Dodaj do ulubionych

co zawsze macie w lodowce?

27.10.04, 19:13
Otworzylam dzisiaj lodowke i zaczelam sie zastanawiac co takiego inni
trzymaja tam stale. U mnie to co na dzwiach to staly repertuar. Oto co
znalazlam: olej, wino, sos sojowy, sambal oelek, zielony sos chili, ketchup,
majonez, sos tatarski, sos ostrygowy, tamarynd, musztarda, chrzan, oliwki,
marynowany zielony pieprz, olej sezamowy, lakiery do paznokci (ale to calkiem
inna historia). Oprocz tych produktow, ktore jak wiadomo zuzywa sie dlugo
zawsze mam w lodowce jajka, smietane, ser zolty, mleko, czosnek oraz swiezy
imbir. Pozostale produkty kupuje sie roznie w zaleznosci od fantazji oraz
planow zywieniowych na tydzien.
A jak to wyglada u Was? Strasznie jestem ciekawa.
Obserwuj wątek
    • monikaklika Re: co zawsze macie w lodowce? 27.10.04, 19:29
      zawsze mam troche sera zoltego, oliwe z oliwek, sos sojowy, jajka, jakis
      alkohol... reszta wymiennie :-)
      • konwalia52 Re: co zawsze macie w lodowce? 28.10.04, 13:37
        A ja trzymam też swoje kosmetyki ,kremy, tonik ,lakier.Pozdrawiam
        • Gość: jacekf Re: co zawsze macie w lodowce? nie czosnek! IP: 81.210.22.* 28.10.04, 13:43
          Prosze, kochani. Nie wolno trzymac czosnku w lodowce... Juz po dwoch dniach
          tracicie ponad poowe jego wartosci, o aromacie nie wspominajac. Te cusie
          najlepsze w nim nie znosza zimna. Lepiej na wierzchu w specjalnych
          pojemniczkach, albo warkocz przy oknie. I ladnie wyglada :-)
          • egipcjanka15 Re: co zawsze macie w lodowce? nie czosnek! 28.10.04, 14:11
            NIestety nie w temperaturze ciagle i czesto znacznie powyzej 30 stopni
            Celsjusza. Wtedy w zaleznosci od procentu wilgoci albo puszcza kielki w
            zastraszajacym tempie, albo wysycha na kamien :-((( Nie mowiac o lokatorach
            dodatkowych, ktorych taki warkocz niechybnie przyciagnie
            • zuzinkas Re: co zawsze macie w lodowce? nie czosnek! 28.10.04, 14:16
              Ja trzymie zawsze na wierzchu i nigdy zadnych dodatkowych lokatoròw w kuchni ne
              mialam. Co do kielkòw i wysychania to zdarzalo sie ale rzadko.
              • egipcjanka15 Re: co zawsze macie w lodowce? nie czosnek! 28.10.04, 15:27
                zuzinkas napisała:

> Ja trzymie zawsze na wierzchu i nigdy zadnych dodatkowych lokatoròw w kuchni
                > ne mialam.

Coz moge powiedziec; pewnie u mnie za oknem kandydatow wiecej :-((( TYlko
                czychaja az cos jadalnego na wierzchu zostanie.
          • Gość: wlewap-48@o2.pl Re: co zawsze macie w lodowce? nie czosnek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 07:12
            i broń Boże oliwę
    • emka_1 Re: co zawsze macie w lodowce? 27.10.04, 19:41
      zawsze to mam echo, bo nawet najbardziej stały zestaw potrafi się skończyć przed
      planowanym terminem, a zakupy głowne tylko raz w tygodniu. w stałym zestawie:
      mleko, jajka, ser żółty, sos sojowy, musztarda, majonez, dżem, śmietana, kefir,
      wędlina. wino właśnie wyszło, oliwy i oleju nie trzymam w lodówce, masła też
      nie, oliwek zamkniętych również, a raz otwarty słoik nie ma szansy wejść do lodówki.
      za to rzadkiego gościa w lodówce czyli gęsi smalec trzeba iść dobić, bo się męczy.
    • Gość: Bieda Re: co zawsze macie w lodowce? IP: *.unislaw.sdi.tpnet.pl 27.10.04, 19:46
      Żyjemy bardzo skromnie i otwierając lodowke z wyjątkiem świąt widzimy tylko
      światło,światło i światło:)
      • monikaklika Re: co zawsze macie w lodowce? 27.10.04, 19:52
        hehe, to i tak niezle, bo u nas zarowka sie przepalila dobry miesiac temu... i
        my tak po ciemku, po omacku...tego alkoholu cos tak dziwnie ubywa...hihi :-)
    • Gość: marghe_72 Re: co zawsze macie w lodowce? IP: *.acn.waw.pl 27.10.04, 20:23
      kilka rodzajów musztard
      jogurt naturalny
      ser zółty
      papryczki Jalapeno
      tunczyk w puszce
      masło
      dzemy różne

