mhr2 07.10.16, 11:57 wspanialy czas jesc cos "lepszego", juz prawie dobrej kapuste kiszonej, dzisiaj probuje kapusniak, tak to jest, wiekiem smak zmienia, mysli moja najlepsza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kocia_noga Re: jesień, 07.10.16, 21:20 Myśli moja najlepsza - piękne, zrobię sobie z tego sygnaturkę Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: jesień, 07.10.16, 21:53 Jesień, więc żur, i kapuśniak na czarnym kardamonie i czosneczku. Mumio - JESIEŃ Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: jesień, 08.10.16, 12:07 Jesień więc wysyp owoców i papryka i pomidory i bakłażany i śliwki, czas na placki ze śliwkami! Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: jesień, 08.10.16, 15:49 Widziałam już szarą renetę, więc najwyższy czas na szarlotkę "z pod samiuśkich Tater". Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: jesień, 08.10.16, 17:28 o bron panie boze przed ta szarlotka, noga w kuchni nie jestem i pokusilam sie na toto i nigdy wiecej.... Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: jesień, 08.10.16, 19:09 > o bron panie boze przed ta szarlotka, noga w kuchni nie jestem i pokusilam sie > na toto i nigdy wiecej.... Czyli musiałaś coś schrzanić. Mnie wychodzi zawsze dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: jesień, 08.10.16, 19:33 moze ci i wychodzi ale mnie nie smakuje i tyle, szarlotka to szarlotka o to co ty promujesz dla mnie szarlotka nie jest, detale przepisu pomine Odpowiedz Link Zgłoś
gingers73 Re: jesień, 09.10.16, 15:34 A jaka jest dobra prosta szarlotka ??? Taka do lodów żeby rodzina była zachwycona Są mało wybredni wiec ostatnio sypana zjedli ale wiem ze to było leniwe pójście na skróty Dla mnie jesień to owsianka z jabłkami Śliwki Gęste pożywne zupy Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: jesień, 09.10.16, 17:14 > moze ci i wychodzi ale mnie nie smakuje i tyle Ze smakami tak już jest, że jedni lubią Chopina a inni śledzie, jak mówiła moja ciocia-babcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mma Re: jesień, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.16, 14:00 albo chopina pod sledzie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x chopina do sledzia albo sledzia pod chopina!!! IP: *.hsi15.unitymediagroup.de 12.10.16, 15:21 tak sie mowi po polsku :D Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: jesień, 08.10.16, 18:56 Jesien, to ...kasztany. www.youtube.com/watch?v=lFpExuxzO0U Przekroic zewnetrzna skórke aby nie "wybuchly". Posolic. 15 minut w piekarniku na 180ºC (wstepnie nagrzanym). Po 15 minutach, odwrócic kasztany. Po nastepnych 5 minutach, gotowe. Mozna podac z miodem. J53. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Endy Re: jesień, IP: *.gdynia.mm.pl 08.10.16, 20:35 szarlotka właśnie sie skończyła:) ale ze względu na mojego niemowlaka jesiennie w kuchni króluje u nas dynia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki202 Re: jesień, domowy keczup IP: *.dynamic.chello.pl 09.10.16, 01:18 Kasztany popróbuję. Dla mnie jesień to grzyby, a od niedawna domowy keczup. Raz zrobiłam, ale był taki sobie. Rzućcie swoimi przepisami, bo zaczynam znów od poniedziałku. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: jesień, 09.10.16, 17:31 jesien to czas plackow ziemniaczamych, drozdzowki ze sliwkami, zupy z dyni, grzybow, smazenia powidla, ... pora na baklazany i nadziewane patisony, na zupy "ze wszystkiego" co niesie jesien zbieram zielone pomidory i zastanawiam sie zostawic czy moze dzem zrobic dwa lata temu robilam ostatnio dzem z pomidorow i wzbudzil podziw i wielbicieli wsrod obdarowanych Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: jesień, 11.10.16, 17:58 To rzuć przepisem. U mnie jesień to męka twórcza - jak zagospodarować szybko plony których się nie da przechować, wobec tego surówki i sałatki z czerwonej i włoskiej kapusty, dynie, selery i co tam znajdę, np. grzyby. No i podjadanie owocków oliwnika baldaszkowatego. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: jesień, 13.10.16, 16:27 Do mnie piszesz zebym rzucila przepisem? Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: jesień, 17.10.16, 20:00 :) ale tu nie ma przepisu, proste jak konstrukcja cepa umyte zielone pomidory kroje (wszystko jedno jak, w cwiartki, przyblizone cwiartki....), wrzucam do garnka i na malym ogniu zagotowuje, dodaje troche cukru, sok z cytryny, z limonki....to wszystko musi sie rozgotowac na dzemopodobna postac dlaczego tak pisze ogolnikowo? ano dlatego, ze proporcje sa zalezne od ilosci pomidorow, nigdy nie waze pomidorow czy innych owocow kiedy robie dzem ja jestem niemenzurkowa i staram sie do kazde rodzaju dzemu ktory robie, dodac sladowe ilosci cukru, tu cytryne i cukier dodaje stopniowo, probujac dzem i to caly dzem z pomidorow, ktory ja robie co do solaniny to pewnie masz racje, czlowiek jak kon dorozkarski czasem idzie Odpowiedz Link Zgłoś
ks40 Re: jesień, 14.10.16, 11:36 Czy zielone pomidory nie zawierają szkodliwej solaniny? Czy może ulega rozkładowi podczas smażenia dżemu? Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: jesień, 15.10.16, 11:39 ks40 napisała: > Czy zielone pomidory nie zawierają szkodliwej solaniny? masz na myśli zielone, niedojrzałe, czy ich gatunek? Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: jesień, 15.10.16, 16:55 solanina nie ulega rozkladowi podczas obrobki termicznej ja nie mam problemu z dzemem z pomidorow ale ponoc nie wszyscy go moga jesc :) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: jesień, 17.10.16, 17:39 pinkcake.blox.pl/2015/09/Zielone-pomidory-ziemniaki-i-solanina.html Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: jesień, 17.10.16, 21:01 napisalam ci wyzej ze pewnei masz racje z solanina atu patrz, taka ciekawostka de.wikipedia.org/wiki/Solanin Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: jesień, 18.10.16, 08:12 Na tym blogu autorka pisze o Wikipedii, że nie jest do końca rzetelna i ja bardziej jej wierzę, zwłaszcza że jej informacje są dokładniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: jesień, 18.10.16, 08:29 Z uwagi na B12 jem nieobrane, wyszorowane ziemniaki, w ogole nie obieram warzyw z miekka skorka. Moze sie truje na calego? Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: jesień, 18.10.16, 11:42 ciekawa rzecza jest ze wiekszosc niemieckich info wlasnie ZA solanina jest a co do blogow, no coz ... Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: jesień, 18.10.16, 12:02 piewsze slysze, ze jakiekolwiek niemiekcie zrodla pisza pozytwnie o solaninie. Masz jakies linki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x u nas nie demonizuje się solaniny, IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 18.10.16, 12:21 ponieważ ziemniaki są lepiej przechowywane i solanina nie stanowi problemu. Ponadto trzeba by zjeść blisko 3 kg surowych ziemniaków, żeby poczuć solaninę. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: u nas nie demonizuje się solaniny, 18.10.16, 14:27 Czlowiek niemiecki jest ze stali, deszcz zacina, a on/a zasuwa na rowerze. wiem cos o tym:) Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: jesień, 18.10.16, 14:26 byc za kims, (choc nie jest to polszczyzna wysokich lotow, a regionalizm), to lubic kogos. Jesli niemieckie media sa za solanina, jak dosc nieporadnie napisalas, interpretuje na normalny polski jako brak krytyki. Niemieckie media nie krytykuja solaniny. Moze uzyj sformulowania, ktore jest dla wszystkich rozumiane. Ja tez nie pisze o zgocu bez wyjasnien. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: jesień, 19.10.16, 12:23 ks40 napisała: > Czy zielone pomidory nie zawierają szkodliwej solaniny? niedojrz, gdzie takie? Odpowiedz Link Zgłoś