Gość: bedada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 09:09 Ja zawsze jadłam smażoną z cebulą,a słyszłam ,że można ją upiec w piekarniku. Jeśli macie przepis to proszę o instrukcje,bo od rana chodzi za mną kaszanka! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: yfcia Re: Jak najbardziej lubicie jeść kasznkę? IP: 212.191.169.* 22.10.04, 09:13 Może dwa inne pomysły: robiłam naleśniki z nadzieniem z kaszanki z cebulą, polane sosem pomidorowym, posypane serem i zapieczone. I poczciwe knedle z nadzieniem z równie poczciwej kaszanki, polane tłuszczykiem ze skwarkami. Odpowiedz Link Zgłoś
lolka11 Z piekarnika 22.10.04, 09:13 Ja tez bardzo lubie kaszanke, taka z piekarnika, mniam..... Ja robie w ten sposob, ze nacinam skorke wzdluz kaszanki i do pieca na 200st, jakies 10 min (bedziesz widziala). Kaszanka "wyplywa" z tej skorki i jest taka chrupiaca z wierzchu i do frytki (tez z piekarnika). MNIAM. Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifka Re: Z piekarnika IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 22.10.04, 09:15 Kaszanke do foli aluminiowej do tego cebulka i pieczemy w piekarniku, pycha:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beadada Re: Z piekarnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 09:19 A długo ją pieczemy w tej foli? A cebula to ma być świeża czy podduszona? Ja gdzieś słyszałam ,że można też piec w foli aluminiowej z kapustą kiszoną? Próbowaliście? Jeśli tak to proszę o potwierdzenie .Pozdrawiam Ale mam ochotę na tą kaszankę nie wiem jak wytrzymam do wieczora w tej pracy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifka Re: Z piekarnika IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 22.10.04, 12:54 Ja daje surowa cebule, jak długo w piekarnku? hym sama nie wiem ja lubie jak sokórka popeka, wiec sprawdzam kiedy i wyjmuje. zycze smacznego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bedada Re: Z piekarnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 14:56 Dzięki! Jeszcze dwie godziny w pracy! jak ja to wytrzymam! Zamykam oczy i widzę już moją kaszaneczkę.Może spróbuję też zapiec z kapustą kiszoną? zobaczę.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: Jak najbardziej lubicie jeść kasznkę? 22.10.04, 09:20 okrojona w grube plastry i usmazoną tak, ze robi sie taka "skorupka" niestety najwiekszy problem to znalezc dobry "material" Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie Re: Jak najbardziej lubicie jeść kasznkę? 22.10.04, 10:13 bo to trzeba mieszkać w odpowiednim regionie kraju ;-) nie ma jak swojski krupniok (po śląsku kaszanka), dobrze doprawiony=popieprzony, ziemniaczki i ogórek kiszony albo surówka z kiszonej kapusty, mmm :) na szczęście u nas nawet w zwykłym sklepie mozna jeszcze kupić dobrą - ale nie ma jak zostać obdarowanym przez kogoś miłego taką własnego wyrobu :) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Jak najbardziej lubicie jeść kasznkę? 22.10.04, 10:02 Kaszankę lubimy, a czernina - błeeee. ? Odpowiedz Link Zgłoś
karelgott Re: Jak najbardziej lubicie jeść kasznkę? 22.10.04, 10:09 Ja znalazłem gzies w sieci taki oto przepis na kaszanke, ale niestety nie miałem jeszcze okazji go wypróbowac, chociaz wydaje mi sie ze powinno byc niezłe. moze komus z was przypadnie do gustu i wypróbuje Kaszanka po szlachecku. - kaszanka, - jabłek kilka, - natki pietruszki garść, - sera żółtego nie żałować. Jak przyrządzić? Na patelni kaszankę bez osłonki podsmażamy solidnie, jabłka (starte na grubym tarku lub w cząstki pokrojone, wedle uznania własnego) dodajemy, posypujemy natką (sporo), a potem na to wszystko duuuuuużo serka żółtego. Wychodzi coś a la zapiekanka. Ja kroją ją w sposób taki, jak pizze. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Jak najbardziej lubicie jeść kasznkę? 22.10.04, 10:12 Najbardziej z grilla :) smażona bezpośrednio na ruszcie lub obłożona cebulką w folii alum. Czsem napada mnie chęć zjedzenia kaszanki usmażonej na patelni i do tego kapustka kiszona. Oczywiście świeża bułeczka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sqka Re: Jak najbardziej lubicie jeść kasznkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 10:39 Zdecydowanie polecam z grilla albo z piekarnika. Owijasz plastry w folię al, do środka możesz zawinąć plaster cebuli, czosnek i pieczesz. A taka z patelni, z cebulką a czasem jeszcze i skwarkami, to koniecznie z sałatką z kiszonej kapusty. Oj coś mi się wydaje, że bez kaszanki się nie obejdzie;) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Jak najbardziej lubicie jeść kaszankę? 22.10.04, 15:19 1. Smażoną na patelni, z majerankiem, cebulą i dużą ilością pieprzu. Do tego kiszony ogórek 2. Już nie ma takich kaszanek - grubych jak mortadela - wtedy w plastry na zimno - z musztardą, na świeżym chlebie. Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: Jak najbardziej lubicie jeść kaszankę? 22.10.04, 15:36 Brunosh jest taka kaszanka gruba jak mortadela w grubym flaku, wczoraj widzialam w Globi, ale na bazarkach tez bywa. Moj patent na kaszanke: Obieram z flaka i bardzo delikatnie kroje w grube plastry. Nagrzwam patelnie teflonowa i ukladam plastry kaszanki i ją prażę tak żeby kasza była chrupiąca a tluszcz sie wytapial. Nastepnie bardzo delikatnie przewracam na drugą strone. Pieprze, sole i majerankuje i chrupiąca zrzucam na talerz i wcinam z chrzanem. Wersja inna: smaze cebule w piorkach, dodaje cwiartki jablek i wszystko podduszam. Pieprze i majerankuje. Przykrywam tym prazona kaszanke. Odnosnie pieczenia w piecu: w foli aluminiowej sie ugotuje na bank i nie bedzie chrupiaca, kaszanka ma dosc sporo wody i tluszczu na ogol. Jezeli chcesz piec to najlepiej bez flaka i na opcji grillowania, moze wyjdzie chrupiaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p102 Re: Jak najbardziej lubicie jeść kasznkę? IP: *.net-serwis.pl 22.10.04, 15:35 pieczona w folii z sosem z cebuli, czosnku, przecieru pomidorwego, musztardy i sosu sojowego + sol i pieprz - wszystko zmiksowane (problem zawsze coby sos nie wyplywal zwlaszcza jak trzeba przekrecic na grillu) mmm :) albo z jablkami, cebula i majerankiem Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Jak najbardziej lubicie jeść kasznkę? 22.10.04, 15:36 Najbardziej lubię kaszankę z wody. Ale smażona z dobrą słoniną i cebulą też nie jest zła. Pieczona w piekarniku - jak dla mnie za sucha. Odpowiedz Link Zgłoś