Dodaj do ulubionych

sos beszamelowy

09.11.04, 16:34
proszę o pomoc, zamierzam zrobić lasagne (po raz pierwszy w zyciu) ale nie
wiem jak zrobic ten nieszczęsny sos beszamelowy. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: jacek1f Re: sos beszamelowy IP: 81.210.22.* 09.11.04, 16:37
      basiulu, wrzuc w wyszukiwarke, walnie Ci pelno sposobow :-)
    • Gość: zorientowana Re: sos beszamelowy IP: 213.17.230.* 10.11.04, 08:18
      Jak zrobisz zasmażkę, to wlej do niej zimne mleko i mieszaj. Po pierwsze na
      mleku sos mniej tłusty niż na śmietankach. Po drugie wlane zimne zapobiega
      kluskom.
      • qcharzowa Re: sos beszamelowy 10.11.04, 12:29
        Ja właśnie ostatnio zrobiłam laagne i wyszło pycha, a czaiłam się myśląc, ze to
        trudne. Beszamel prosty też: ja zrobiłam lasagne na dwie osoby w małej
        brytfance na ciasto. Beszamelu duzo mi wyszło,ale proporcje były takie: 60g
        masła roztopić, dodać 2 szklanki masła cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, wlać
        2 szklanki mleka i cały czas mieszać. Wyjdzie taki gęsty sos. Pamiętaj,zeby na
        dno naczynia go wyłożyć przed położeniem pierwszych warstw makaronu. (aha, i
        plastry po obgotowaniu - jeśli będziesz obgotowywala) ułóż koniecznie każdy
        osobno i posmaruj ciut olejem.

pozdrawiam
        • Gość: Sqka Re: sos beszamelowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 12:40
          60g masła + 2 szklanki mąki, tak? + mleko..
          • qcharzowa Re: sos beszamelowy 10.11.04, 12:52
            ale to wychodzi duża ilość sosu, musiałam resztę wyrzucić. Na małą lasagne w
            brytfance o długości około 20 cm wystarczy wg mnie ze 3 duże łychy masła + 4
            łyżki mąki i w to mleka 2 szklanki. Wiem, że dodaje się czasem również na sam
            koniec startego parmezanu.
    • gosik12 Re: sos beszamelowy 10.11.04, 12:55
      Ja na dużą blaszkę robię sos beszamelowy z 8 dag masła, 8 dag mąki, litr mleka
      + sól, pieprz, utarta galka muszkatałowa, sosu jest w sam raz. Pozdrawiam
      • qcharzowa właśnie! gałka! zapomniałam 10.11.04, 12:58
        oczywiście gałeczkę dodać. A niektórzy zamiast mleka śmietany używają.
        • egipcjanka15 Re: właśnie! gałka! zapomniałam 10.11.04, 13:12
          Ze smietana ciezki wychodzi i wcale nie lepszy w smaku (w mojej opinii);
          niepotrzebne kalorie. A przysmaczyc mozna roznie, zalezy do czego. Galka,
          owszem, klasyk. Moze byc curry, albo ziolka rozne. A klasyczne proporcje to
          1:1:1, czyli lyzka masla, lyzka maki, szklanka mleka.
          • Gość: Sqka Re: właśnie! gałka! zapomniałam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 13:29
            A czy on się nie rozwarstwia po zapieczenie? Miałam taką wpadkę, że po wyjęciu
            z piekarnika pyszności pływały w wodzie a pośród walały się kluchy. A mam w
            planie przygotować na imprezkę warzywka w szynce pod beszamelem. Może wiecie
            jaki błąd robię, że się rozwarstwia?
            • qcharzowa Re: właśnie! gałka! zapomniałam 10.11.04, 13:32
              mój się nie rozwarstwił. jeśli chodzi o wodę, to może dlatego, że nie
              odparowałaś jej dobrze z mięska z przyprawammi - trzeba dotąd ten farsz smażyć,
              aż będzie bez wody i płynów.
              • Gość: Sqka Re: właśnie! gałka! zapomniałam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 13:41
                Ale nie robiłam żadnego farszu z mięskiem:) Zapiekam zawsze warzywka z szynką.
                Myślę, że pewnie zastosowałam złe proporcje mleka masła i mąki. Natomiast dla
                gości zrobię według przepisu o 100 g masła, czyli Twojego, mam nadzieję że
                wyjdzie. Jakby nie, to macie prztyczek w nosek;))
                • egipcjanka15 Re: właśnie! gałka! zapomniałam 10.11.04, 13:55
                  A moze to szynka wodnista byla. Taka z gatunku kilo szynki z pol kilo miesa?
                  Ja zapiekalam warzywka (bez szynki) pod ww beszamelem niezliczona ilosc razy,
                  robilam tez wiele razy lazanie i nigdy nic nie plywalo.
                  • Gość: Sqka Re: właśnie! gałka! zapomniałam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 14:36
                    Tedy liczę że wyjdzie i się podzielę wrażeniami. Robię beszamel nieczęsto, ale
                    ostatnio za mną chodzi. Lazania także..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka