Gość: kasik IP: *.ornet.biz / *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.04, 15:09 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
margala napój imbirowy 15.11.04, 15:15 utrzyj kilka wiórków na tarce, zalej wrzątkiem i będziesz miał/ła napój imbirowy. można podawac z miodem, cytryną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: napój imbirowy IP: *.acn.waw.pl 15.11.04, 15:18 tu masz sporo pomysłow forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Taaak? Gdzie? :) IP: *.acn.waw.pl 15.11.04, 15:31 cos mi dzis nie idzie forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16216676&a=16216676 Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka_2004 Re: napój imbirowy 16.11.04, 16:23 naprawdę pyszny ten napój wczoraj piłam:))) Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka_2004 Re: Świeży imbir-do czego można wykorzystać??? 15.11.04, 15:55 Dziękuję bardzo:))) Odpowiedz Link Zgłoś
very_martini Re: Świeży imbir-do czego można wykorzystać??? 15.11.04, 17:12 Z pamięci piszę, kiedu przyjdę do domu, sprawdzę, jakie sugeruję proporcje. Przepis jest z książeczki wydawnictwa tenten, stara dobra seria, ale zmodywikowłam go ostro 1. piersi z kurczaka (liczba obojętna, zależy, ile chcesz poracji;)) 2. sos sojowy (ciemny i łagodny żeby był) 3. kilka cytryn 4. kawałek imbiru 4. woda Piersi nacierasz kilkoma łyżkami sosu sojowego i niech sobie poleżą nawet kilka godzin (książka mówi o 15 minutach) Wyciskasz sok z cytryny 1, mieszasz go 1 na 1 z wodą i dodajesz jeszcze sok z pół cytryny. Do tego wlewasz kilka łyżeczek sosu sojowego i odrobinę oleju. Książka nie mówi, żeby odstał, ale zawsze na trochę odstawiam, żeby się przegryzł. I teraz moja ulubiona modyfikacja, zastosowana przez mojego brata - pracochłonna, ale efektowna. Książka każe otrzeć skórkę z jednej cytryny, a my robimy to w ten sposów, że tę skórkę okrawamy ostrym nożykiem i powstają cienitkie paseczki, muszą być naprawdę cienkie, zupełnie pozbawione białej części. I im więcej, tym lepiej - bardzo ładnie wygląda, i równie dobrze smakuje. Kurę rozbijasz trochę tłuczkiem, kroisz na cieniutki paseczki i wrzucasz na silnie rozgrzany olej, na początku trzeba pilnować i mieszać. Potem dorzucasz do tego imbir (posiekany, eśli jest świeżutki, to nie trzeba go dużo, natomiast jeśli podstarzały - zdrewniały - trochę więcej), skórki z cytryny, wlewasz przygotowany wcześniej sos i dusisz przez 20 minut. Potem dolewasz trochę mąki ziemniaczanej rozmiezanej z łyżką zimnej wody, żeby całość zagęścić. Do tego ryż i koniec. 16%VOL 22%VAT takie tam sobie forum homeopatia Odpowiedz Link Zgłoś