Dodaj do ulubionych

Krycha, ozorki? propozycja tematu

28.01.19, 15:35

napomknales na galerii o mniej popularnych kawalkach zwierzatek

mam ozorki wp, sztuk 4, zamrozone
wiem, jak przygotowac podstawowo, znaczy sparzyc, obrac, ugotowac, pokroic, zjesc z sosem chrzanowym

jakas odmiana bardziej wykwintna?
Obserwuj wątek
    • Gość: x Re: Krycha, ozorki? propozycja tematu IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 28.01.19, 15:47
      podstawowe przygotowanie: wpierw ugotować i potem obrać.
      Podać z sosem maderowym lub kaparowym.
      Na zimno w galarecie.
      • roseanne Re: Krycha, ozorki? propozycja tematu 28.01.19, 15:51
        rozwin sos maderowy, nie znam
        • Gość: jaś fasola przepis z 1903 roku, IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 28.01.19, 19:16
          pl.wikisource.org/wiki/Najnowsza_kuchnia/Sos_maderowy
          Są też młodsze w necie ;)
          • roseanne Re: przepis z 1903 roku, 28.01.19, 20:08
            Dziekuje
    • krysia20000 Re: Krycha, ozorki? propozycja tematu 28.01.19, 16:46
      Możesz udusić powoli, czy równie powoli ukonfitować w smalcu. Duszenin ozorkowych jest kilka, ja bym połączył albo na jasno - z jabłkami, cydrem, śmietanką i jakimś ostro-kwaśnym akcentem; albo na ciemno - z ostrym sosem śliwkowym w pięciu przyprawach. Skonfitowane ozorki wykrawać można w cienkie plastry, czy inne takie i podgrzane lekko dawać do sałatek, w zimnym sosie ravigote, np. Można też tacos zrobić, w zasadzie tak samo jak z wołowych ozorów: ugotowane mięso pokrojone w kostkę, przesmażone, ciepnięte w placek razem z salsą (verde, rioja), kawałkami avocado, pico de gallo, itp.
      • roseanne Re: Krycha, ozorki? propozycja tematu 28.01.19, 16:50
        Taco to wręcz obowiazkowe
        W sliwkowym nie robiłam, sprobuje
    • haen2010 Nasze ozorki. 31.01.19, 09:55
      Lubimy to. Lepsze są od młodego byczka, ale te świnki też pasują. Procedura jest krótka.

Obróbka nożem. Gruczoły ślinowe, szorstkości języka, czyszczenie. Potem obgotowanie, solona woda przez kwadrans.

Dużo warzyw rosołowych i standard przypraw. Gotowanie prawie do miękkości. Po wyjęciu i dokładnym oczyszczeniu na porcje cm grubości i dogotowanie.

Na bazie tego rosołu solidny, mocny sos chrzanowy i z ziemniakami lub pieczywem na talerz. Ogórek kiszony pasuje jak ulał.

A jak ozorków więcej - to odcedzić wywar, żelatyna i w galarecie. Też świetna przekąska. Ma tę zaletę, że odgrzewana i z dowolnym sosem też jakby drugie danie obiadowe.

Ostatnio zjadłem z musem jabłecznym. Bardzo dobre to było.
    • evro44 Re: Krycha, ozorki? propozycja tematu 31.01.19, 20:03
      Moja propozycja to coś w stylu vitello tonnato (lepszy byłby ozór wołowy) ale ten też się obroni
    • haen2010 Prosta rzecz. 30.03.19, 05:49
      Najpierw obróbka nożem z wycięciem ślinianek. Obgotować w osolonej wodzie - 5 min. Wodę zmienić, posolić i jeszcze pół godziny. Wyjąć, oskórować i finalne gotowanie do prawie miękkości jak dla ryby w galarecie. Komplet warzyw i przypraw.

Wyjąć, pokroić i dogotować. Na bazie tego rosołu zrobić sos chrzanowy lub musztardowy i voila - na gorąco z ziemniakami, sosem i ogórkiem kiszonym mamy świetne drugie danie obiadowe.

Ja robię tego więcej, bo rosół odcedzam, zamieniam żelatyną w galaretę, doprawiam i pozostałe porcje zalewam. Też świetna przekąska.

• haen2010 Re: Prosta rzecz. 30.03.19, 05:50
        O, przepraszam, nie zauważyłem, że się powtórzyłem. Odgrzany wątek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka