Dodaj do ulubionych

skórka pomarańczowa

25.11.20, 11:58
Głównie mam pytanie do linn_linn, ale jak ktoś wie, niech powie; wczoraj po raz pierwszy kupiłam panettone, babka jak babka, smaczna, ale skórka pomarańczowa w środku była rewelacyjna: pachnąca, pyszna, dość gruba. Sama nie potrafię takiej zrobić, a kupne jeszcze gorsze niż mojej produkcji. W składzie napisano tylko że kandyzowana skórka z pomarańczy, czyli producent kupił gotowy produkt. Zachorowałam na tę skórkę, chcę się nauczyć robić taką samą.
Obserwuj wątek
    • marbor1 Re: skórka pomarańczowa 25.11.20, 18:46
      Podrzucam ci link na temat skórki pomarańczowej. Jest tam między innymi mój przepis na pomarańczową skórkę kandyzowaną.
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,148448376,148448376,skorka_z_pomarańczy_pytanko.html
      Jak znajdę dyskusję na ten temat z lin-lin, to ci podrzucę.
      • kocia_noga Re: skórka pomarańczowa 27.11.20, 18:41
        to chyba będzie ta skórka. Skomplikowane, ale właśnie ta z babki była gruba, z albedo. Dotychczas robiłam wg przepisu jaki podała Haze, ale to nie to. Dzięki. Jeszcze pytanko: na drugi dzień 3 razy powtórzyć co? Obgotowywanie w syropie po 30minut?
        • marbor1 Re: skórka pomarańczowa 27.11.20, 19:15
          Tak jak pisałam w moim przytoczonym poście, po wymoczeniu i obgotowaniu 3 razy po 15 minut, skórki studzę, następnie kroję w paski i wkładam je do rondla z przygotowanym gorącym syropem. Gotuję je na wolnym ogniu 30 minut, odstawiam do następnego dnia, ponownie doprowadzam je do wrzenia i gotuję je przez 30 minut.Czynność tę powtarzam trzecie dnia. Przed końcem gotowania dodaję sok z wyciśniętych cytryn i parę minut jeszcze gotuję, Ponieważ ja skórki przechowuję w słoikach wraz z syropem, dodanie soku z cytryny zapobiega krystalizowaniu się syropu. Jeszcze bardzo dobry myk, do każdego słoika przed zamknięciem dodaję 1 łyżeczkę spirytusu. Takie słoiki przechowuję w chłodnym miejscu przez 2-3 lata i wszystko jest w porządku.
          Przepis ten pochodzi ze starych książek Ćwierciakiewiczowej.
        • aqua48 Re: skórka pomarańczowa 28.11.20, 14:31
          kocia_noga napisała:

          > Jeszcze pytanko: na drugi dzień 3 razy powtórzyć co? Obgotowywanie w syropie p
          > o 30minut?

          Nie, ja dwa-trzy razy obgotowuję skórkę w samej wodzie, a dopiero potem na koniec, w syropie.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka