mhr2 18.08.16, 13:42 dziwi dodanie cukru, cos ciekawego dla aromatu znacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gingers73 Re: czas na powidla 18.08.16, 22:58 Kilka lat temu ulubiona ciocia mojego męża i.moja dała nam kilka słoiczków pysznych powideł Zjadlam je łyżką A dała nam bo jej dzieci i wnuki nie chcialy Na nasze i.naszych kubków smakowych szczescie wola dzemy sklepowe ;) Ehhh chyba muszę sama cos sprobowac upichcic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianna Re: czas na powidla IP: *.dynamic.chello.pl 19.08.16, 11:17 Na powidła jest troszkę za wcześnie. Trzeba poczekać gdzieś do końca września, jak pokażą się w sprzedaży prawdziwe węgierki, takie z pomarszczoną skórką przy ogonku. Te są najlepsze. Przy smażeniu powideł nigdy nie dodaje cukru. Jeśli powidła dobrze się wysmaży nie potrzeba nic dodawać dla aromatu. One są same w sobie aromatyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-m0zliwa Re: czas na powidla 19.08.16, 12:18 To prawa, dobre śliwki same w sobie są wystarczająco słodkie :) Dziadek miał takie w sadzie, nigdy nie udało mi sie takich kupić na targu, niebo w gębie! Odpowiedz Link Zgłoś
gingers73 Re: czas na powidla 19.08.16, 16:32 A ja upolowalam dzis w leclercu wyjątkowo pyszne sliweczki Mają ksztalt dużych migdałów Słodkie prawie jak wegierki No w szoku jestem Odpowiedz Link Zgłoś
damdalen Re: czas na powidla 19.08.16, 17:24 O tej porze roku robię "niby-nutellę", bo śliwki są za słodkie i soczyste, więc dodatek kakao im służy. Ubogacam smak kardamonem, prawdziwą wanilią, imbirem, rumem, brązowym cukrem. Robiłam też wersję z czarnymi porzeczkami i orzechami laskowymi. Planuję teraz wypróbować Grand Marnier lub otartą skórkę pomarańczy. Prawdziwe powidła za miesiąc. Wybieram węgierki mocno dojrzałe z marszczącą się skórką wokół ogonka. Jak jest słoneczna pogoda, to rozgotowane węgierki wystawiam na taras celem odparowania. Nie dodaję cukru. Czasem, maminym sposobem, posypuję cienką warstwą cukru powierzchnię gorącego dżemu przed zakręceniem - tworzy się taka skorupka zapobiegająca pleśnieniu (choć bez tego i tak dobrze wysmażone powidła nie psują się). Odpowiedz Link Zgłoś
damdalen Re: czas na powidla 19.08.16, 17:26 Jeszcze karmel jest dobrym dodatkiem do śliwkowych przetworów. Odpowiedz Link Zgłoś
damdalen Re: czas na powidla 19.08.16, 17:48 No i przypomniały mi się płatki róży pachnącej. Mam w ogrodzie powtórnie kwitnącą różę damasceńską (Rose de Resht - z niej robi się wodę różaną). Z powodzeniem dodałam kiedyś do powideł garść tychże płatków zmiksowanych z cukrem. Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: czas na powidla 19.08.16, 20:32 W Niemczech kupowałam takie: das-ist-drin.de/Muehlhaeuser-Thueringer-Pflaumenmus-450-g--6650/ W składzie są "Gewürze", czyli przyprawy - na smak podobne jak do piernika, bardzo mi pasował taki zestaw. Odpowiedz Link Zgłoś