Dodaj do ulubionych

TORT ORZECHOWY

24.11.04, 00:31
Witam Was wszystkich bardzo serdecznie, jestem tutaj pierwszy raz, ale już
wiem, że nie ostatni, pewnie będę tutaj często zaglądać:)
na dobry początek przedstawiam przepis na pyszny (wg mnie) tort orzechowy:)
dostałam go kiedyś od znajomej znajomej..i mam nadzieję..że nic się nie
stanie jak podzielę się tym przepisem z Wami:)

„TORT ORZECHOWY”

CIASTO:
 300g zmielonych orzechów włoskich
 10 jaj
 10 łyżek cukru
 3 łyżki mąki
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ szklanki tartej bułki

Ubić białka, dodać cukier (na sztywno). Następnie łyżką dodawać żółtka.
Dokładnie wymieszać łyżką. Do zmielonych orzechów dodać łyżeczkę proszku do
pieczenia, 3 łyżki mąki, ½ szkl tartej bułki. Po łyżce dodawać orzechy do
piany z białek. Tortownicę posmarować masłem i posypać mąką. Włożyć do
nagrzanego piekarnika i piec 40 min w 180°C.

MASA:
 400g zmielonych orzechów włoskich
 400ml mleka
 300g cukru
 2 kostki masła
 50ml spirytusu

Mleko zagotować z cukrem. Gotować aż zgęstnieje (straci połowę objętości) ok.
5-10 min. Do mleka dodawać orzechy, mieszając przez 5 minut aby się nie
przypaliły. Ostudzić. Utrzeć masło (samo na pianę). Dodać masę orzechową,
spirytus.

Przełożyć tort.

pozdrawiam gorąco i życzę udanych wypieków:)
Edyta
Obserwuj wątek
    • lomas daaisy jak z nieba mi spadłaś :) 24.11.04, 00:36
      od dwóch dni chodzi za mną tort orzechowy z masą czekoladową , ale nie umiałam ciasta orzechowego zrobić :)
      Witaj na pokładzie :)
      • daaisy1 Re: daaisy jak z nieba mi spadłaś :) 24.11.04, 22:49
        cieszę się:) a w niebie to będziesz - jak go spróbujesz:) przynajmniej ja się
        wtedy tak czuję:)
        pozdrawiam gorąco:)
        daaisy
    • Gość: wsuwka Re: TORT ORZECHOWY IP: 82.160.71.* 24.11.04, 19:37
      Chętnie wypróbuję ten przepis, tylko napisz na ile części da się przekroić ten
      orzechowy placek.

      pozdr.
      • daaisy1 Re: TORT ORZECHOWY 24.11.04, 22:51
        na dwie na pewno, czasem udaje się na trzy:) ale nie wiem od czego to zależy:)
        pozdrawiam gorąco
        • Gość: wsuwka Re: TORT ORZECHOWY IP: 82.160.71.* 25.11.04, 19:12
          czyli bezpieczniej upiec go w małej tortownicy, wtedy będzie pewność, że
          wyjdzie tort a nie orzechowy placek.
          Dziękuję za odpowiedź. Myślę, że upiekę go na urodziny synia.
          • daaisy1 do wsuwki:) 25.11.04, 22:22
            Droga wsuwko,
            tortownica wcale nie musi być mała - taka standardowa bedzie ok:)
            wszystkie najlepszego dla synusia:)
            Edyta
          • Gość: Aga Re: TORT ORZECHOWY IP: *.gw-ssm.lama.net.pl 12.12.04, 18:07
            Podpowiedzcie jak mielicie orzechy z tym zawsze jest proplem...pozdrawiam
            Aga
            • rezurekcja mielenie orzechow 13.05.05, 12:56
              1. w specjalnej maszynce do mielenia orzechow - mama taka jeszce z NRD
              2. okrągłą butelką gniotac orzechy luzno zawiniete w cos miekkiego - moze byc
              szmatka, ale tzreba sie liczyc , ze zostanie zatluszczona straszliwie. Albo w
              owrek foliowy. Drugi sposob daje orzechy pogniecione ale niedokladnie.
              • mnkra Re: mielenie orzechow 13.05.05, 13:27
                Ale w dalszym ciagu nie wiem czy zdejmujecie gorzka skorke z orzechow,czy
                mielicie ze skorka?Czy wtedy ciasto czy masa nie jest gorzka. Taka mala
                maszynke do mielenia orzechow posiadam,dla mnie to zabytek bo jeszcze z czasow
                PRL/u,
                • rezurekcja nie zdejmuje skórki 13.05.05, 13:44
                  mnkra napisała:

