Dodaj do ulubionych

Potrawa z dzieciństwa

20.04.22, 15:10
której nigdy więcej nie miałem okazji spożyć. Gdy chodziłem do świetlicy międzyszkolnej, serwowano nam posiłki. Jednym z nich, który wrył mi się w pamięć - o nie zapomnianym smaku - był złożony z kaszy jęczmiennej, suszonych śliwek, przyrumienionego masła i cukru, którym był posypany. Czy ktoś kojarzy taką potrawę? Nawet jeżeli nie, to muszę ją sobie zrobić, by zrealizować miłe doznania smakowe. Jak to technicznie było wykonane, nie wiem, ale spodziewam się, że bez względu na metodę przygotowania, w dalszym ciągu mi to posmakuje, czego sobie sam życzę.
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Potrawa z dzieciństwa 21.04.22, 09:59
      Tego typu potrawy są zwykle z ryżu. Poszukaj przepisów dla ryżu na słodko i zastąp ryż kaszą jęczmienną. Podejrzewam, że oprócz suszonych śliwek i cukru mógł być tam jeszcze cynamon; w przyrumienionym maśle go nie widać, a smakowo nieźle komponuje się z suszonymi śliwkami.
      • al.1 Re: Potrawa z dzieciństwa 24.04.22, 00:20
        horpyna4 napisała:

        > Tego typu potrawy są zwykle z ryżu. Poszukaj przepisów dla ryżu na słodko i zastąp
        > ryż kaszą jęczmienną. Podejrzewam, że oprócz suszonych śliwek i cukru mógł
        > być tam jeszcze cynamon; w przyrumienionym maśle go nie widać, a smakowo nieźle
        > komponuje się z suszonymi śliwkami.

        Całkiem możliwe, że był tam cynamon.
        Jak powiedziałem, tak zrobiłem (21 bm). Na zdjęciu skromna porcja, żeby nie wyjść na żarłoka i żeby potrawa nie zakryła całego talerza. Był tego cały gar. Jedyną modyfikacją było użycie cukru z trzciny cukrowej, zamiast zwykłego.
    • dorzecza_rzek Re: Potrawa z dzieciństwa 29.04.22, 02:28
      Nie kojarzę takiej potrawy.
      Ale w czym masz problem? Po co o to pytasz na forum?
      Domyślam się, że chcesz zrobić lecz nie wiesz jak????

      Podpowiem:
      Namocz suszone śliwki w przegotowanej wodzie min. na całą noc.
      Po ok min. 12 godz. od namoczenia śliwek, ugotuj niespiesznie kaszę. Pod koniec gotowania kaszy dodaj namoczone śliwki i podduś je razem na maleńkim ogniu.
      Do ugotowanych składników dodać przyrumienione masło i posyp cukrem. Ja bym użyła brązowego ....








Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka