dagg 17.11.04, 16:27 Albo podpiekane.. Jak się je robi? Bardzo proszę o dokładne instrukcje:) Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kohol Re: Pieczone ziemniaki IP: *.crowley.pl 17.11.04, 17:03 Ja robię tak: 1. Nastawiam piekarnik 2. Obieram ziemniaki 3. Kroję je w kostkę tak 1,5-2 cm 4. Wrzucam do miski 5. Posypuję solą, ziołami, odrobiną mąki, polewam oliwą 6. Wkładam do michy czyste łapki (własne) i mieszam to wszystko, mieszam :) 7. Wywalam wszystko na blachę 8. Wsadzam do piekarnika 9. Wyciągam jak są miękkie (po jakichś 40 minutach) :) Odpowiedz Link Zgłoś
franula Re: Pieczone ziemniaki 17.11.04, 17:08 ja robie mniej więcej tak samo. Co do ziółek to moga byc prowansalskie albo np z rozmarynem osobno. Ja wyjmuję jak sa zbrązowione na brzegach. Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: Pieczone ziemniaki 17.11.04, 17:54 Wielkie dzięki!!!!! Czyli nie trzeba wcześniej gotować? A po co mąka? Muszą być w miej mocno umazane, czy tak raczej symbolicznie? Dagmara Jeszcze się taaam żagiel bieli... Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: Pieczone ziemniaki 17.11.04, 17:55 Podajcie jeszcze proszę, jak pieczecie. W jakiej teperaturze i w jakiej opcji (grill, itp.) Dagmara Jeszcze się taaam żagiel bieli... Odpowiedz Link Zgłoś
myszka888 Re: Pieczone ziemniaki 17.11.04, 17:53 A ja robie tak- wybieram te mniejsze, myje dokladnie, zawijam w folie aluminiowa i pieke, zabiera mi to jakies 50 minut, ale to tez zalezy od wielkosci ziemniaka. Pycha. Potem podaje do tego sol, maselko, smietane- i kazdy je jak woli:) Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: Pieczone ziemniaki 17.11.04, 18:35 ja też piekę całe (wybieram mniejsze sztuki), obrane. przed wstawieniem do piekarnika polewam oliwą i posypuję solą czosnkową, pieprzem i tymiankiem. piekę pod przykryciem, pod koniec zdejmuję pokrywkę, żeby się zrumieniły. Odpowiedz Link Zgłoś
myszka888 Re: Pieczone ziemniaki 17.11.04, 20:35 Ja nie dodaje niczego. Po prostu pieke. Po podaniu kazdy ma wybor, jak chce je jesc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sqka Re: Pieczone ziemniaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 19:12 A ja szoruję, przekrawam na połówki, gotuję w nieobrane ok 20 min. Następnie na blaszkę, polewam lekko oliwą, posypuję prowansalskimi i zapiekam około kwadransa w 180-200* (wybieram funkcję w piekarniku i on ustala temp, ale 180- 190 powinno być ok)Robię sporadycznie, ale właśnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
dafni Re: Pieczone ziemniaki 17.11.04, 19:17 ja najpierw gotuję w mundurkach, później obieram i kroję na ćwiartki, posypuję solą i pieprzem, piekę aż sie zabrązowią. Podaję z masłem czosnkowo-tymiankowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pini1 przyprawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 20:08 Do ziemniaków, nie tylko pieczonych, ale odsmażanych, do kartoflaka zwanego babą ziemniaczaną, zapiekanek i innych polecam przyprawę Kamisa "do dań z ziemniaków". Jest rewelacyjna. Nie wnikam jak jest skomponowana, ale polecam, spróbujcie! Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: Pieczone ziemniaki 17.11.04, 20:18 Zrobiłam tak jak w pierwszym podanym przepisie :) W sumie nieźle, ale: Chyba za dużo oleju dałam, bo trochę nasiąknęły, no i niestety przywarły do blachy, Wam też tak wychodzi? Mąki odrobina, wcale jej nie czuć :) Następnym razem wypróbuję kolejne przepisy. Proszę o jeszcze! Dagmara Jeszcze się taaam żagiel bieli... Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie Re: Pieczone ziemniaki 17.11.04, 20:46 to kup sobie taki specjalny papier do pieczenia, wtedy nic Ci nie przywrze do blachy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kohol Re: Pieczone ziemniaki IP: *.crowley.pl 18.11.04, 09:23 No przykleja się do blachy, z tym że to u nas element tradycji - co jakiś czas ktoś wychodzi niby-że-nastawić-wodę-na-herbatę, a jak się zajrzy do kuchni, to okazuje sie, że stoi nad blachą i obskrobuje ją widelcem, pałaszując to, co najpyszniejsze :D Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Pieczone ziemniaki ze skórką 18.11.04, 02:11 Ze skórką jak z ogniska (prawie): Obrać, obtoczyć w mące, do pieca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: birke uwielbiam pieczone ziemniaczki:) IP: 217.78.10.* 18.11.04, 02:20 robie je bardzo podobnie, jak juz to opisano, ale eksperymentuje z przyprawami i dodatkami przyprawy w roznych wariantach: ziola prowansalskie, oregano, bazylia, czaber, papryka ostra, sol limonkowa, roznoraki pieprz dodatki w roznych wariantach rowniez: czosnek (blacha natarta zabkiem czosnku + pieczonych kilka zabkow), drobno pokrojony baklazan (yummy:), cukinia; parowki (najlepsze sa takie suchutkie i upieczone), boczek serwowac najlepiej z kefirem, maslanka lub sosem jogurtowo-czosnkowym smacznego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: landsbergk Re: Pieczone ziemniaki IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 18.11.04, 08:55 Ja mam kilka sposobów na pieczone ziemniaki: 1. Obieram, większe przekrawam na połówki lub ćwiartki, obtaczam w oleju / oliwie i przyprawach (tu dowolność, ale bardzo smakują mi z papryką, bazylią i tymiankiem), piekę w 200 stopniach z termoobiegiem, nie wiem jak długo, sprawdzam widelcem czy są miękkie. Podaję z sosem jogurtowo-czosnkowym: duży kubek jogurtu, 1-2 ząbki czosnku, sól, ew. trochę śmietany i cukru. Jogurt można też zastąpić naturalnym serkiem homo. 2. Obieram, przekrawam jak wyżej, obtaczam w mące, posypuję kminkiem, podaję solo. Pieczenie jak wyżej. 3. Nie obieram, wkładam w całości do piekarnika zawinięte w folię aluminiową. Trzeba długo piec i bez termoobiegu (myślę że około godziny w 200 stopniach). Podaję z masłem czosnkowym lub ziołowym i kefir / kwaśne mleko do popicia. Można też do przeciętego ziemniaka włożyć kawałki pieczonego kurczaka, ser żółty i kukurydzę i jeszcze chwilę zapiec (do rozpuszczenia i zrumienienia sera). Bardzo przydatny w dwóch pierwszych przypadkach jest pergamin do pieczenia, w innym wypadku bywa że przy przewracaniu ziemniaków przypieczona skórka zostaje na blasze. A do pieczonego kurczaka ziemniaki piekę wraz z kawałkami jabłek i cebulką, w brytfance, w której piecze się kurczak. Kiedyś upiekłam podobnie kawałki warzyw: marchewki, selera i pietruszki. Trochę wyszły za suche. Ale spróbuję jeszcze raz bez termoobiegu, jak będą dobre, to zareklamuję na forum :) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: Pieczone ziemniaki 18.11.04, 08:58 do ziemniakow dorzucic a) zabki czosnku (nie obrane) b) kawaleczki selera naciowego c) poszukiwac innych rozwiazan Odpowiedz Link Zgłoś