                  > Ale w dalszym ciagu nie wiem czy zdejmujecie gorzka skorke z orzechow,czy
                  > mielicie ze skorka?Czy wtedy ciasto czy masa nie jest gorzka.

                  Nigdy do mielenia nie zdejmowalam skorki ze starych (=wysuszonych) orzechow.
                  Przy takiej ilosci orzecho w byloby to bardzo czasochlonne. Co innego mlode
                  orzechy, tych ze skorką nie da sie jesc.
                  Do jedzenia luzem - ja obieram z ze skorki, o ile da sie ona usunac.
                  Natomiast warto dobrze przebrac orzechy, zeby usunąc okruchy lupinek, bo moze
                  byc zgrzyt...
                  • mnkra Re: nie zdejmuje skórki 13.05.05, 15:22
                    No tak ,czyli z tego wynika, ze nie tzreba zdejmowac tej skorki i ciasto nie
                    powinno byc gorzkie.W najblizszym czasie zaryzykuje i zmiele orzechy nie
                    zdejmujac z nich skorki,upieke cos w zmniejszonej proporcji celem sprawdzenia
                    bo jakos nie badzo mi sie chce wierzyc ze nie bedzie sie wyczuwac tej goryczki
                    skorkowej.Zdara mi sie czasem kupic gotowa rolade orzechowa w niezlej cukieni i
                    wlasnie w niej czuje te gorycz,sadze ze orzechy do wyrobu zostaly wykorzystane
                    wraz ze skorka, moze sie myle?
                    • rezurekcja trzeba probowac 13.05.05, 15:36
                      mnkra napisała:

                      > No tak ,czyli z tego wynika, ze nie tzreba zdejmowac tej skorki i ciasto nie
                      > powinno byc gorzkie.

                      dla mnie gorzkie nie jest, co niewatpliwei nie jest zadnym wyznacznikiem, bo
                      smaki a bardzo rozne.
                      U Ciebie moze zadzialac psychika - "nie zdjelam gorzkeij skorki, zatem ciasto
                      moze byc gorzkie".

                      > bo jakos nie badzo mi sie chce wierzyc ze nie bedzie sie wyczuwac tej goryczki
                      > skorkowej.

                      mozesz miec wyczulony samk i dlatego tak reagujesz. MOze nastawienie psychiczne.
                      Sprobowac trzeba, inaczej sie nie przekonasz.
    • jagasz Re: TORT ORZECHOWY 26.11.04, 08:55
      Zrobię ten tort jutro na urodziny córki;))))
      aga
      • daaisy1 Re: TORT ORZECHOWY 26.11.04, 12:48
        mam nadzieję..że będziesz baardzo zadowolona...
        pozdrawiam, i życzę samych słonecznych dni Twojej córeczce..:)

        pa
        Edyta
        • Gość: CZEGIE Re: TORT ORZECHOWY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 13:14
          powiedz prosze w czym mielisz orzechy/ w młynku sie nie da- sprawdzilam/ a moze
          ktos wie /bo mm w całości/szkoda kupowac zmielone.pozdrawiam.slinka mi
          cieknie....póżniej podam parę przepisów sprawdzonych tylko jestem leń do
          pisANIA..
          • daaisy1 Re: TORT ORZECHOWY 12.12.04, 22:27
            ja mam taką specjalną maszynkę, plastikową, ale podobną do tej do mielenia
            mięsa, ma ona różne nakładki, jedna z nich jest specjalnie do orzechów - super
            sprawa, polecam:)
            Edyta
      • pireneje Re: TORT ORZECHOWY a może migdałowy? 29.11.04, 11:07
        Tort orzechowy króluje u mnie zawsze w Święta Bożego Narodzenia. Tym razem
        chciałąbym zrobić Tort migdałowy i zxastanaiwam się czy uda się, jeśli orzechy
        w tych samych proporcjach zamienię na migdały. Czy ktoś już tak eksperymentował?
        • daaisy1 pireneje... 29.11.04, 23:43
          hm..pomysł wydaje się pyszny...ale sama nie wiem...może najpierw spróbuj przed
          świetami:) i koniecznie daj znać..jakie były efekty tej zamiany:)
          pozdrawiam
          Edyta
        • Gość: Besia Re: TORT ORZECHOWY a może migdałowy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 08:50
          Tort migdałowy niestety ma niezbyt wyraźny smak i nie dorasta do pięt
          orzechowemu. Radzę nie próbować Ja upiekłam kilka razy tort migdałowy, ale nie
          jest zbyt dobry. Piekłam już dużo tortów ale najwspanialszy to zawsze tor
          orzechowy. Pozdrawiam.
    • matemi Re: TORT ORZECHOWY 28.11.04, 11:34
      Brzmi cudownie, właśnie tak sobie planuję, że zrobię na święta...i napiszę jak
      się udał :) Pozdrawiam.
      • daaisy1 Re: TORT ORZECHOWY 28.11.04, 21:10
        życzę udanego wypieku:) i czekam na relację:)
    • lomas Zrobiłysmy z Mamcią 28.11.04, 21:27
      a raczej Ona robiła bo ja cukiernicze antytalencie, z masą czekoladową która trochę nam nie wyszła (blada strasznie) ale tort był pyszny.
      Dzięki za przepis :)
      • daaisy1 Re: Zrobiłysmy z Mamcią 29.11.04, 00:57
        z masą czekoladową..? a nie orzechową?
        Ja robię z masą orzechową - tak jak w przepisie i dodaję polewę czekoladową..

        a mój przepis na polewę czekoladową..to: mieszanka czekolady (takiej w
        tabliczkach) z margaryną (proporcje na oko;)

        pozdrawiam i cieszę się, że przepis został wypróbowany:)
        tort wg wykonania mojej mamy można zobaczyć w wątku o Olusiu, temat dotyczy
        oczywiście urodzin...Olo wszak miał dwa torty..ale jeden z nich z był
        brzoskwiniowy , a drugi - właśnie orzechowy:) -
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=11706842&a=15583303
        Edyta
    • Gość: Wusia Re: TORT ORZECHOWY IP: 217.173.202.* 01.12.04, 08:26
      Upiekłam tort na męża imieniny-Andrzeja, przy okazji wypróbowałam nowy
      elektryczny piekarnik, Wszystko sprawidziło się na 5. Tort robiłam ściśle wg
      przepisu.Udał się wysmienicie - gościom i solenizantowi bardzo smakował. Jedyna
      korekta do przepisu ,to, to że dłużej musiałam gotowac mleko z cukrem zanim
      stężało. Pozdrawiam .
      • daaisy1 Re: TORT ORZECHOWY 01.12.04, 22:00
        cieszę, się, że tort smakował:) ja też chętnie bym go zjadła...ale chyba
        poczekam do świąt:)
        pozdrawiam Cię, a mężowi życzę wszystkiego naj:)
        Edyta
    • Gość: CZEGIE Re: TORT ORZECHOWY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 13:22
      DAISY POWIEDZ O TYM MIELENIU.STRONA JEST SUPER.ZAMIAST COSROBIC SIEDZĘ
    • dori7 Re: TORT ORZECHOWY 12.12.04, 14:32
      ooo
      chyba zrobie bratu na urodziny :))
      ma 27 grudnia - tuz po swietach!! hihi, mam nadzieje, ze nei padniemy cala
      rodzina z przezarcia :))
    • barbarella10 Re: TORT ORZECHOWY 12.12.04, 17:42
      Wielkie dzięki. Właśnie dostałam koszyczek orzechów , wiec na świeta bedzie
      tort.Mam tez sporo orzechów laskowych , nie wiem jak je wykorzystac:)
      • Gość: nemo Re: TORT ORZECHOWY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.04, 18:20
        maszynka do mięsa
    • dorota_snooker Re: TORT ORZECHOWY 12.12.04, 22:12
      Chciałam upiec tort orzechowy na święta. Podoba mi się ten przepis. Mam tylko
      jedną wątpliwość, chodzi o dodawanie żółtek do ubitej piany z białek. Piszesz
      żeby to zrobic łyżką. Rozumiem że trzeba mieszać bardzo delikatnie.
      Acha i jeszcze cukier, ma być puder czy zwykły ?
      Dzięki za odpowiedź.
      • daaisy1 Re: TORT ORZECHOWY 12.12.04, 22:30
        cukier zwykły:)
        smacznego!
    • Gość: czegie Re: TORT ORZECHOWY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.04, 14:54
      pyyycha.robiłam.juz połowy nie ma!!!
    • barbarella10 Re: TORT ORZECHOWY 26.12.04, 19:33
      Zrobiłam tort na Świeta- jest pyyyyyyszny .Kiedyś majac moze 16 lat jadłam
      taki tort ,od dawna szukałam tego smaku i to jest własnie to.Dzieki serdeczne:)
      • daaisy1 Re: TORT ORZECHOWY 26.12.04, 22:01
        bardzo się cieszę...że tort pomógł Ci odnaleźć smak przeszłości....ja uwielbiam
        gdy coś posmakuje mi tak jak ...10 15 lat temu...to takie cudne uczucie..:)
        a swoją drogą...ja też upiekłam tort:) pycha:)
        pozdrawiam edyta
        • daaisy1 TORT ORZECHOWY - dziś rano w "Domowej kawiarence" 05.03.05, 21:43
          dziś przepis na mój tort był w programie "Domowa kawiarenka", kto oglądał, to
          sam sie przekonał jak łatwo się go robi..i jak cudnie wygląda...(a jeszcze
          lepiej smakuje:)pozdrawiam
          • Gość: channia Re: TORT ORZECHOWY - dziś rano w "Domowej kawiare IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 18:49
            Z nieba mi spadłaś. Od dwóch dni szukam w internecie ten przepis z domowej
            kawiarenki i nigdzie go nie mogę namierzyć. Czy byłabyś tak miła i pomogła mi?
            Powiedz, gdzie go mam szukać. Moja mama chciała upiec go na święta. z góry
            diekuje, channia

            Prosze pisz na meila joaskas@poczta.fm
            • daaisy1 Re: TORT ORZECHOWY - dziś rano w "Domowej kawiare 16.03.05, 22:13
              napisałam i życzę udanych wypieków:)
              E.
    • renia334 Re: TORT ORZECHOWY 19.03.05, 17:21
      Aja mam takie pytanie: czy ten tort wymaga ponczowania???
      Chciałabym go zrobić na urodziny ale boje się żeby nie był za suchy, tortów
      nigny nie piekłam więc to bedzie debiut...
      • daaisy1 Re: TORT ORZECHOWY 20.03.05, 07:54
        nie wymaga ponczowania:)
        na pewno Ci się uda!
        powodzenia
        Edyta
        • Gość: Small Re: TORT ORZECHOWY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.05, 12:09
          Zrobiłam i jest pyszny.Wesołych Świat:)
          • daaisy1 Re: TORT ORZECHOWY 27.03.05, 23:26
            Bardzo się cieszę:) i również życzę Wesołych Świąt!
            Edyta
    • caprice83 przepyszny:) 29.03.05, 17:08

      • daaisy1 bardzo się cieszę:) 30.03.05, 08:22
        pozdrawiam
        • Gość: winczem Wielkie dzięki IP: *.toya.net.pl 15.04.05, 16:48
          Wielkie dzięki za tem przepis. widzialam go w kawiarence i zakochalam sie w nim
          od pierwszego zobaczenia (jak sie okazalo nie tylko ja ale i moja mama i
          bratowa) ale zadna z Nas nie zdarzyla zanotowac calego przepisu. Dzis robie na
          urodziny meza mam nadzieje ze bedzie mu smakowal, mysle ze powienien bo uwielbia
          orzechy jeszcze raz wielkie dzieki
          • daaisy1 Re: Wielkie dzięki 15.04.05, 21:16
            bardzo sięcieszę, że mogłam pomóc, koniecznie napisz czy tort się udał:)
            aha i wszystkiego naj naj dla męża
            Edyta
            • Gość: andzia Re: Wielkie dzięki IP: *.zax.pl 21.04.05, 12:28
              Własnie szukałam przepisu na tort orzechowy ;) Początkowo miał być kawowy ale
              ostatnio dostałam sporo orzechów włoskich już zmielonych ::)) ale problem bo
              nie mam wagi kuchennej :(

              Podpowiedzcie ile to jest 30 dkg orzechów zmielonych??? Może ktoś umie to podać
              w łyżkach albo mililitrach??

              Mam nadzieję, że robiąc pierwszy raz w swoim życiu tort mam szansę że się uda
              wg tego przepisu ;;)) JAK MYŚLICIE?? Dodam że tort ma być na pierwsze urodziny
              córci.

              Ania i Julka
            • Gość: winczem Re: Wielkie dzięki IP: *.toya.net.pl 26.04.05, 06:49
              Tort udał sie znakomicie, wszystkim smakował (mam juz zamowienia na następne
              okazje), dla wszystkich bojących sie ten tort robi sie go naprawde prosto.
              Jeszce raz wielkie dzieki i jak znasz przepisy na inne wspaniale ciasta i nie
              tylko to przeslij mi na adres winczem@gazeta.pl
              • daaisy1 Re: Wielkie dzięki 26.04.05, 14:49
                cieszę się bardzo, że tort się udał..a co do przepisów..to jak tylko będę miała
                wolną chwilkę aby je przepisać z kartek..to chętnie się z nimi podzielę..
                pozdrawiam
                Edyta
                • Gość: Andzia Re: Wielkie dzięki IP: *.zax.pl 29.04.05, 17:25
                  Bardzo dziękuje za ten przepis ;;)))

                  Pierwszy raz w swoim życiu piekłam tort i udał się wspaniale. Tyle, że
                  zmieniłam i zrobiłamn z masą kawową ale przypuszczam że z orzechową byłby
                  jeszcze lepszy. Jednakże i tak wszystkim tort smakował ::))

                  Jeszcze raz bardzo dziękuje.
                  • daaisy1 Re: Wielkie dzięki 29.04.05, 23:38
                    ale koniecznie spróbuj z masą orzechową....pychotka:)
                    pozdrawiam
                    E.
    • shalu Re: TORT ORZECHOWY 03.05.05, 15:41
      Rewelacyjny przepis. Pierwszy raz robilam go na Wigilie, teraz po raz drugi
      pieke na wlasne imieniny.Bardzo dziekuje!!!!
    • malaszaramysz Re: TORT ORZECHOWY 03.05.05, 16:34
      Tort jest pyszny:-)))
    • Gość: eve77 Re: TORT ORZECHOWY IP: *.ph.ph.cox.net 03.05.05, 20:43
      Wlasnie zmielilam orzeszki....robie mezusiowi na dzisiejsze urodziny....moj
      pierwszy tort w zyciu:-) mam nadzieje ze bedzie wysmienity...
      • daaisy1 Re: TORT ORZECHOWY 04.05.05, 09:29
        bardzo bardzo się cieszę, że tort smakuje...a przede wszystkim udaje się:) bo
        wbrew pozorom to łatwy przepis...