to jest zelazny zestaw.
      • dagab3 Re: co zawsze macie w lodowce? 27.10.04, 20:58
        A umnie: oliwa, ketchup, majonez, mleko, dzem, ser zółty, ser biały, wędlina,
        ogórki kiszone, jajka, czasem oliwki.
        • dagab3 no i masło oczywiście 27.10.04, 20:58
    • cat-lover Re: co zawsze macie w lodowce? 27.10.04, 21:14
      Nie powinno sie trzymac wina w lodowce za dlugo/chyba, ze sie go ma zaraz
      wypic/. Lepiej go wrzucic do piwnicy lub innego chlodnego pomieszczenia a
      przynosic przed samym podaniem.

• emka_1 Re: co zawsze macie w lodowce? 28.10.04, 01:11
        zgoda, ale tu zapewne o otwartych butelkach mowa do tego pewnie białego.
        przynajmniej u mnie jeśli w lodówce, to otwarte i białe, bo czerwonego w
        większości przypadków nie mogę:((((
        • cat-lover Re: co zawsze macie w lodowce? 28.10.04, 01:20
          napisalam o tym bo ludzie generalnie mysla, ze wszelkie /nieotwarte/wino sie w
          lodowce wlasnie przechowuje....a to nieprawda, bo za zimno!
          Juz lepiej podobno trzymac w szafce /byle jak najdalej od kaloryferow/.
          • egipcjanka15 Re: co zawsze macie w lodowce? 28.10.04, 12:00
            Jasne, ze lepiej wyniesc nieotwarte wino do piwniczki, czy innego chlodniego
            miejsca... o ile sie je ma!
            A jak mam do wyboru lodowke albo 35C poza nia, to zdecydowanie wybieram
            lodowke, nawet dla czerwonego wytrawnego. Trzeba tylko pamietac o odpowiednio
            wczesnym wyjeciu i otwarciu butelki przed planowanym uzyciem ;-))))))
        • Gość: Paweł Z. Re: co zawsze macie w lodowce? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 28.10.04, 13:20
          Dokładnie.
          Zresztą chodzi pewnie o wino wykorzystywane w celach gastronomicznych.
    • Gość: cookie lakier do paznokci, mleko i cytryna n/t IP: *.aster.pl 27.10.04, 23:53
    • Gość: szopen Re: co zawsze macie w lodowce? IP: 204.79.89.* 28.10.04, 03:37
      Ja w lodowce zawsze mam piwo.
      Tesc o mnie dba.

Inne produkty sie zmieniaja.
      • Gość: as Re: co zawsze macie w lodowce? IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 28.10.04, 09:02
        Chinskie? Ktore? Dobre? (U nas w Chicago sprzedaja Tsingtao - ale niedobre.
        Dlatego w mojej lodowce niepodzielnie kroluje Staropramen.)
        • n0str0m0 chinskie piwo... 28.10.04, 09:44
          generalnie chinskie piwo typu pilsner
          nie odbiega w smaku od zachodnich konkurentow

spora czesc expackich piwoszy unika go
          tlumaczac sie porannym bolem glowy
          po jednym czy dwu kuflach

co czasami niestety potwierdzam

nostromo
          • Gość: szopen Re: chinskie piwo... IP: 204.79.89.* 28.10.04, 09:58
            Tsingdao pilem lat wiele i do bolu glowy w nastepny dzien sie po prostu
            przyzwyczailem.
            Totez kiedy pewnego dnia z braku owego trunku pilismy inne piwo i nastepnego
            dnia glowa nie bolala bylo to jak objawienie.
            Od tego czasu raczej unikam. Raczej.

Jak mieszkalem w Pekinie to pilem w zasadzie tylko Yanjing piwo lokalne, teraz
            na poludniu pijam Zhujiang tez lokale i tez bolu glowy nie powodujace.

A prpo Tsingdao to lat temu sporo mieli ciemne piwo, bardzo dobre ale pomimo
            niewysokiej deklarowanej zawartosci alkoholu (cos ze 7%) powodowalo niesamowite
            efekty. Trzy-cztery piwa i koniec filmu. Do dzis nie wiem dlaczego.
            • Gość: as Re: chinskie piwo i chinskie jezyki IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 28.10.04, 21:20
              Zhujiang sprzedaja w USA. Chyba nawet probowalam. Ale nie pamietam czy
              dobre. Zreszta, czesto jest tak ze piwo na eksport ma zupelnie inny smak.

Duzo sie ucze na tym forum: to znaczy moje bole glowy po tych wszystkich
              pomyjnych piwach szeroko dostepnych przecietnemu konsumentowi to nie wyjatek?
              Kazdy tak cierpi? Myslalam ze to tylko ja. Ze jakas forma alergii. Aha...

Szopen, czy po przeprowadzce na poludnie musiales sie uczyc nowego jezyka?
    • Gość: Sqka Re: co zawsze macie w lodowce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 07:49
      Zawsze mleko w kartonie, jajka, śmietanę ukwaszaną, czosnek, pomidory. Jeśli
      tego brak, to znaczy, że bida. Ostatnio (i wygląda na to, że będzie to przez
      jakiś czas żelazny zestaw) zamrożone pierogi i gołabki.
    • Gość: n0str0m0 wole nie wiedziec IP: 202.172.58.* 28.10.04, 08:20
      albo nieudany experyment genetyczny
      albo drzwi do rownoleglego wszechsmiota

nostromo
    • dodwig2 Re: co zawsze macie w lodowce? 28.10.04, 09:54
      Od kiedy mam dorastającego syna (16 lat) to przeważnie w loówce
      mam .....przeciąg?
      Ale staram się by zawsze była jakaś wędlina do obłożenia kanapek, sery (różne)
      jakieś soki.
      Acha jeszcze jest insulina (mam w domu cikrzyka)
    • mantha Re: co zawsze macie w lodowce? 28.10.04, 09:55
      Zawsze mam jajka, wyszlo mi, ze z jajami z glodu nie umre :-) reszta pojawia
      sie i znika.
      • Gość: Madzia Re: co zawsze macie w lodowce? IP: 213.17.227.* 28.10.04, 10:12
        Żelazny zestaw to: wędlina na kanapki dla męża do pracy, ser żółty, jogurt i
        ser biały dla psa, puszka dla psa, zapas masła, ketchup, musztarda, majonez,
        śmietany rózne, jajka, kapusta pekińska, zmiksowana marchewka dla psa, owoce na
        cały tydzień do pracy, pomidory albo cykoria, martini bianco, piwko, śmietanka
        do kawy, mleko,
        od dwóch tygodni lezy brokół, cały czas zielony
        oleju nie trzymam w lodówce, masło uzywane jest w maselniczce na stole

a w zamrażalniku zawsze jest zamorożony chleb, korpusy na zupe, frytki,
        wedliny, lody, owoce i warzywa (np. fasolka, włoszczyzna, sliwki, itp.)

i tak co tydzień ........
    • Gość: zahra Re: co zawsze macie w lodowce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 10:00
      mleko i jogurty/serki homo.
    • zuzinkas Oliwa w lod& ograve;wce? 28.10.04, 10:23
      Czy mozecie mi wylumaczyc dlaczego niektòrzy z was trzymia oliwe w lodòwce?
      • Gość: Katka Re: Oliwa w lod& ograve;wce? IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 28.10.04, 13:45
        myślę że nie tyle w lodówce co w kuchni, pytanie było o lodówkę więc sądzę że
        piszą o oliwie dla pokreślenia miłości do niej i faktu posiadania :) Chociaż
        może niektórzy rzeczywiście trzymają... (ja np trzymam tosty w lodówce)
        • zuzinkas A tunczyk? 28.10.04, 13:55
          No tak przypuszczam, chociaz sama mam kolezanke ktòra trzymie oliwe w lodòwce i
          nie da sobie przetlumaczyc. Czytajac powtòrnie posty nasunelo mi sie kolejne
          pytanie. A tunczyk? Sadze ze chodzi wam tu o tunczyka w puszcze. Jesli juz
          otwarty to ok ale zamknieta jeszcze puszka tunczyka tez?
          • Gość: Katka Re: A tunczyk? IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 28.10.04, 14:08
            ja trzymam tuńczyka w lodówce, z tej prostej przyczyny że nie mam
            przewidzianego innego miejsca na takie rzeczy, a w lodówce dużo miejsca nie
            zajmuje.
            • Gość: bazylka Re: A tunczyk? IP: *.pentor.com.pl / *.pentor.com.pl 28.10.04, 14:34
              no własnie, tuńczyka w puszce trzymam w lodówce, a inne puszki w szafce
              nie wiem dlaczego, robię to zupełnie bezrefleksyjnie, po prostu przynosze i
              wkładam
              ale tuńczyk - w przeciwieństwie do oliwy - trzymany w lodówce nie traci walorów
              (a oliwa robi się nieapetyczna)
              • zuzinkas Re: A tunczyk? 28.10.04, 15:05
                Ja wychodze z zalozenia ze to co w supermerkacie jest trzymane w lodòwkach to
                to trzymam w lodòwkach, jak na pòlkach to trzymam to w szafkach (nie mòwie tu o
                otwartym juz opakowaniu). A tunczyk czy inne ryby, przeciery pomidorowe,
                koncentraty itd. sa trzymane na pòkach.
    • Gość: madzioreczek Re: co zawsze macie w lodowce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 12:21
      zawsze: mleko, gorzka czekolada (to mojego męża, bo zawsze chce mieć chłodną i
      twardą :), śmietana uht, jajka, olej, wędlina, żółty ser, czosnek, ogórki
      koserwowe, tabasco, ketchup, majonez, musztarda - reszta przechodnio.
      Czy otwarty sos sojowy powinno się trzymac w lodówce?????????????
    • egipcjanka15 Re: co zawsze macie w lodowce? 28.10.04, 12:27
      Zawsze jest mleko, bo uwielbia je moja psina i rano prawie zawsze dostaje
      porcyjke, no i Moj uzywa do poranej kawy, bez ktorej rzadko z domu wychodzi. Sa
      jajka; przepadamy za nimi wszyscy z psem wlacznie. Soki w kartonach; zwykle
      jablko, pomidor i pomarancza z ananasem. Limonki, czosnek i chilli swieze oraz
      cebula, bo z lodowki nie powoduje placzu przy krojeniu. Plastikowy pojemnik z
      psim zarciem, ktore gotuje mniej wiecej raz na 2 tygodnie i zamrazam w porcjach
      na 2-3 dni. Majonez, kapary, co najmnmiej 1 rodzaj oliwek lub innych pikli
      (mieszane warzywka, cebulki male). Wino lub kilka piw (zwykle jedno i drugie).
      Czesto ser zolty, labneh lub inny bialy slony, pomidory, ogorki, papryka.
      Jakies konfitury, czy dzem (domowe, od Mamusi). Ostatnio zagoscilo kilka paczek
      sledzi w oleju i sloiczek moskalikow i co zajrze do lodowki to mi sie humor
      poprawia. No, ale one nie zagrzeja tu miejsca.
      W zamrazalniku mam maslo (zbyt wolno zuzywam, zeby trzymac w lodowce; glownie
      do beszamelu, wiec moze byc z zamrazalnika), paczke dyzurna szpinaku (w razie
      braku pomyslu na obiad), wiecej psiego zarcia, lod w kostkach i butelke wodki,
      bo jesli juz ja czasem pije, to musi byc mocno zmrozona, wiec niech bedzie w
      pogotowiu.
      Mam tez zawsze 2 rodzaje oliwy: extra virgin do salatek i zwykla do smazenia,
      olej sezamowy, sos sojowy, sos chilli ostro-slodki, sos chilli w malej
      buteleczce - piekielnie ostry, ocet balsamiczny, ocet winny bialy i czerwony,
      ocet ryzowy, miod. Tych ostatnich nie trzymam w lodowce.
    • Gość: bazylka Re: co zawsze macie w lodowce? IP: *.pentor.com.pl / *.pentor.com.pl 28.10.04, 12:48
      u mnie w lodówce:
      sery (żółty, rokpol lazur i czasem cammembert)
      śmietana
      jajka
      masło
      margaryna (zjedzą mnie :-) margaryny używam do pieczenia i czasem do smażenia -
      masło się pali a w klarowanie jakoś się nie bawię)
      tuńczyk w puszce
      staram się, żeby była paczka boczku w plastrach
      szybko więdnące warzywa, których lepiej nie trzymać na zewnątrz (ogórki, sałata
      itp.)
      woda do picia
      piwo
      jogurty
      otwarte słoiki z oliwkami, kaparami, ogórkami, papryką, dżemami itp.
      majonez
      chrzan
      musztarda

bywa, że kiełabasa krakowska albo/i kurczak faszerowany robiony
      przez "teściową", żeby mój głodomór mięsożerny nie schudł za bardzo ;-)

poza tym w zamrażarce:
      pierogi ruskie od tejże tesciowej zamrożone
      mięso różnego autoramentu

bardzo dużo produktów trzymam poza lodówką (warzywa, mleko, przeciery
      pomidorowe, nieotwarte słoiki, oliwę, wino)
    • Gość: Katka Re: co zawsze macie w lodowce? IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 28.10.04, 13:20
      Zawsze: CZOSNEK, mleko, tuńczyk, oliwki, masło, sałata lodowa, najróżniejsze
      warzywa, majonez, chrzan, musztarda, marynowane chili, tabasko albo inny
      pikantny sos, cola (niestety), piwo, sery różne, grzybki marynowane, tosty,
      pomidory w puszce i od pewnego czasu suszone w oliwie, jedzenie dla psa.
    • mariurzka Re: co zawsze macie w lodowce? 28.10.04, 13:33
      Stały zestaw to: mleko 0,5%. róznorakie sery białe, najczęściej chude jako
      podstawa do past, tuńczyk, chude wędliny, jogurt naturalny, mozarella, czosnek,
      warzywa - pomidory, ogórki, sałata, kalafior, brokuły itp., oliwki, dobry
      ketchup i musztarda, kwaszone ogórki mojej mamy oraz korniszony tego samego
      pochodzenia (oczywiście po otwarciu), jajka.
      Poza lodówką: oliwa z oliwek, sos sojowy, tabasco, ocet winny (uwielbiam,
      szczególnie ziołowo - czosnkowy Kamisu), butelka dobrego wina na wszelki
      wypadek.
    • Gość: dd Re: co zawsze macie w lodowce? IP: *.stat.gov.pl 28.10.04, 14:02
      A co to jest tamarynd-nie wiem a może mam?
      • Gość: thiessa Re: co zawsze macie w lodowce? IP: *.kom / *.kom-net.pl 28.10.04, 16:58
        Tamarynd to jest taka kwasna pasta uzywana do dan indyjskich. Robi sie to z
        ogromnych straczkow tropikalnego drzewa z ktorego zeskrobuje sie miazsz, suszy
        i sprzedaje sprasowany. Otwarte opakowanie przepakowuje do sloika i tak sobie
        stoi. Przed uzyciem bierze sie kawalek dodaje wody, gotuje ok. 10 min.
        przeciera przez sitko i to przetarte dodaje do potrawy. Z braku laku mozna
        zastapic sokiem z cytryny zmieszanym z brazowym cukrem i efekt bedzie nieco
        podobny.
    • brunosch Re: co zawsze macie w lodowce? 28.10.04, 14:07
      zawsze: kilka gatunków sera - biały, żółty, camemberek i rokpol; koncentrat
      valfrutty, kilka musztard i kilka słoików sambalu (odkąd zniknął ze sklepów
      robię zapasy jak w latach '80 - na zaś), puszki z tuńczykiem i czosnek
      bardzo często: pomidory, sałata (zimą tego brak), cebula, inne typy sera,
      wędliny, majonez, jajka, oliwki
      często : własnoręcznie zrobione mięso na chleb
      rzadko: ryby (zjadane od razu, bez zostawiania)
      • againn Re: co zawsze macie w lodowce? 18.11.04, 15:00
        Szukając przepisu na serek pleśniowy marynowany, przez przypadek zajrzalem na ten wątek.
        Ja robię zakupy tygodniowe i większość artykułów posiadam jak Wy, powtarzanie więc jest zbędne. Dodam, że lubuję się w mięsach raczej nie tradycyjnych i zapasik musi być w dolnych szufladkach zamrażalnika w lodowce, dodam, że samej oliwy mam 4 rodzaje i nigdy nie trzymam w lodowce, to samo dotyczy czosnku. Zużywam tego bardzo dużo.
        • Gość: Katka Re: co zawsze macie w lodowce? IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 18.11.04, 15:19
          jeśli chcesz to mogę sprawdzić przepis na marynowny serek, mam spisany z
          opakowania czeskiego hermeina. Nie wiem czy przepis jest dobry bo jeszcze nie
          próbowałam.
          • againn Re: co zawsze macie w lodowce? 18.11.04, 18:22
            Gość portalu: Katka napisał(a):...
            to prosze podać ten przepis, wypróbuję.
            pozdr.
    • zoskaanka Re: co zawsze macie w lodowce? 18.11.04, 15:21
      jogurty i mleko do kawy
      reszta różnie i tymczasowo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka