckie i greckie. No może w Niemczech, w Polsce są polskie, obecnie tanie i wspaniałe, pełnia sezonu. Zadziwiał mnie w Berlinie praktycznie brak miejscowych czereśni (w sklepie eko bywały czasem...), przecież to nie owoc egzotyczny, żeby z Turcji musiał koniecznie dojeżdżać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x niestety cena decyduje, IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 14.07.16, 23:45 niemieckie są droższe od tureckich, a klienci mają węża w kieszeni ;) Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: niestety cena decyduje, 14.07.16, 23:52 :)) najprostsze wyjaśnienie Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: niestety cena decyduje, 15.07.16, 07:27 Ciekawe, czemu polskich nie ma, tu po 6 zł za kg... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x może są robaczywe? ;D IP: *.hsi11.unitymediagroup.de 15.07.16, 08:08 Polacy nie kupują za granicą polskich produktów, lecz jeżdżą po nie do Polski. Widać po ledwo wiążących koniec z końcem polskich sklepach. Nie damy zarobić sklepikarzom :D Już Melchior Wańkowicz dostrzegł, że za granicą nie ma polskich banków. Nie powierzymy rodakowi naszych oszczędności! Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: może są robaczywe? ;D 15.07.16, 08:43 W poskim skiepie musztarda Roleski kosztowala dwa razy te, co na etnopolce w Tengelmannie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x jak musztarda to tylko Löwensenf z Düsseldorfu IP: *.hsi11.unitymediagroup.de 15.07.16, 13:04 żaden Roleski ;) Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: może są robaczywe? ;D 15.07.16, 09:12 Jakie robaczywe, już chyba tonę zjadłam od początku sezonu, czasem się trafia dziabnięta przez szpaka i to wszystko. A poza tym przecież nie chodzi mi o ściąganie polskich czereśni do polskiego sklepiku, tylko na większą skalę. Polska tak się chwali swoimi jabłkami i innymi produktami rolniczymi, a w niemieckich sklepach wcale ich nie widziałam. Jabłka są francuskie i... nowozelandzkie, w każdym razie w Kauflandzie. Odpowiedz Link Zgłoś