Gość: zawstydzona IP: *.crowley.pl 10.10.04, 13:14 Coś takiego smażył dziśaj pan Makłowicz, a ja niestety nie wiem co to??? Prosze pomóżcie niedoedukowanej i z tego powodu zawstydzonej!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lunatica a nie POLENTA? 10.10.04, 13:28 polenta (wł. z łc.) 1. staroż., spoż. kasza lub mąka jęczmienna. 2. spoż. tradycyjna ludowa potrawa wł. sporządzana z mąki kukurydzianej. za: portalwiedzy.onet.pl/109740,haslo.html Odpowiedz Link Zgłoś
jutka1 Re: a nie POLENTA? 10.10.04, 15:16 lunatica napisała: > polenta (wł. z łc.) 1. staroż., spoż. kasza lub mąka jęczmienna. 2. spoż. > tradycyjna ludowa potrawa wł. sporządzana z mąki kukurydzianej. ********* Z maki, nie z kaszki kukurydzianej? Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia POLENTA 10.10.04, 14:36 Nie ma się czego wstydzić :) Definicję podała juz Liska,a przepis np.tutaj: kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,26976417,P_KOBIETA_PRZEPISY.html Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: POLENTA 10.10.04, 14:36 No wiedziałam że się pomylę,LUNATICA oczywiście podała definicję a nie Liska :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: poleta??? - jeśli znasz angielski: IP: *.proxy.aol.com 10.10.04, 15:05 www.courmayeur-mont-blanc.com/Ricettevaldostane/secondi/polenta.jpg www.recipesource.com/fgv/polenta/indexall.html www.hungrymonster.com/recipe/recipe-search.cfm?Course_vch=Polenta&ttl=30 italianfood.about.com/library/weekly/aa030498.htm www.cdkitchen.com/recipes/cat/482/0.shtml Dziwne, ale mleko nigdzie w tych przepisach nie jest wspominane. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Przecie 10.10.04, 18:24 Jotka ma rację bo tylko inna nazwa naszej mamałygi! Jakbyście to robiły z mąki to by się klej zrobił kukurydziany! A jaka fajna jest ze skwareczkami i kminkiem! Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Przecie 10.10.04, 18:27 qubraq napisał: > Jotka ma rację bo tylko inna nazwa naszej mamałygi! eee??? ja sie w ogóle nie odzywałam na tym wątku a poza tym mamałyga u nas jest znana, ale to nie nasza potrawa, tylko wzięta od rumunów, wraz z nazwą www.slownik-online.pl/kopalinski/899DA2E6635FB4B7C12565D90047A45C.php Odpowiedz Link Zgłoś
jutka1 Re: Przecie 10.10.04, 18:50 No popatrz blizniaczko, znow sie udalo skonfundowac.... :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Przecie 10.10.04, 19:02 jutka1 napisała: > No popatrz blizniaczko, znow sie udalo skonfundowac.... to sie nazywa pasmo nieustających sukcesów:) Odpowiedz Link Zgłoś
jutka1 Re: Przecie 10.10.04, 19:23 jottka napisała: > jutka1 napisała: > > > No popatrz blizniaczko, znow sie udalo skonfundowac.... > > to sie nazywa pasmo nieustających sukcesów:) *********** Tak trzymac, Jotteczko!! :-) Jutteczka ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jutka1 Re: Przecie 10.10.04, 18:31 Jutka, nie Jotka, qbraczqu :-))) Jestem blizniaczka ortografoczna Jottki (za jej przyzwoleniem ;-) Mamalyga "tonkana" w sosie miesnym, np. od zeberek duszonychch, mniam!! Pozdrawiam, Jutka --- a.k.a. Juttka, blizniaczka Jottki ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezawstydzona Re: przepraszam a co to jest poleta??? IP: 213.17.230.* 11.10.04, 10:43 A ja od lat myślę o zrobieniu polenty i na tym myśleniu robotę kończę. Mam wewnętrzne przekonanie, że byłoby smaczne, ale ilość godzin wystana przy garnku, aby ją fachowo zrobić zawsze mnie w końcu zniechęca:) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Przepraszam Jutkę i Jotkę, bliźniaczki! 11.10.04, 18:52 Przepraszam gorąco!... ale przy okazji co to jest to "a.k.a." na końcu pod kreską? A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jalapeno Re: Przepraszam Jutkę i Jotkę, bliźniaczki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 18:58 to prawdopodobnie skrot od "also known as" :) pozdr. jalapeno Odpowiedz Link Zgłoś
jutka1 Re: Przepraszam Jutkę i Jotkę, bliźniaczki! 11.10.04, 22:21 qubraq napisał: > Przepraszam gorąco!... ale przy okazji co to jest to "a.k.a." na końcu pod > kreską? ********** qubraczqu:-) Alez nie ma za co!! :-)))) Zlapales sie na zart Jottki i mnie, i tyle :-))))) a.k.a. = also known as as :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gourmet48 Re: nie wstydz sie 12.10.04, 10:57 nie masz czego sie wstydzic, nie wielu jest Wlochow, ktorzy wiedza co to jest bigos lub flaki Odpowiedz Link Zgłoś