mhr2 28.11.16, 15:20 jego smak, aromat, moje warzywo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmagi Re: ziemniak 29.11.16, 15:35 jaka odmiana?" W Andach rośnie dziko lub jest uprawianych około 4000 odmian ziemniaka, mających bulwy różnego koloru kształtu i wielkości" a w banku jest ponad 12tys odmian :/ Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: ziemniak 29.11.16, 21:22 Np. takie: www.papasarrugadas.com/ Wyspy Kanaryjskie (Hiszpania) - jedyne w Europie. Wiele sposobów na przygotowanie, wiele smaków. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_1971 Re: ziemniak 30.11.16, 10:45 Janku, mam prosbe. Moze byś mi podał linki do hiszpańskojęzycznych forów kulinarnych albo do ciekawych blogów kulinarnych ? Z góry dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x możesz bezboleśnie wybrać: ;) IP: *.unitymediagroup.de 30.11.16, 11:13 tinyurl.com/jcvpdhz Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: możesz bezboleśnie wybrać: ;) 30.11.16, 23:32 Panie x: to zestawienie jest w jezyku portugalskim a nie w hiszpanskim.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: ziemniak 30.11.16, 23:31 solaris_1971: Jest tego mnóstwo. Proponuje zaczac od tych: 1. PEPA COOKS – www. pepacooks.com/ 2. WEBOS FRITOS - webosfritos.es/ 3. VELOCIDAD CUCHARA - www.velocidadcuchara.com/ 4. OBJETIVO CUPCAKE - www.objetivocupcake.com/ 5. LA COCINA DE LECHUZA - www.lacocinadelechuza.com/ 6. COCINAR PARA DOS - www.cocinarpara2.com/ 7. EL COMIDISTA - elcomidista.elpais.com/ 8. JAVI RECETAS - javirecetas.hola.com/ 9. LOLA COCINA - www.lolacocina.com/ 10. Canál Karlos Arguiñano - www.hogarmania.com/cocina/cocineros/karlos-arguinano/ Polecam szczególnie ten ostatni z kanalem na Youtube (okolo 200 Video recept): www.youtube.com/watch?v=M4GoGHsRP1g&list=PLp1DJOC_G7R7UEp8WKXr8sZUNk1YfYETO Wspaniale rozrywkowe prezentacje. J53. Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: ziemniak 02.12.16, 02:13 Naprawde warto chociaz trzeba miec na uwadze, ze jezykiem hiszpanskim wlada okolo 400 milionów osób nie tylko z Hiszpanii ala prawie calej Ameryki Lacinskiej, Stad, istnieje wiele (tysiace) publikacji internetowych w tzw. hiszpanskim bedac recepty z prawie calego swiata. Mówie "tzw. hiszpanskim" bowiem w samej Hiszpanii jest 6 jezyków oficialnych. Ten "hiszpanski" standardowy to tzw. castellano. Dla porównania (takie male przyklady): przemówienie w castellano (tzw. hiszpanski): www.youtube.com/watch?v=y2kZEE2yjJA przemówienie w euskara (j. baskijski): www.youtube.com/watch?v=Nn0wp52QTlI przemówienie w catalán (j. katalonski): www.youtube.com/watch?v=AypAWIqYaZY Juz nie wspomne o Gallego (Galicja), Asturiano (Bable) czy Valenciano (Walencja). Jeli masz problem z jakims kulinarnym (kuchennym) hiszpanskim terminem (slowem), zajrzyj tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,77,138990322,138990322,Hiszpanska_sciagawka_do_tlumaczen_przepisow.html#p138990367 Kiedys to zamiescilem. Dowcipy nie zawsze sa przetlumaczalne bedac ... tutejsze. J53 Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_1971 Re: ziemniak 03.12.16, 10:59 Janku, a w jakim regionie Ty mieszkasz ? Ja osiągnęłam juz poziom C1 jesli chodzi o hiszpanski tylko ten poziom C2 , te wszystkie subtelności językowe, wyszukane formy poetyckie jak na razie do mnie nie trafiają. Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: ziemniak 04.12.16, 15:34 ¿Quieres comprobar tu C1? Contactes vía Skype. Será divertido y ... (espero) agradable. Necesito tu dirección de Skype. Saludos, J53. Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: ziemniak 30.11.16, 11:20 mhr2napisal "tylko woskowa ziemniaki uzywa do wszystkiego" Que? Odpowiedz Link Zgłoś
jaala66 Re: ziemniak 01.12.16, 13:42 Pewnie chodzi o "waxy potatoes". Sa one mniej maczne i nie rozpadaja sie przy gotowaniu jak na przyklad russet. Cos w rodzaju naszych mlodych ziemniakow. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: ziemniak 02.12.16, 12:07 jaala66 napisał(a): > Sa one mniej maczne rozne odmiany mamy, tylko takie uwielbiam, mączyste niesmaczne Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: ziemniak 02.12.16, 17:04 Oj Danka, wszystko zalezy od tego co chcesz zrobic z ziemniakow; zobacz programy Maklowicza z Saksonii ;-) pzdr A Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: ziemniak 03.12.16, 10:26 qubraq napisał: > wszystko zalezy od tego co chcesz zrobic z ziemniakow; juz pisałem, festkochende kartoffelsorten uzywa do wszystkiego, Malkiewicz tez oglada, sparagi z kartoflami to bylo nieapetyczne Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: ziemniak 30.11.16, 14:50 ziemniak ziemniakowi nie rowny salatkowe, najbardziej lubiane u mnie z zoltym miazszem do salatek Idaho czy tez russet do pieczenia, klusek, gotowania, zgniatania paluszkowe do pieczenia obok kawalka miesa fioletowe gotowane lub pieczone w wersji minimalistycznej, z samym solonym maslem lub jogurtem kiedys Mysiulek wspomniala istnienie odmian przed kolumbijskich, takiego bym chciala sprobowac, ale na razie nie mam jeszcze na bilety do Peru Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: ziemniak 04.12.16, 12:07 roseanne napisała: > paluszkowe do pieczenia obok kawalka miesa oni sa wspaniali, na sałatki, pieczona, smażona, możliwe ktos poda ciekawosc, lubi ludzi radzic, dlatego szczesliwa Odpowiedz Link Zgłoś