Dodaj do ulubionych

zakwas na barszcz biały

IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.18, 18:06
postanowiłam w tym roku zrobić sama zakwas na barszcz biały, kupiłam mąkę pszenną razową chlebową i nie wiem czy to taka mąka powinna być, zakwas jus nastawiany a ja się zastanawiam czy wyjdzie coś z tego
Obserwuj wątek
    • hazo Re: zakwas na barszcz biały 25.03.18, 16:51
      Ja też w tym roku, po przeczytaniu artykułu na FB, postanowiłam sama zrobić zakwas na barszcz biały. Zawsze był u mnie żurek na zakwasie kupowanym w butelce. W tym roku postawiłam na biały barszcz. Robiłam z mąki pszennej razowej typ 2000. Po 5 dniach był już ukiszony i teraz zlany do butelki czeka w lodówce na wykorzystanie.
      • Gość: ola kupiłam taką mąkę i nie wiem czy to taka miała by IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.18, 18:26
        www.auchandirect.pl/auchan-warszawa/pl/melvit-maka-pszenna-razowa-do-wypieku-domowego-chleba/p-97900188
        • hazo Re: kupiłam taką mąkę i nie wiem czy to taka mia 25.03.18, 19:49
          Powinien wyjść. Ja robiłam z innej.
          Mnie najbardziej zdziwiło, że trzeba zalać częścią wrzącej wody. Zawsze wydawało mi się, że zimną. Zrobiłam i z pszennej razowej i z żytniej razowej. Ten pszenny zdecydowanie bardziej mi smakuje.
      • Gość: ola Re: zakwas na barszcz biały IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.18, 17:55
        a proszę mi powiedzieć czy ten zakwas trzeba przecedzić przed ugotowaniem czy taki wlać do wywaru
        • Gość: x wstrząsnąć, wymieszać IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 26.03.18, 18:58
          i wlać do wywaru i krótko zagotować.
          • Gość: ola Re: wstrząsnąć, wymieszać IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.18, 19:39
            dziękuję, to będzie mój debiut, zawsze robiłam z torebki
        • hazo Re: zakwas na barszcz biały 26.03.18, 19:42
          Jako, że ja nie lubię bardzo mączystego żurku, to nie wlewam całej ilości mąki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka