Dodaj do ulubionych

Cebulowy gulasz ?

20.10.04, 10:50
Witam :)
ostatnio chodzi za mna smak dziecinstwa. Mianowcie => garnek cebuli!
Nie wiem jak to bylo wykonywane, nie mozna juz niestety tego sie dowiedziec :/
Ale opisze jak to wygladalo, moze ktos bedzie mogl mi pomoc :)
Ergo... w garnku byla cebula pokrojona, nie w kostke tylko tak paski w jakims
sosie..moze wlasny sos, wydawala podczas gotowania? jejku ale wiem, ze nie
bylo tam zadnego miecha w srodku.. jak mozna zrobic taki cebulowy gulasz?
Mam nadzieje, ze nie bardzo sie zblaznilam tymi pytankami :)
Ja umie tylko piec pysia ciacha ...ale gotowanie ....no comment !
Dziekuje za wszelkie wskazowki :)
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: lenuszka Re: Cebulowy gulasz ? IP: *.is.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.04, 11:32
      znajomej tata robi tak

cebuli dużo
      obiera
      przekraja na pół
      potem kroi i postwają pół plasterki.
      potem do michy - soli i wygniata ręką. Nie wiem po co. Może szybckiej miękknie
      potem.
      Potem wrzuca to na rozgrzany tłuszcz. olej z masłem, olej z margaryną, sam
      olej. różnie.
      wrzuca cebule i przykrywa i dusi dusi dusi na maleńkim ogniu.
      nie otwiera, nie zagląda - żeby para nie uciekła.

powstaje włąsnie taka pyszna duszona cebula.

i potem zaczyna różne wariacje.
      czasem dodaje masełko i przyprawia tylko
      czasem zasmażke i troche wody - jest w sosiku + przyprawy
      czasem na wielki gar cebuli - 2,3 jajka (fajnie sie skleja i smakuje)
      czasem dodaje kilka, nie duzo plastrów przysmażonego boczku

pyszna i na zimno i na cieplo

a i w ksiażce kucharskiej widziałam tez ze dodawali rodzynki. pewnie też pycha.

nie wiem czy o to chodzi.

ale ja cebulke taty znajomej bardzo lubie.

sama też robie czasem:)
      • dakusia Re: Cebulowy gulasz ? 20.10.04, 11:59
        lenuszka dziekuje...chyba o to chodzilo, nie wiem , zrobie test :))) ale moge
        sobie wyobrazic, ze tak . Dziekuje :*
        hmmm zainteresowal mnie dodatek jajek...dodac juz po uduszeniu jajka pokrojone
        w kostke, czy tez moze takimi rozbeltanymi zalac te cebulke i niech sie zetna?
        • Gość: yfcia Re: Cebulowy gulasz ? IP: 212.191.169.* 20.10.04, 12:52
          ja znam w takiej wersji: cebulka podsmażona na skwareczkach, uduszona i na
          koniec wbić jajka i mieszać aż się zetną. I duuużo pieprzu.
      • Gość: bajeczka04 Re: Cebulowy gulasz ? IP: *.303.krakow.pl 20.10.04, 12:15
        Brzmi smakowicie! :-) Jak to jadacie? Tak do chlebka, np. na śniadanko lub
        kolację, czy do obiadu jako jarzynkę? Do czego pasuje?
        POzdrawiam! bajeczka04
        • Gość: cebulowalady Re: Cebulowy gulasz ? IP: *.g.pppool.de 20.10.04, 21:54
          na obiadek i tylko ze swiezym chlebkiem i maselkiem ! pysia!
    • barba50 Re: Cebulowy gulasz ? 20.10.04, 13:11
      Wiem, że nie jest to dokładnie to, ale podzielę się przepisem na "cebulowy
      bigos". Była to potrawa z lat 80-tych /braki w sklepach/ na wszelkie imprezy
      rodzinne i towarzyskie.
      Cebulę obrać, pokroić jak popadnie na średniej wielkości kawałki, podsmażyć na
      patelni, przełożyć do dużego garnka, podlać odrobiną wody i dusić na małym
      ogniu, kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć, dołożyć do cebuli, pieczarki
      pokroić, podsmażyć i też do gara. Mieszać, dosmaczyć solą, pieprzem. Podawać z
      pieczywem na gorąco. Robiła furorę, choć z początku wszyscy myśleli, że to
      bigos.
      • dakusia Re: Cebulowy gulasz ? 20.10.04, 15:52
        barba...to sie czyta bardzo apetycznie :)) dzieki
        • Gość: Cynamoon Re: Cebulowy gulasz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 22:00
          Booooozzzzeeeeee........
          W dziecinstwie b. czesto jedlismy to w domu.
          Moja mama smazyla/dusila cebule albo na skwareczkach albo na oleju
          pod koniec dodawala koncentratu pomidorowego. Ten sosik wlasny, ktory powstawal
          byl przepyszny!

Mam worek cebuli, jutro sobie zrobie (jakas wersje light ;-)
          a potem umre na zespol drazliwego jelita, hi, hi, hi ;-)
          • barba50 Re: Cebulowy gulasz 20.10.04, 22:20
            Cynamoon - wiem, że narobiłyśmy Ci apetytu, ale może nie ryzykuj! O jakiej
            wersji light można tu mówić? Ty nam potrzebna jesteś pełnosprawna na forum - kto
            nam będzie serwował przepisy na kolejne przebojowe potrawy? Przepis na pulpety
            oprawię chyba w ramki i powieszę w kuchni. Kiedy powiedziałam progeniturze, że
            w tym sezonie koniec z pulpetami, bo ogórki już trochę przydrogie zaczęły
            szukać zaskórniaków po kieszeniach! /ostatnio robiłam potrójną porcję - 1,5 kg
            mięsa i 3kg ogórków/. A ciasteczka owsiane...
            • Gość: Cynamoon Re: Cebulowy gulasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 22:30
              Oh, nie martw sie, ja zawsze zajrze na forum, nawet na lozu smierci...;-)

Zreszta moj uklad pokarmowy sie troszke uspokolil chwilowo
              a to znaczy, ze moze sobie troszke zjem....;;-)
              • barba50 Re: Cebulowy gulasz 20.10.04, 22:45
                No to smacznego!

Przypomniał mi się jeszcze jeden przepis na boczek z cebulą. Robił go mój teść,
                więc niestety trudno mi będzie odtworzyć go dokładnie. Surowy boczek krojony w
                dość grube kawałki podsmażał, dodawał dużo cebuli też w sporych piórkach, dusił,
                solił i pieprzył. Pomimo, że potrawa była tłusta /z pewnością niezdrowa/, ale
                smak miała wyborny. Cebula była słodziutka i ostra. Wogóle mój teść jadł dużo
                i tłusto. Zmarł dwa tygodnie temu w wieku 89 lat.
            • dakusia Re: Cebulowy gulasz 21.10.04, 09:19
              barba :) co zo za przepis na pulpety z ogorkami ?? tak tutaj go wychwalasz, ze
              mi "trzoszke" smaka narobilas :) .... wyniki z wyszukiwarki mnie zabily..tak
              duzo tego jest.... prosze wskaz ten wlasciwy przepis ( sadze, ze jest to
              przepis cynamoon ale i tak nie pomoglo to mi w wyszkuiwaniu) prosze prosze :)
              dzieki.

pozdrawiam
              • g.b.d Re: Cebulowy gulasz 21.10.04, 09:46

Pulpeciki w sosie ogorkowo-marchewkowym. Mhmhmmm..
                Autor: Gość: Cynamoon IP: *.it / 62.233.189.*
                Data: 07.08.2004 15:31

--------------------------------------------------------------------------------
                Kilogram zielonych ogorkow obrac i pokroic w kosteczke. Jak sa duze ziarenka
                to usunac. 3 srednio-spore marchewki obrac i pokroic w kostke.
                Z okolo 0.5 kilo miesa mielonego (najlepiej wieprzowe lub indycze lub
                mieszane) z dodatkiem jajka, cebulki, pieprzu, soli uformowac kuleczki
                wielkosci orzecha wloskiego. Obsmazyc na rozgrzanym oleju na rumiano, a
                nastepnie przelozyc do miski. Na tym samym oleju podsmazyc ogorki i
                marchewke. Jak warzywa juz beda lekko rumiane podlewa sie je bulionem (np. z
                barbarzynskiej kostki), tyle, zeby byly zakryte. Wrzucamy pulpeciki i dusi
                sie jeszcze chwile, do miekkosci marchewki, nastepnie zaprawic maka
                rozmieszana ze smeitana. Mozna jeszcze dodac koperek lub natke.
                Podaje sie z kasza gryczana (najlepiej).

To jest hit od kilku lat u mnie w domu.
                wbrew pozorom (zageszczaniu maka ze smeitana itp) jest to wcale lekki sosik
                :-)

• dakusia Re: Cebulowy gulasz 21.10.04, 23:56
                  dziekuje :*:* za przepis na pulpeciki ..jupi!
    • mariusz_d1 Re: Cebulowy gulasz ? 21.10.04, 11:35
      Właśnie zjadłem na śniadanko (w pracy !!!!) takie coś o czym piszesz.
      W najprostszej wersji:
      - cebula pokrojona w paski ( na pół i taką połówkę na paseczki) o doowlnie
      wybranej grubości,
      - masło
      - sól i pieprz.
      Do rondelka masło ( ja wrzucam gdzies tak 1/4 kostki, może trochę mniej), jak
      zacznie się topić wrzucam pokrojoną cebulkę (3 - 4 średniej wielkości), rondelek
      przykrywam i tylko od czasu do czasu mieszam. Grzeje na małym "ogniu" ( w pracy
      mamy kuchenkę elektryczną - małą płytka na 1) do "bardzo miękkiej".
      Należy jak najrzadziej odkrywać bo wszystko dusi się w sosie własnym.
      To co wyżej to wersja podstawowa - można ja wzbogacac wg uznania (boczek,
      wędlina, pieczarki, papryka itp itd.
      • Gość: Cynamoon Re: Cebulowy gulasz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 00:35
        A ja tez zjadlam troche dzis na obiad (bez smalcu, tylko na odrobinie oleju i
        wody) pyyyyyyyyyyyyyszne bylo....
        I na zdrowie poszlo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka