Dodaj do ulubionych

Typowy polski snack

IP: *.luc.ac.be 27.10.04, 15:55
Czesc jestem sobie teraz w Belgii jako Exchange-Student, i za pare tygodni ma
sie odbyc wieczor podczas ktorego ludzie z roznych krajow maja przygotowac
cos tradycyjnego dla danego kraju do jedzenia. Jezeli macie jakies sugestie
czym my tutaj moglibysmy(jestem tutaj z taka zakrecona panna z Wroclawia)
rozslawic nasza gastronomie to prosze o sugestie. Powiedziano mi ze ma to byc
rodzaj snacka czyli przekaski (od przekaski to nie daleko do zakaski i do
schnapsa))))) Tylko wezcie pod uwage ze nie wszystkie skladniki moga byc
tutaj dostepne. Oraz ze nasze umiejetnosci kulinarne tez nie sa za wysokie.
Z gory dziekuje za pomoc i czekam na sugestie))))
Obserwuj wątek
    • monia_77 Re: Typowy polski snack 27.10.04, 16:03
      Chleb ze smalcem, jak uda sie Tobie kupic slonine lub bardzo tlusty boczek to
      posiekaj, wrzuc do gara i dlugo na malym ogniu wytapiaj. Na koniec wrzuc
      posiekana cebulke, cwiartki jablek i ew. ze 2 sliwki suszone dla koloru.
      Posmaruj jakis chlebek smalcem i absolutnie nikomu nie mow co to za smarowidlo,
      bo moze sie nie przyjac na podstawie opisu;-))

Jezeli masz czas to popros rodzicow aby Ci wyslali pare paczek kielbasy suchej
      krakowskiej i podaj ja w towarzystwie jakis pikli na wykalaczkach a la
      koreczki. Polska kielbasa jest bardzo znana. Rodzice moga nadac POCZTEX i
      przesylke dostaniesz 2 dni pozniej.

• Gość: Wycior Re: Typowy polski snack IP: *.luc.ac.be 27.10.04, 16:28
        Dziekuje bardzo ciekawy pomysl byc moze z niego skorzystamy
        • myshen82 Re: Typowy polski snack 27.10.04, 16:36
          a może placki ziemniaczane? chociaż w sumie musielibyście je smażyć na bieżąco,
          bo zimne to już nie to samo:)
          • monia_77 Re: Typowy polski snack 27.10.04, 16:44
            Czy ten snack moze byc tez na cieplo? Czy mielibyscie okazje cos podgrzac?

Aha przyszly mi do glowy jeszcze nozki w galarecie, albo galaretki z kurczakiem
            i jajkiem w srodku, ewentualnie mozna sprobowac przygotowac ciasto. Sernik
            koniecznie ale nie wiem czy dostaniesz dobry twarog w Belgii.

Zdecydowanie sugeruje interwencje u rodzicow i przeslanie paczki, byloby
            idealne jaby wrzucili do paczki ogorki kiszone zafoliowane. Malo roboty a
            typowo polskie.
            • Gość: Wycior Re: Typowy polski snack IP: *.luc.ac.be 27.10.04, 16:46
              Wiem ze paczka to prawdopodobnie by w duzej mierze rozwiazala sprawe ale jak
              sobie policzylem to jej koszt bylby ze 3 razy wiekszy niz wartosc przeslanych
              rzeczy. wydaje mi sie ze prawdopodobnie bede mial mozliwosc podgrzania.
              • Gość: kluba1 Re: Typowy polski snack IP: *.we.client2.attbi.com 27.10.04, 16:53
                salatka jarzynowa! Ziemniaki , marxhew i inne jarzyny sa wszedzie dostepne a
                nie sa takie drogie. W koncu to trzeba poprostu ugotowac, pokroic, wymieszac i
                doprawic do smaku. Nie trzeba podgrzewac , latwe do transportu..
                • margala Re: Typowy polski snack 28.10.04, 11:46
                  Gość portalu: kluba1 napisał(a):

> salatka jarzynowa! Ziemniaki , marxhew i inne jarzyny sa wszedzie dostepne a
                  > nie sa takie drogie. W koncu to trzeba poprostu ugotowac, pokroic, wymieszac i
                  >
                  > doprawic do smaku. Nie trzeba podgrzewac , latwe do transportu..

tylko czy to jest typowo polskie?
                  taką sałatke jada się też w Czechach
    • Gość: jacekf Re: Typowy polski snack IP: 81.210.22.* 27.10.04, 16:50
      zrob im sledzika pod pierzynka. Sledzia na pewno dostaniesz, nie dziwilbym sie
      jak nawet lepszego niz tu w Polsce..., smietane tez znajdziesz i jablka. Pokroj
      sledzia po namoczeniu na kawalki takie snackowe, zapraw smietana z jabkiem
      pokrojonym drobno, dobrze dopraw pieprzem, sola i szczypta cukru... i ach, do
      sznapsa jak znalazł :-))
      Smacznego
      • monia_77 Re: Typowy polski snack 27.10.04, 16:52
        Zrob i sledzia i smalczyk ;-))Smalczyk z pysznym belgijskim piwem uhmmmmm. Ale
        masz fajnie.
      • monia_77 Re: Typowy polski snack 27.10.04, 16:54
        Aha a jak bedziesz miec mozliwosc podgrzania to zrobi pierogi, nadzienie sobie
        wybierz np. ruskie albo z miesem i kazdy sobie po pierogu zje. Duzo pracy, ale
        mozna wczesniej zrobic i zamrozic a potem luu na wode i zapakowac na impreze.

Przepisy na pierogi znajdziesz w wyszukiwarce.
        • Gość: Wycior Re: Typowy polski snack IP: *.adsl.pi.be 27.10.04, 21:39
          dziekuje czekamy na wiecej jezeli ktores wybierzemy to damy wam znac czy
          smakowalo :)
          • kragmel Re: Typowy polski snack 27.10.04, 22:15
            ja popieram śledzika. śledzikiem furorę robiła moja przyjaciółka w Czechach.
            i kisiel, bo w szerokim świecie wcale go chyba nie znają.
            hehe tak mi się przypomniało, że na jakiejś tego typu imprezie zapoznawczo-
            kulinarnej niektórych trzeba było powstrzymywać przed wymieszaniem dwóch
            powyższych, bo zakładali, że ta różowa galaretka to sos do ryby ;)
        • margala Re: Typowy polski snack 28.10.04, 11:47
          monia_77 napisała:

> Aha a jak bedziesz miec mozliwosc podgrzania to zrobi pierogi, nadzienie
          sobie
          > wybierz np. ruskie albo z miesem i kazdy sobie po pierogu zje. Duzo pracy,
          ale
          > mozna wczesniej zrobic i zamrozic a potem luu na wode i zapakowac na impreze.
          >
          > Przepisy na pierogi znajdziesz w wyszukiwarce.

haha
          pierogi RUSKIE - typowo polskie danie
          • monia_77 Re: Typowy polski snack 28.10.04, 13:02
            A to sugeruje w innych watkach poszukac informacjie na temat pierogow ruskich,
            tak sie milo sklada ze te pierogi spozywa sie u nas wlasnie;-))
    • Gość: Hanna Re: Typowy polski snack IP: 64.213.237.* 27.10.04, 22:23
      Salatka jarzynowa po naszemu bardzo smakuje obcokrajowcom. Nie ma sie co
      dziwic, ich salatka ziemniaczana jest nudna(ziemniaki, jajka-czasem ktos doda
      cebuli). Zrob taka : ziemniaki,jajka, groszek z marchewka, kiszone lub
      konserwowe ogorki, zielona cebulka, jablko, papryka czerwona -wszystko drobno
      pokrojone. Sol i pieprz do smaku, oraz majonez-wymieszany z dobra musztarda lub
      sokiem cytrynowym( tylko nie za duzo!!). Dobre sa tez jajka faszerowane
      pieczarkami, kanapki-wiem, ze to troche pracy- ale kanapki po polsku tez sa
      lubiane.
      • taka_tam Re: Typowy polski snack 27.10.04, 22:32
        albo wydrążone bułeczki zapiekane z nadzieniem pieczarkowo-cebulkowo-jajecznym.
        jajko na twardo lub całe surowe na farsz (efektowniejsze). dobry byłby również
        tatar, tylko czy ludzie to zjedzą?
        • Gość: Hanna Re: Typowy polski snack IP: 64.213.237.* 27.10.04, 22:52
          taka_tam - oj, nie wiem, spotkalam sie z dziwnymi opiniami o tym, ze jemy
          tatar. Ja go uwielbiam, ale prawde mowiac tylko go jem w Polsce. Troche sie
          boje tu kupowac i mielic wolowine. Ale mozna sprobowac- jacys miesozercy na
          pewno sprubuje. Moze na kanapkach, juz dobrze przyprawiony?
          Apropo- dlaczego nazywasz sie tak jakos niedbale---taka_tam?
          • Gość: Asia Re: Typowy polski snack IP: *.upc-g.chello.nl 27.10.04, 23:08
            Ja mieszkam w Holandii, w Belgii co prawda nie bylam :) Ale co tam, po czesci
            maja podobny jezyk to i musza byc tez i w innych rzeczach podobni.
            Sledzie odradzam, bo powiedza ze poszliscie na latwizne i z Holandii pomysl
            przyniesliscie.
            Salatka jak najbardziej.
            Kiszone ogorki sa do kupienia, albo w polskim sklepie, jezeli jest, a jak nie
            to w ruskim albo tureckim.
            Jak byscie chcieli np sernik, to z ichniego kwarka wychodzi swietny sernik :)
            A ruskie robilam z serkow cottage chees, kupionych w Lidl. Tez byly bardzo
            dobre.
            Mozecie albo ugotowac dobry bigosik, kapusta kiszona jest dostepna, albo np
            fasolke po bretonsku.

A odnosnie tatara, to przynajmniej w Holandii jest uznawany i mozna kupic w
            kazdym sklepie.

Powodzenia,
            Asia
            • xkropka Re: Typowy polski snack 28.10.04, 09:01
              Napisz koniecznie, gdzie w tej Belgii mieszkasz. Jeśli chodzi o Brukselę, to
              tam jest od metra polskich sklepów w dzielnicach StGilles i Schaerbaek, ba - są
              nawet polskie piekarnie itp. (ludzie posuwają się do tego, że nawet mąkę z
              Polski do wypieków przewożą, bo z unijnej chleb nie taki wychodzi :)
              Podejrzewam, że Antwerpii i Gandawie jest podobnie.
              A gdzie szukać tych sklepów dokładnie, zapytaj na forum Belgia-Polska
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10432 - na pewno odpowiedzą.
              Co do smalcu z tamtejszego boczku - potwierdzam. Nie da się i koniec.
          • taka_tam Re: Typowy polski snack 27.10.04, 23:19
            sama nie jestem pewna tego pomysłu zwłaszcza, że imprezka będzie luźno-
            studencka, a nie elegancko-zobowiązująca. wiele osób może najzwyczajniej nie
            docenić tego dania. co do mięsa, to ono jest przecież zawsze badane (choć
            zachód i tak wciąż obawia się zachorowań na bse)... co do nicka zaś, to hmmm po
            prostu - taka tam :-)
            • Gość: Hanna Re: Typowy polski snack IP: 64.213.237.* 28.10.04, 02:09
              Oj, jestem pewna, ze masz mile imie! Pozdrawiam-Hanna
    • Gość: S Re: Typowy polski snack IP: *.kabel.telenet.be 28.10.04, 03:51
      Mieszkam w Belgii i powiem ci ,ze salatek maja tutaj mnostwo wlacznie z
      jarzynowa

Jesli chcesz typowo polskie - to zrob kanapki z polska kielbasa (kupisz w
      Delhaize) na wage lub w opakowaniu
      Nazywa sie Krakowska lub "poolse worst" jest cienka i podwedzana ale
      nietypowa dla Belgow bo oni jedza glownie salami i szynki
      W Delhaize kupisz rowniez kiszone ogorki ( W Antwerpii sa polskie ogorki)
      a jak nie to pytaj u Turkow lub Zydow
      Poniewaz kiszonych ogorkow tez przecietny Belg nie zna - wyjdzie typowo
      polski snack

Swinie nie posiadaja sloniny wiec o smalcu nie ma co marzyc aczkolwiek
      widzialam w jednym miejscu przetopiony smalec w pudeleczkach ale nie
      doprawiony cebulka i skwarkami

Ewentualnie polski bigos -oni jedza kapuste kiszona podgrzana z parowka -
      taki ichni hot-dog ale mozesz po naszemu go dobrze wysmazyc (najlepiej
      polaczyc slodka kapuste z kiszona) i dodac roznych rzeczy takich jak
      kielbasa , suszone sliwki , boczek wedzony i rozne przyprawy , szkoda tylko ,
      ze o grzyby suszone trudno (ja przywoze z Polski)

• Gość: S Re: Typowy polski snack IP: *.kabel.telenet.be 28.10.04, 03:54
        Zapomnialam o golabkach !
    • Gość: Pichciasrz Re: Typowy polski snack IP: *.proxy.aol.com 28.10.04, 03:53
      T A T A R !!!
      Z wódeczką lub bez.
      • hela1 Re: Typowy polski snack 28.10.04, 11:55
        Bylam swego czasu exchange studentem i mielismy podobna impreze. Myslac o
        minimalizacji kosztow nagotowalam kapusty niekiszonej, ale zasmazanej z
        boczkiem.
        Byl to niewatpliwy sukces, wszystko zostalo zjedzone, do tego polski chleb.
        • Gość: Wycior Re: Typowy polski snack IP: *.luc.ac.be 28.10.04, 12:34
          mieszkamy sobie w Hasselt to takie miasteczko na wschod od Brukselli, bardzo
          zreszta mile, rozmawialem z ludzmi na temat tatara ale go znaja, moze
          rzeczywiscie powinienem poszukac kiszonej kapusty albo zrobic sledzie. wielkie
          dzieki za porady.
          • Gość: S Re: Typowy polski snack IP: *.kabel.telenet.be 28.10.04, 12:57
            Kapusta kiszona nazywa sie ZUURKOOL i znajdziesz ja w supermarketach Delhaize
            i GB w lodowkach przy wedlinach (najczesciej przy boczkach) pakowana w
            woreczki . Najlepsza z kulkami jalowca na opakowaniu robiona na bialym winie w
            cenie ok 1 euro

Bywa rownizez w puszkach ale czesto z jakas rozmokla wedlina w srodku i tej
            nie polecam
            • monia_77 Re: Typowy polski snack 28.10.04, 13:07
              No ale jak kapusta kiszona, to musza byc i sliwki suszone i grzybki i miesko bo
              dopierow wtedy otrzymasz bigos.

• ewkka Re: Typowy polski snack 28.10.04, 14:35
                A może jajka faszerowane po polsku i barszczyk do picia. szczypiorek, koperek
                lub natke dostaniesz, bułke tartą zrobisz sama. Pieczarki też są do kupienia.
                Myslałam tez o pierogach( z ruskimi nie będzie kłopotu) pyzach - ale to
                pracochłonne i moze się nie udać. Ja kiedyś we włoszech z powodzeniem
                zaserwowałam zrazy zwijane. Ale bigos i żur to moje popisowe dania dla
                cudzoziemców. pozdrawiam, ewkka
              • Gość: Pichciarz Re: Typowy polski snack IP: *.proxy.aol.com 28.10.04, 14:38
                Jeśli tylko z tym to jedynie namiastka bigosu.
                • Gość: Aniela Re: Typowy polski snack IP: *.kluczbork.net 28.10.04, 16:30
                  Ja proponuje barszcz czysty domowy a do tego malutkie krokieciki.
                  Z pieczarkami lub mieskiem.
                  Powodzenie murowane
                • monia_77 Re: Typowy polski snack 28.10.04, 16:35
                  Pichciarzu wiem ze namiastka bigosu;-))ale mialo byc niedrogo i dostepnie.
                  • Gość: Hanna Re: Typowy polski snack IP: 64.213.237.* 29.10.04, 00:17
                    Wasze propozycje to prawie cala kolacja, a tu chodzi o snacks! Ja glosuje za
                    kanapkami, malymi, bo snack sie kojarzy z finger food, nie?
    • benkowa Re: Typowy polski snack 29.10.04, 00:55
      no to moze sliwki suszone zapiekane w boczku??? proste, szybkie i
      mniamusne!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka