magda_andrz 16.11.04, 10:33 Potrzebuję jakąs super sałatkę na impreżkę!! Pomózcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sunsilk Re: sałatka niebanalna? 16.11.04, 10:40 nicejska, najlepsza, uwielbiam!! no wiec tak: bierzesz dosc duza salaterke, najlepiej przezroczysta, to ladnie bedzie wygladac. w salaterce ukladasz warstwami (nie mieszac!!!) od spodu: -tunczyk z puszki (moga byc z dwie puszki) -fasolke szparagowa wczesniej ugotowana pokrojona (moze byc zielona, moze byc zolta) -ziemniaki tez wczesniej ugotowane w mundurkach i pokrojone w kostke -jajka na twardo pokrojone -papryke swieza pokrojona -pomidory pokrojone (sparzone bez skorki) -anchovies czy jak to sie pisze wszystkie skladniki, ktore gotujesz, zanim polozysz warstwami, ostudz potem robisz sos vinegret. moja mam robi sama, mozna tez kupic jakis w saszetce. polewasz sosem. nic nie mieszasz. taka polana sosem salatke wsadzasz do lodowki do schlodzenia i zeby sos przesiaknal przez wszystkie warstwy. PYCHA!!! tylko jak sie bierze na talerz to trzeba kopac przez wszystkie warstwy, do samej rybki na dole :) Odpowiedz Link Zgłoś
matemi Delikatna! 16.11.04, 10:53 To taka delikatna i pyszna sałatka, polecam! Potrzebne są:od dołu w misce Słoik selera w paseczkach w zalewie łagodnej (odcedzony) kukurydza majonez wymieszany z jogurtem nat. 20 dag. szynki konserwowej (plasterki w kostke) ananas (w kostke) 4 jajka na twardo starte na tarce znów majonez z jogurtem UKŁADAĆ warstwami, na górze biała część pora pokrojona i sparzona. Zdaję sobie sprawę, że dużo osób nie lubi selera, ale daję głowę, że nikt nie rozpozna, że to seler...wszyscy raczej stawiają na kiełki.Spróbuj, u mnie ta sałatka znika w pięc minut, a jak raz zrobiłam na impreze w pracy ,to już innej nie chcą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Delikatna! IP: 195.117.227.* 17.11.04, 09:42 matemi napisała: > To taka delikatna i pyszna sałatka, polecam! > > Potrzebne są:od dołu w misce > Słoik selera w paseczkach w zalewie łagodnej (odcedzony) > kukurydza > majonez wymieszany z jogurtem nat. > 20 dag. szynki konserwowej (plasterki w kostke) > ananas (w kostke) > 4 jajka na twardo starte na tarce > znów majonez z jogurtem > UKŁADAĆ warstwami, na górze biała część pora pokrojona i sparzona. > > Zdaję sobie sprawę, że dużo osób nie lubi selera, ale daję głowę, że nikt nie > rozpozna, że to seler...wszyscy raczej stawiają na kiełki.Spróbuj, u mnie ta > sałatka znika w pięc minut, a jak raz zrobiłam na impreze w pracy ,to już innej > > nie chcą! Robią prawie taką sama sałatke tylko dodaje jeeszcze jedna wartswę - czerwonąpapryke pokrojona w drobna kostkę. Odpowiedz Link Zgłoś
jotcha Re: Delikatna! 17.11.04, 22:12 Ja robię też taką :)) ale dodaje czerwona fasolke z puszki. A czasem zamiast szynki gotowana piers z kurczaka i wychodzi przepyszna salatka kurczakowa, na ktora znajomi zawsze czekaja na imprezach :)) Odpowiedz Link Zgłoś
margoo2 Re: sałatka niebanalna? 16.11.04, 10:48 to ja tez cos zaproponuje,tez warstwowa...... skladniki:czerwona cebula,jajka ugotowane na twardo,pomidory,bazylia(swieza lub z torebki)smietana ,majonez,ser zolty... a robi sie tak:wartwowo,w przezroczystej salaterce.... zaczynamy od pomodorow,solimy,pieprzymy i bazylia je.... potem jajka-tez solimy i pieprzymy.... potem cebula(pokrojona w krazki)solimy,pieprzymy..... zalewamy troszke majonezem pomieszanym ze smietana..... i nastepna warstwa,tak jak wyzej.... wartw moze byc tyle ,na ile starczy wam skaldnikow.... ostatnia trzeba polac tym sosem i posypac startym zoltem serem.... mi smakowala,tym ktorzy jedli tez.... smacznego!!!! pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
myshas Re: sałatka niebanalna? 16.11.04, 12:22 Łatwe, szybkie i smaczne sałatki: Sałatka I (znika w ciągu 5 min.): 3 rodzaje świeżej papryki (zielona, czerwona i żółta), kroimy w cieniutkie paseczki, salami również kroimy w cieniutkie paseczki, tarkujemy na grubych oczkach ser żółty, dodajemy sól, pieprz i mieszamy razem z majonezem jogurtowym. (Ilość składników w zależności od chętnych). Sałatka II (znika w 3 min.): woreczek (lub 2) ryżu gotujemy, wsypujemy do miseczki do ostygnięcia, dodajemy 6 jaj ugotowanych na twardo i pokrojonych w kosteczkę, puszkę kukurydzy, ok. 40 dkg szynki drobiowej również pokrojonej w kosteczkę, tak samo ogórki konserwowe (ok. 6-7 sztuk), przyprawiamy do smaku, mieszamy z majonezem jogurtowym. Sałatka III (może mało oryginalna, ale znika zanim podam ja na stół): kilka (4- 5)czerwonych pomidorów oraz szyneczkę (ok. 25 dkg) kroimy w kosteczkę, dodajemy kukurydzę z puszki, tarkujemy żółty ser (ok. 25-30 dkg, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy razem z majonezem. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: landsbergk Sałatka z kurczaka w sosie musztardowo-miodowym IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 17.11.04, 09:24 Składniki: - dwie piersi z kurczaka (pojedyncze) - przyprawić, zgrillować, pokroić w kostkę - 200 g winogron (przekrajać na pół) - 100 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów w płatkach - 150 g żółtego sera pokrojone w kostkę - kapusta pekińska (nieduża) Sos: - 200 ml jogurtu naturalnego - łyżka miodu - łyżka musztardy - curry - sól Pokroić, pomieszać, zalać sosem, znowu pomieszać i gotowe! Odpowiedz Link Zgłoś
jotcha Re: Sałatka z kurczaka w sosie musztardowo-miodow 19.11.04, 20:27 Właśnie się Twoją sałatką zażeram - jest niesamowita!!! Chciałam trochę mężowi zostawić, ale co tam, w najbliższym czasie zrobię następną :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aksiak Re: sałatka niebanalna? IP: *.acn.waw.pl 18.11.04, 01:04 kurczak wedzony pokrojony w kostke dodajemy ogorki konserwowe cebulke marynowana pieczarki marynowane mieszamy z majonezem a na wierzch papryka i posypujemy tartym serem zoltym. pycha i salatka z tunczyka warstwowa bialko starte na spod nastepnie tunczyk kolejna warstwa cebula czerwona potem ser zolty majonez zoltko pokruszone papryka czerwona z zielona oczywiscie sol i pieprz pomiedzy warstwami Odpowiedz Link Zgłoś