basiak32 08.10.04, 10:31 mam dużo jabłek,chciałabym zrobić kompoty na zimę,może poproszę o jakieś propozycję,pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sqka Re: kompot z jabłek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 14:56 Nie mam przepisu, ale podnoszę wątek, bo pewnie został przeoczony;) Na pewno znajdzie się specjalista od przetworów. A jabłuszka z sadu, czy ze sklepu? Odpowiedz Link Zgłoś
barba50 Re: kompot z jabłek 08.10.04, 17:15 Nie bardzo wiem czy jabłka nadadzą się na kompot na zimę, nigdy nie robiłam. Mogę jedynie zaproponować Ci mus z jabłek, który będzie się dobrze przechowywał, a w środku zimy będziesz mogła upiec np. szarlotkę lub zrobić naleśniki z prażonymi jabłkami. Obrane, pokrojone dość drobno jabłka wrzuć do garnka, podlej niewielką ilością wody i gotuj do odparowania większości soku. Pod koniec dodaj cukier, jeszcze raz zagotuj, gorące przełóż do wyprażonych lub przelanych wrzątkim słoików, zamknij mocno, postaw do ostygnięcia do góry dnem. Odpowiedz Link Zgłoś