mojaewa 29.10.04, 11:01 Nie jesteśmy wegetarianami, ale chciałabym wprowadzić trochę dań z soi. Będę wdzięczna za przepisy. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
thiessa Re: SOJA 29.10.04, 20:33 Bardzo lubie soje, jest to roslina o 1000 twarzach, mozna z niej zrobic wszystko. Polecam Ci ksiezke Milady Zemenkowej "Soja w naszej kuchni" Mozna w tej ksiazce znalezc wszystko poczynajac od zup, poprzez dania glowne, salatki konczac na deserach. Osobiscie najczesciej robie mleko z soi i rozne pasty na chleb. Soje gotuje sie ok 2 h, miele i mozna do niej dodac czego dusza zapragnie. Najbardziej mi smakuje jesli do srodka dodam odrobine ketchupu i pieprzu ziolowego. Taka pasta jest najlepsza z chlebem, jesli na wierzch da sie kawalek pomidorka i posypie natka pietruszki. Mozna tez podobnie zrobic nadzienie do pierogow. Mozna taka paste zapiec dodajac jajka, lub wiecej bulki tartej wtedy bedzie sie kroic w plastry. Mozna rowniez podac taki pasztet na goraco z sosem w ramach 2 dania. Soje mozna ugotowac tak samo jak fasolke po bretonsku. Ja osobiscie tylko soje tak gotuje, bo lupy fasoli sa za bardzo twarde. Przy wiekszej wprawie mozna tez zrobic serek tofu zakwaszajac mleko sojowe sokiem z cytryny, a wytloczyny ktore zostaja wrzucam na przysmazona cebulke, dodaje kurkumy, soli i mam cos w rodzaju jajecznicy, tylko, ze weganskiej. W koncu mozna tez zrobic sobie samemu orzeszki sojowe w domu jakie nie raz mozna kupic w sklepie ze zdrowa zywnoscia. Wystarczy namoczona przez kilka godzin soje posypac sola i prazyc w piekarniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: SOJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 20:42 Poszukaj w forumowej wyszukiwarce w archiwum z 2003 roku. Wpisz w szukaj soja a potem zaznacz 2003 rok. Powinno wyskoczyc ci sporo rozmaitych przepisow, pamietam, ze bylo! Aha, zrobienie tofu jest banalne ;-) tyle, ze meczace, bo przecierac trzeba recznie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś