29.10.04, 11:01
Nie jesteśmy wegetarianami, ale chciałabym wprowadzić trochę dań z soi. Będę
wdzięczna za przepisy.
Ewa
Obserwuj wątek
    • thiessa Re: SOJA 29.10.04, 20:33
      Bardzo lubie soje, jest to roslina o 1000 twarzach, mozna z niej zrobic
      wszystko. Polecam Ci ksiezke Milady Zemenkowej "Soja w naszej kuchni" Mozna w
      tej ksiazce znalezc wszystko poczynajac od zup, poprzez dania glowne, salatki
      konczac na deserach.
      Osobiscie najczesciej robie mleko z soi i rozne pasty na chleb. Soje gotuje sie
      ok 2 h, miele i mozna do niej dodac czego dusza zapragnie. Najbardziej mi
      smakuje jesli do srodka dodam odrobine ketchupu i pieprzu ziolowego. Taka pasta
      jest najlepsza z chlebem, jesli na wierzch da sie kawalek pomidorka i posypie
      natka pietruszki. Mozna tez podobnie zrobic nadzienie do pierogow. Mozna taka
      paste zapiec dodajac jajka, lub wiecej bulki tartej wtedy bedzie sie kroic w
      plastry. Mozna rowniez podac taki pasztet na goraco z sosem w ramach 2 dania.
      Soje mozna ugotowac tak samo jak fasolke po bretonsku. Ja osobiscie tylko soje
      tak gotuje, bo lupy fasoli sa za bardzo twarde. Przy wiekszej wprawie mozna tez
      zrobic serek tofu zakwaszajac mleko sojowe sokiem z cytryny, a wytloczyny ktore
      zostaja wrzucam na przysmazona cebulke, dodaje kurkumy, soli i mam cos w
      rodzaju jajecznicy, tylko, ze weganskiej.
      W koncu mozna tez zrobic sobie samemu orzeszki sojowe w domu jakie nie raz
      mozna kupic w sklepie ze zdrowa zywnoscia. Wystarczy namoczona przez kilka
      godzin soje posypac sola i prazyc w piekarniku.
      • Gość: Cynamoon Re: SOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 20:42
        Poszukaj w forumowej wyszukiwarce w archiwum z 2003 roku. Wpisz w szukaj soja a
        potem zaznacz 2003 rok. Powinno wyskoczyc ci sporo rozmaitych przepisow,
        pamietam, ze bylo!

Aha, zrobienie tofu jest banalne ;-)
        tyle, ze meczace, bo przecierac trzeba recznie ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka