Dodaj do ulubionych

Słodycze z płatków owsianych

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.10.04, 13:35
Pamiętam z dzieciństwa, a były to chude lata 80-te, takie "czekoladki"
własnej roboty z płatków owsianych. Niestety nikt w rodzinie nie ma już na to
przepisu. A pamiętam, że było to bardzo smaczne! Może ktoś z forumowiczów
kojarzy, jak się robiło takie czekoladowe owsiane "placuszki"?
To co pamiętam, to tyle, że najpierw składniki gotowało się w garnku a potem
gęstą masę wykładało łyżką na pergamin i czekało, aż zastygnie.
Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: v.rubel Re: Słodycze z płatków owsianych IP: *.toya.net.pl 11.10.04, 15:03
      mój mąż robi czasem ciasteczka, które wynalazł kiedys przypadkiem dzięki temu,
      że kuchennie jest raczej mało aktywny. w któreś wakacje wrócił do pustego domu
      (rodzice na urlopie), a że chwycił go słodyczowy głód, wygrzebał w zeszycie
      mamy przepis na owsianki. Nie wiedział, że składniki trzeba napierw zagotować,
      więc zmieszał je na surowo, ale efekt końcowy tej pomyłki samkuje nam bardziej,
      niż wersja oryginalna. No, może trochę specyficznie wygląda.. A robi się je,
      mieszając 8 łyżek mleka, 4 łyżki kakao, pół kostki margaryny, szklankę cukru i
      3 szklanki płatków owsianych. Aha, potem trzeba wyłożyć porcje papki na blachę
      i do piekarnika
      Coś dzisiaj chaotyczna jestem...
      • linn_linn Re: musza byc z płatków owsianych? 11.10.04, 16:28
        Mam kilka ciekawych przepisow na takie lakocie, ale nie z platkow owsianych /
        niby-Baci, niby-Ferrero Rocher, niby-Raffaello - nie ciasto /. Jesli ktos ma
        ochote, chetnie wkleje. Sama jeszcze nie robilam i szybko nie zrobie z powodow
        kalorycznych.
            • linn_linn Re: inne smakolyki 11.10.04, 16:56
              No jasne... Lasuchow tu sporo.

              Czekoladki
              200 g czekolady
              200 g orzechow laskowych
              80 g masla
              - posiekac orzechy
              - roztopic czekolade z maslem w kapieli wodnej
              - dodac orzechy
              - przelozyc mase do pojemniczkow na lod / o ciekawych ksztaltach /
              - wstawic je do zamrazalnika / podobno wystarczy do lodowki, ale z zamrazalnika
              sa lepsze /

              Ferrero Rocher
              / przepis podany przez Pinelle, z Coquinarii /
              500 g czekolady
              150 g mleka
              300 g orzechow laskowych / prazonych /
              125 g wafli waniliowych / np. Loacker /
              - posiekac orzechy i wafle / z grubsza /
              - roztopic czekolade z dodatkiem mleka
              - dodac wafle i orzechy
              - wymieszac i lepic kulki odpowiedniej wielkosci
              - obtoczyc je siekanymi orzechami i polac cieniutka warstwa stopionej czekolady
              Jakosc lakoci zalezy glownie od jakosci uzytej czekolady.

              Trufelki typu Baci Peruginy / trudno smak podrobic, ale powinny byc smaczne /
              Skladniki:
              250 g orzechow laskowych / prazonych /
              3 lyzki cukru pudru
              1 filizanka / wloska, czyli malutka / grzkiej kawy
              30 g masla
              3 lyzki gorzkiego kakao
              250 g czekolady
              - orzechy posiekac dosc grubo, dodac cukier, kawe, maslo i kakao
              - zmiksowac wszystkie skladniki
              - uformowac kulki wielkosci trufelkow
              - czekolade roztopic w kapieli wodnej
              - kulki obtoczyc plynna czekolada i zostawic do wysuszenia na papierze do
              pieczenia

              Jeszcze cos mam, ale musze prztlumaczyc. Wstukam kiedy indziej.

              • linn_linn Re: kulki kokosowe 11.10.04, 17:40
                Kulki kokosowe
                250 g bialej czekolady
                100 g swiezej smietany
                30 g masla
                3 krople esencji wanilinowej
                100 g obranych migdalow / lub prazonych orzechow laskowych, choc troche zmienia
                smak /
                100 g wiorkow kokosowych
                - wymieszac smietane, maslo i esencje
                - wymieszac razem z wiorkami zrobionymi z bialej czekolady
                - wstawic do lodowki na co najmniej 2 godziny
                - poslugijac sie lyzeczka nabierac troche masy i robic kulki, w srodek wcisnac
                migdala / orzecha laskowego /, obtoczyc je wiorkami kokosowymi i umiescic w
                papierowych foremkach do czekoladek
                - wsatwic je do lodowki
                - przed podaniem wyjac je z lodowki wczesniej, aby osiagnety temperature
                otoczenia
                - w lodowce przechowuja sie do tygodnia
                • Gość: Muscovado Zrobiłam "czekoladki" z płatków owsianych IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.10.04, 18:47
                  No i zrobiłam! Tak jak radziliście.
                  0,5 margaryny
                  8 łyżek mleka
                  1 szklanka cukru (nie 2...) ale dodałam troszkę melasowego
                  4 łyżki kakao
                  i 3 szklanki płatków owsianych. Tu muszę się przyznać do małej modyfikacji.
                  Dałam 2 szklanki płatków a zamiast trzeciej mieszaninę różności: rodzynki,
                  pestki słonecznika, resztkę muesli, ziarno sezamu...
                  No i dodałam cukier waniliowy. Wyszło pyszne! Aczkolwiek troszkę może zbyt
                  kruche, nie wiem dlaczego...
                  Dzięki za przepis. Za reaktywację czekoladek z płatków!
                  Pozdr.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka