Dodaj do ulubionych

Co z serwatki?

14.04.17, 09:29
Zrobiłam twaróg metodą "na szybko" czyli z dodaniem cytryny. Czytałam przepisy o robieniu serków z serwatki, ale tam dodają znów sok z cytryny, a ja mam jej tu już sporo. Mogę tu jeszcze coś z tym zrobić?
Obserwuj wątek
    • mhr2 Re: Co z serwatki? 14.04.17, 09:51
      dodaje do gulasz z koziny, smak podkreśl
    • linn_linn Re: Co z serwatki? 14.04.17, 12:55
      Z serwatki robi sie ricotte.
      1.6-1.8 l serwatki
      250 ml pelnego mleka pasteryzowanego
      3 g kwasku cytrynowego
      20 ml wody
      5 g soli
      Tak to wyglada:
      www.my-personaltrainer.it/Tv/Ricette/Preparazioni_di_Base/ricotta-come-prepararla-in-casa.html
      Dodanie mleka nie jest wlasciwie konieczne, ale wtedy na otrzymanie 500 g ricotty potrzeba okolo 10 litrow serwatki.
    • Gość: x zrób koktajl owocowy IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 14.04.17, 13:59
      i wypij.
      • kocia_noga Re: zrób koktajl owocowy 14.04.17, 19:09
        Zupa z serwatki, bardzo smaczna:
        1l serwatki, 20dag kaszy jaglanej, śmietana, 0,5kg ziemniaków, sól, koperek lub inna zielenina, 30dag kiełbasy.
        Kaszę ugotować, zalać serwatką, dodać śmietanę z mąka, kiełbasę w plasterkach i zagotować. Ziemniaki ugotować osobno i zalać zupą. Właśnie dzisiaj miałam na obiad!
        • Gość: x szczegółnie dodatek kiełbasy w Wielki Piątek IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 14.04.17, 23:29
          podniósł smak ;)
          • kocia_noga Re: szczegółnie dodatek kiełbasy w Wielki Piątek 16.04.17, 18:56
            Nie mam z tym problemu.
    • nobullshit Re: Co z serwatki? 18.04.17, 14:11
      Zupa chrzanowa. Wg tradycyjnych przepisów powinna być na serwatce.

Ja miałam w tę Wielkanoc problem odwrotny - ser nie był mi potrzebny, potrzebowałam tylko serwatki na zupę.
      Z sera zrobiłam paschę, której nie planowałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka