Dodaj do ulubionych

krupnik ..

26.10.04, 22:57
w roznych domach w roznych rejonach polski zawsze ciut inaczej :) jak robicie
te cudna zupke?
pozdrawiam i dziekuje za wskazowki
Obserwuj wątek
    • monikaklika Re: krupnik .. 27.10.04, 20:07
      ja robie tak: wrzucam jakis maly kawalek mieska do garnka z woda, dadaje pieprz
      ziarnisty, ziele angielskie i listek. Potem kroje troche pora, scieram marchew,
      pietruszke i kawalek selera - dorzucam do gara i gotuje. Jak jarzynki sa juz
      miekawe, wrzucam kasze - dosc sporo, bo lubie na gesto. Jak kasza sie ugotuje,
      to daoaje ziemniaki pokrojone w kostke; ostatnio odkrylam rukiew, wiec tez w
      kostke i do gara. Doprawiam sola, pieprzem mielonym i wsypuje zielenikne. I
      wlasnie zaraz ide gotowac taki krupnik, bo pycha jest!
        • dagab3 Re: krupnik .. 27.10.04, 20:51
          A ja nie gotuję na żadnym mięsku!
          Po prostu ścieram na tarce (duże oczka) włoszczyzne, wrzucam do gara, dodaje
          pół szklanki kaszy i zalewam to 1,5 l zimnej wody. Zagotowuję, a gdy
          kasza "otworzy sie" to dodaję 2 ziemniaki pokrojone w kosteczkę i dalej gotuję
          do miękkości. Na samym końcu doprawiam.
        • thiessa Re: krupnik .. 03.11.04, 22:08
          Ja tez nie na miesku. Zadnej zupy nie gotuje na miesku, tylko rosol. Wrzucam
          pokrojone w kostke warzywa: marchew, pietruszke, seler, por i ziemniaki, dodaje
          kasze, sole i gotuje jakies 20-25 min. Jak mam grzybka tez dodaje. Po
          wylaczeniu gazu dodaje pieprz i kroje natke pietruszki.
          • cynamoon6 Re: krupnik .. 03.11.04, 22:19
            Ja tez robie zupy bez miesa. Nawet grochowke ;-)
            Krupnik to jedna z moich ukochanych zup.
            Wrzucam do gara warzywa: marchewke,pietruszke, kartofla, selera,cebula, ew.
            kalafiora kawalek a w sezonie to i nawet papryke, brokula czy fasolke
            szparagowa (jak mam ochote przelamac klasyczny smak), od razu tez do zimenj
            wody kasze jeczmienna lub jaglana i kawalek masla.
            Z przypraw jeszcze bulion w proszku bezglutaminianowy ;-), lub babrbarzynkas
            kostke rosolowa, albo sol i lubczyk (korzen) i grzybek suszony jak jest pod
            reka.
            Gotuje do miekkosci.

            A jutro bede robic krupnik Saiss, z kasza gryczana.
    • qcharzowa Re: krupnik .. 05.11.04, 11:37
      Właśnie wczoraj gotowałam :) Najpierw gotuję wywar: wodę z 2skrzydełkami
      kurczaka, 2 łyżkami ziarenek smaku, listkiem laurowym, grzybkiem suszonym i
      włoszczyzną: 1 marchew, 1 pietrucha, ćwiartka selera i por. Gotuję ok. 1 - 1,5
      godzinki, wyławiam wszystko, zostawiając sam rosołek. Mięsko wydobywam z
      kosteczek, wrzucam do zupki. Na średni garnek biorę 1/4 szklanki kaszy
      jęczmiennej mazurskiej i wsypuję razem z pokrojonymi w kostkę ziemniaczkami i
      gotuję jeszcze 15-20 minut. Na koniec ścieram warzywa - te ugotowane wcześniej,
      na grubej tarce - marchew, pietruszkę (selera niekoniecznie). Gotowe!
      • motylanoga2 Re: krupnik .. 30.11.04, 19:48
        qcharzowa napisała:

        > Najpierw gotuję wywar: wodę z 2skrzydełkami

        najpierw gotuje wywarek: wodeczke z 2 skrzydeleczkami kurczaczka, 2 lyzkami
        ziareneczek smaczku, listeczkiem laurowym, grzybieczkiem suszonym i wloszczyzna:
        1 marcheweczka, 1 pietruszeczka, cwiarteczka selerka i porek. Gotuje ok 1-1,5
        godzinki, wylawiam wszystko, zostawiajac sam rosoleczek. Miesunio wydobywam z
        kostuniek, wrzucam do zupeczki. Na sredni garneczek biore 1/4 szklaneczki
        kaszki jeczmiennej mazurskiej i wsypuje razem z pokrojonymi w kosteczke
        ziemniuniami i gotuje jeszcze 15-20 minutek. Na koniec scieram warzywka - te
        ugotowane wczesniej na grubej tareczce - marcheweczke, pietruszeczke (selerka
        niekoniecznie) Gotowe!

        uwielbiam zdrobnionka!

        :-) to oczywiscie zart :-)
        • basia553 Re: krupnik .. 03.12.04, 13:31
          Kupilam na jutro kotlety. Odkroilam kosci zostawiajac na nich dosc miesa.
          Wlasnie sie gotuja z sola i pieprzem. A potem bedzie krupnik. Przygotowane
          leza: kasza, grzybki suszone, pory, marchewka, ziemniak, pietruszka.
          Rany, jak tu juz pachnie!!!
    • Gość: limba Re: krupnik .. IP: *.mos.gov.pl 30.11.04, 16:55
      Wg mnie najlepszy krupnik jest z kaszą krakowską, tj. taka dość drobna kasza z
      tłuczonej gryki. Wtedy smak tego krupniku jest bardziej wyrazisty. Kasze
      jęczmienne są [jak na mój gust] zbyt łagodne do tej zupki.
      W marketach tej kaszki nie uwidzisz, ale na bazarach bywa często.
      Grzybek suszony, tak jak do rosołu, obowiązkowo. Nadaje tym zupom wspaniałego
      aromatu. Podobnie jak upalona nad ogniem cebula, którą sie wyrzuca po
      ugotowaniu.
      Warzywa natomiast lepiej mi smakują w tej zupce, jeśli pokrojone są w paseczki
      [starte na tarce są zbyt drobne i rozgotowują się].
      I tak, co rodzina, to inny zwyczaj. Ale na podstawie takich podpowiedzi można
      sobie wypracować własny przepis.
      Smacznego!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka