monika.maly 09.10.04, 12:28 Niedługo Mikołaj i Boże Narodzenie, macie jakieś fajne przepisy na "słodkie prezenty" i nie tylko. Coś co można zapakować w śliczny papier, słoiczek lub puszkę i podarować bliskim, bo mi już wyczerpały się pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Cynamoon Re: Fajne i smaczne prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 13:01 Moim zdaniem mozna zrobic jakas egzotyczna konfiture, np. z melona z imbirem, cynamonem i gozdzikami. Albo ukisic mieszanke dowolnych warzyw, grunt by byly kolorowe (robi sie tak, jak ogorki, na litr wody lyzka soli+ przyprawy typu liscie chczan i ziarnka gorczycy. Pieknie w tej mieszance wygladaja malutkie patisonki. A jeszcze lepij zalac warzywa zalewa octowo-korzenna, gdyz kiszone nie sa tak przezroczyste, tzn ta woda nie jest. Wreszcie mozna kupuic piekna butelka, wlac do niej oliwe dziewice w w srodek jeszcze wlozyc np. galaz rozmarynu, zabki czosnku, papryczki chilli. Mozna tez zrobic blok czekoladowy i podarowac go komus. Ja bym sie bardzo cieszyla z takich hand made prezentow ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Fajne i smaczne prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 13:02 Ach, i mozna jeszcze napiec malenkich, slicznych roznorodnych ciasteczek i zapakowac w piekna puszke. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Fajne i smaczne prezenty 09.10.04, 13:49 moi sasiadzi bardzo lubia konfiture z zurawin dostaja wlasnie ladny sloiczek na swieta ode mnie ciasteczka/pierniczki w puszkach tez sa ok Odpowiedz Link Zgłoś
dorota20w Re: Fajne i smaczne prezenty 09.10.04, 14:45 ja często jao prezent imieninowy daję mojemu ukochanemu jakieś pyszne ciasto po prostu... pięknie udekorowane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalloway Re: Fajne i smaczne prezenty IP: *.chello.pl 09.10.04, 17:19 u mnie od lat funkcjonują na Boże Narodzenie lukrowane pierniczki w ładnych puszkach. Puszki kolekcjinuję, zbieram cały rok, kupuję zawsze kiedy tylko coś mi w oko wpadnie. Pierniki sa polukrowane "artystycznie", kilkukolorowo no i chyba rzeczywiście smaczne. Najlepsza podobno zielona choinka ze śniegiem na gałązkach i czerwonymi bombkami oraż żółtą gwiazdą na czubku... W tym roku się zbuntuję i będą konfitury pomarańczowe z imbirem, tylko nie mam pojęcia gdzie kupić ładne słoiczki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kragmel Re: Fajne i smaczne prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 22:35 ze słoiczkami może być boleśnie. moja mama ostatnio odbyła pielgrzymkę po sklepach w celu nabycia całkiem zwykłych słoików na przetwory (wszędzie jej mówiono, że nie ma, bo są tylko przy okazji ogórków). mama donosi, że najlepsze wizualnie słoiki były w ikei (9pln/szt, więc się nie skusiła). w temacie prezentów: robiłam mini-ciasteczka kruche (wykrawałam sprzętem do robienia koreczków :), a mój ojciec w zeszłym roku bardzo się cieszył z domowego smalcu. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Fajne i smaczne prezenty 11.10.04, 18:28 Dalloway, i Ciebie prosze o przepis na te pomaranczowe konfitury... Odpowiedz Link Zgłoś
monika.maly Re: Fajne i smaczne prezenty 09.10.04, 23:03 No przyznaję o smalcu nie pomyslałam. Ale czy ktoś by mi mógł podać jak się robi te konfiturę pomarańczową z imbirem. Będę wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
hela1 Re: Fajne i smaczne prezenty 09.10.04, 23:08 Ja robie czekoladki i inne slodkosci, zawijam w zlotka, wyglada pieknie. Zamiast puszek robie pudeleczka z roznokolorowych papierow/tektury. Np daktyle nadziewane marcepanem, marcepanowe mikolaje, czekoladki imbirowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalloway Re: Fajne i smaczne prezenty IP: *.chello.pl 10.10.04, 10:04 Są dwie opcje - ja obie lubię, jedna bardziej prawdziwa konfiturowa, druga zwarta zemowa. Do obu należy użyć pomarańczy nieczerwonych i świeżego imbiru. W opcji 1 na kiolo pomarańczy (obranych, bez skórek i białych błonek oraz pestek) trzeba dać kilogram cukru. Z połowy cukru i 1 szkl wody ugotować syrop, w syropie szybko przesamżyć cząstki pomarańczy, które wcześniej leżakowały z godzinkę w lodówce przysypane resztą cukru oraz 1-2 dkg świeżego imbiru drobniutko posiekanego, ew. utartego. Jak tylko zawrze, zdjąć z gazu, zebrać pianę, ostudzić. Tego samego dnia przesmażyć jeszcze 1-2 razy, za każdym razem studząc, a potem przez 2 lub 3 dni po 1 razie - aż wszytsko będzie szkliste. Nie zawsze udaje sie za p [ierwszym razem - bardziiej niż przy jakichkolwiek innych konfiturach trzeba uważać na przegotowanie, bo wszytsko będzie gorzkie potwornie. Na koniec wrzucasz otartą skórkę z jednej pomarańczy, można wlać kieliszek cointreau. Gorące do gorących słoików, na wierzch łyżeczka spirytusu, zapalić i natychmiast zakręcać. Druga wersja - z żelfixem 2:1, wg przepisu na opakowaniu, koniecznie z cointreau. Imbiru 1-2 dkg na kg pomarańcz, skrka z jednej dużej pomarańczy też na kg "wyfiletowanych" cząstek. Ta wersja jest bardziej marmoladowa, ale i bardziej "cytrusowa" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wookie Re: Fajne i smaczne prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 23:31 niedlugo mikolaj i swieta? to jeszcze kawal czasu.... nie dajmy sie (nowo) modzie supermarketow, ktore tuz po wszytskich swietych/zmarlych wprowadzaja na w nastroj wigilijno-swiateczny. mnie to irytuje. niem mam nidz przeciw tematowi, ktory zaproponowalas, ale prosze nie pisz, ze siwta juz nie dlugo Odpowiedz Link Zgłoś
monika.maly Re: Fajne i smaczne prezenty 10.10.04, 11:11 No tak lepiej pomysleć o świetach 15 grudnia polecieć do pierwszego lepszego sklepu i kupić byle jakie prezenty , byle tylko były. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wookie Re: Fajne i smaczne prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 17:46 tak jak napisalem nic nie mam przeciwko temu tematowi tylko irytuje mnie podazanie jak stado sa "pasterzami" z hipermaketow, ktorzy juz zapowaniadaja sezon swiateczny..., koledy i pisenki swiateczne puszczane w sklepach juz w listopadzie - o to mi chodzi... a skad wiesz kiedy ja kupuje prezenty, co cie upowaznia do twierdzenia, ze robie to na "odwal"??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wookie i jeszcze jedno... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 17:50 czy o prezenty w swietach chodzi? to bardzo mily zwyczaj, ktory jednak przytlacza prawdziwy ich sens... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika.maly Re: i jeszcze jedno... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 07:06 Przepraszam Wookie nie o Ciebie mi chodziło. Jak można oceniać osobę , której sie nie zna? Napisałam ogólnie,zgadzam się z Tobą co do tej całej "szopki" , która robi się w hipermarketach i centrach handlowych, mi też się to nie podoba. Robią to tylko dla kasy. A prezenty w święta ? Czemu nie , wiadomo ,że nie tylko o prezenty chodzi , ale dobrze jest dać komuś mały prezent zrobiony przez siebie i przez to wyrazić,że się o nim myśli, pamięta i lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: ;-) a wiec zgoda n/txt 11.10.04, 16:59 Tym bardziej, ze na tym forum do biegania po hipermarketach nikt nikogo nigdy nie namawial. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika.maly Re: ;-) a wiec zgoda n/txt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 17:49 no jasne ,że tak , pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
giezik a nie wydaje .. 10.10.04, 19:16 a nie wydaje Ci sie, ze w tym kontekscie mozna o tym myslec, bo łatwiej jest zrobic teraz przetwory, niz za miesiąc czy dwa. Chocby ze wzgledu na dostepnosc skladnikow Odpowiedz Link Zgłoś
lensko Re: Fajne i smaczne prezenty 10.10.04, 13:37 Niedawno kolezanka dala mi przepis na "ekstra cus". Sama jeszcze nie wyprobowalam, ale podobno naprawde jest tak swietne, ze musi to chowac przed rodzina :) 2 duze ladne pomarancze obieramy ze skorki, ale tak, zeby jak najmniej ja poszarpac - wazne, zeby byla jak najdluzsza. Ze skorki wykrajamy to biale i powstala reszte krimy na cienkie paseczki. Gotujemy okolo pol szklanki wody, dodajemy jakies 5-6 lyzek cukru i do tego wrzucamy skorki. Kiedy skorki zrobia sie juz niemal przezroczyste, zdejmujemy miksture z ognia i dolewamy jakies 2 kieliszki wodki. Cieply syrop przelewamy do sloiczka i odstawiamy na pare dni. Podobno przepyszne - do kawy, ciast (a skorki sa swietna ozdoba), a jej mama je to po prostu lyzeczka. Odpowiedz Link Zgłoś
dagoosia Re: Fajne i smaczne prezenty 10.10.04, 17:12 Juz czuje sie jesien i ja tez juz pomyslalam o prezentach.Zawsze zaczynam tak od pazdziernika, bo potem nie mam kasy , tlumy w sklepach, a poza tym presja nie pozwala na fajne, przemyslane prezenty, wiec kupuje co popadnie...ale wracam do tematu. A moze tak male drozdzowe rogaliki z wisienka albo konfiturami z rozy? Wszystkich ktorych znam ucieszyliby sie z takiego prezentu...w ladnej puszce.Pozdrawiam:) albo cynamonowe zawijaski w wersji mini byl tu niedawno przepis, ale jak cos to mam.:) Odpowiedz Link Zgłoś
monika.maly Re: Fajne i smaczne prezenty 10.10.04, 17:49 Jakbyś mogła to podaj przepis na te rogaliki i zawijaski cynamonowe , z góry dzięki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Fajne i smaczne prezenty 11.10.04, 08:50 Drozdzowe rogaliki musza byc przygotowane wlasciwie w ostatniej chwili, a tu chodzi o prezenty, ktore mozna zrobic wczesniej, bez pospiechu. Z wypiekow pierniczki czy inne ciasteczka, konfitury, marynaty itp. Oczywiscie najlepiej oryginalne, ale takze zwykle, ktorych obdarowani nie robia walsnorecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie Re: Fajne i smaczne prezenty 11.10.04, 09:19 To jak masz to się podziel - jestem maniakiem cynamonu, więc chętnie zarażę moim fanatyzmem innych :) może być przy okazji Świąt. I zgadzam sie z opinią, że lepiej mysleć o tym wcześniej, ja tak naprawdę zaczynam się zastanawiać już po wakacjach - pozwala mi to uniknąć wpadek i przypadkowych, kupowanych w pośpiechu prezentów, i gwarantuje zachwyt u obdarowanych. I nie ma to nic wspólnego z hipermarketami i konsupcyjnym nastawieniem do zycia. Powiedziałabym , że wręcz przeciwnie :) No i w zasadzie mój wywód miał jedno na celu - piszcie, piszcie, im więcej tym lepiej :) pzdr, P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilu smaczne prezenty IP: *.miechow.com / *.miechow.com 11.10.04, 09:04 ja już podjęłam decyzję. Piernik. Zrobię większą ilość, zapakuję pięknie i podaruję. Jak sobie przypomnę zachwyt z zeszłego roku... Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: smaczne prezenty 11.10.04, 10:18 Ja w zeszłym roku zrobiłam świąteczne pierniczki. Ciasto wyrobiłam już w listopadzie (musi leżakować jakieś 4-6 tygodni), pierniczki piekłam 2 dni przed świętami, zapakowałam w piękne torebki. To już chyba przeszło do tradycji;))) aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yfcia Re: Fajne i smaczne prezenty IP: 195.28.179.* 11.10.04, 11:00 a może "placek przedświąteczny", który trzeba zrobić ze dwa miesiące wcześniej? PLACEK PRZEDŚWIĄTECZNY 125 g masła 150 g brązowego cukru 250 g sułtanek 250 g rodzynek 200 g suszonych moreli pokrojonych w kostkę 120 g wiśni kandyzowanych pokrojonych w ćwiartki sok i skórka z jednej pomarańczy 100 ml brandy plus trochę do nasączenia 2 jajka lekko ubite 250 g mąki tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki mielonych przypraw korzennych pół łyżeczki cynamonu Wysmarować tłuszczem tortownicę o średnicy 20 cm. Wyłożyć ją pergaminem. W rondlu wymieszać masło, cukier, owoce, pokrojoną skórkę, sok i 100 ml brandy. Lekko podgrzać, aż masło się rozpuści, a następnie gotować 5 min. na małym ogniu. Zostawić do wystudzenia. Piekarnik rozgrzać do 150*C. Wymieszać pozostałe składniki z owocami. Całość przełożyć do formy i wygładzić wierzch. Piec 2-2,5 godz. Jeśli wierzch za bardzo zbrązowieje, przykryć folia aluminiową. Wystudzić, wyjąć z formy, obrać z pergaminu. Nakłuć w kilku miejscach patyczkiem, polać mniej więcej dwiema łyżkami brandy. Owinąć w pergamin, potem w folię, włożyć do szczelnego pudełka. Polewać ciasto brandy raz w tygodniu aż do świąt. Można przechowywać 2-3 miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: Fajne i smaczne prezenty IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 11.10.04, 17:37 Nie piekę i nie przetwarzam, ale zioła do butelek z oliwą chyba dam radę włożyć. :) A zioła są z własnej uprawy, więc smaczek będzie podwójny. Dzięki za podsunięcie pomysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Fajne i smaczne prezenty 11.10.04, 17:43 No z tymi zioalmi to trzeba wiedziec co i jak. Nie chce straszyc, ale wiele osob nie robi tego w warunkach domowych z uwagi na ryzyko wytworzenia jadu kielbasianego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: Fajne i smaczne prezenty IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 11.10.04, 17:56 To nie można tak po prostu ziółka do buteleczki? :(((( A już zdążyłam się ucieszyć. Podpowiedz coś, proszę, jeśli wiesz więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Fajne i smaczne prezenty 11.10.04, 18:04 Wiem, ze warzywa / swieze ziola / w srodowisku niekwasnym, bez dostepu powietrza, moga wytworzyc jad kielbasiany. We Wloszech przetwory warzywne w oliwie sa bardzo lubiane i czasem ich spozycie konczy sie tragicznie. Juz o tym pisalam. Wlasnie dlatego staram sie takich rzeczy nie robic. Ziola trzeba podobno wyjac po tygodniu, ale nikt nie jest pewien, czy to wystarczy. Widze takie watpliwosci czesto na wloskim forum, wiec / jak mowia Wlosi / "ide na stalowych nogach". Przezorny... Odpowiedz Link Zgłoś