        smacznego..!!!
        • Gość: kasia Re: TORT ORZECHOWY IP: *.topware.pl 06.05.05, 13:58
          właśnie upiekłam ciasto, wyglada nieźle, później zrobie masę. to mój tortowy
          debiut! więc jestem trochę zestresowana, a tort ma być na 4 urodziny mojej
          córeczki! pozdr
          • daaisy1 Re: TORT ORZECHOWY 06.05.05, 17:47
            trzmam kciuki Kasiu, na pewno się uda!!!
            całuski dla córeczki:)
            pozdrawiam
            Edyta
    • Gość: mia Re: TORT ORZECHOWY IP: *.abg.com.pl / *.abg.com.pl 10.05.05, 16:33
      ja planuje zrobic ten tort na urodziny mojego chłopaka, a dodam ze w kuchni nie
      bywal za często, ,kompeltny laik ze mnie wtej dziedzinie ale piszecie że Wam
      sie udaje nawet jak to pierwsz tort w życiu więc liczę ze mi się też uda:) mam
      tylko pytanie, może glupie, jak zrobie tą masę na wierz, to czy to polega na
      tym ze mam czekolade w tabliczkach z margaryna w garnku rozpuszczac i potem
      posmarowac tym caly tort? I nie bedzie ze scianek spadalo?

      I bardzo dla mnie wazne pytanie:) czym moge go przybrac na wierzchu?
      przuychodza mi do glowy poprosru orzechy niezmielone albo posypac go zmielonymi
      a moze wisienki kansdyzowane? Macie inne pomysly zeby smakowo sie komponowalo i
      slicznie wygladalo?

      dziekuje z góry:)
    • Gość: czarek11 Re: TORT ORZECHOWY IP: *.uz.zgora.pl 12.05.05, 07:20
      czy tej masy wystarczy też na wierzch i boki, a jak go dekorujesz? Czy biszkopt
      wstwiamy do nagrzanego piekarnika?
    • Gość: Kasia Re: TORT ORZECHOWY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 09:36
      Witam mam ogromną ochotę zmierzyć się z tym tortem ale mam jedną wątpliwość.
      Chodzi o mielenie orzechów - mam w domu maszynkę do mielenia orzechów (taką
      ręczną)z bardzo drobnymi oczkami w sklepie widziałam maszynki z dwoma
      wymiennymi wkładami (drobne i większe oczka)więc zastanawiam się jak drobno
      powinny być zmielone orzechy żeby ciasto się udało. Czy mogę wykorzystać tę co
      mam czy udać się do sklepu po nową (z tymi większymi oczkami)?
      • wsuwka1 Re: TORT ORZECHOWY 14.05.05, 14:31
        O ile do ciasta orzechy mogą być zmielone grubiej , to do masy zdecydowanie
        powinny być zmielone drobno. Ja zmieliłam jednkowo i niestety masa z tego
        powodu nie była zbyt smaczna.
        • daaisy1 Re: TORT ORZECHOWY 14.05.05, 23:22
          ja mielę i do ciasta i do masy na taką samą "grubość" i wszystko gra:)
          pozdrawiam
          Edyta
    • Gość: mia Re: TORT ORZECHOWY IP: *.abg.com.pl / *.abg.com.pl 12.05.05, 11:05
      jeszcze pytanko :) czy aby sobie ulatwic (to pierwszy moj tort w zyciu) nie
      moglabym zastapic ciasta tymi ciastami do tortu ktore sa w sklepach? Wiem ze to
      wygodnie ale tak szczerze powiedzcie czy to ujdzie? I jeszcze apropos polewy
      czekoladowej na wierzh, jak ja zrobic? Fajnie gdyby byla taka ciemnoczekoladowa
      ale czy to robic z gorzkiej czekolady? Nie bedzie za gorzka? Dodac cukier? Moze
      z kakao?

      Dzieki!!!!!
      • mnkra Re: TORT ORZECHOWY 12.05.05, 20:08
        To ja tez zadam wam pytanie dotyczace orzechow.Zawsze mam problem czy orzechy
        wloskie przeznaczone do ciasta badz masy nalezy sparzyc aby sciagnac z nich
        skorke. Zawsze sciagam w ten spodob poniewaz sadze ze ze orzechy dodane ze
        skorka pozostawia posmak goryczy i zepsuja smak ciasta. Przyznam ze z tego
        wlasnie powodu zniecheca mnie przyrzadanie ciast z orzechami, okropnie sie ta
        skorka sciaga i takie to czasochlonne... Wyczytalam gdzies ze mozna uprazyc na
        suchej patelni i wtedy latwo sie luszcza. Bzdura, udalo mi sie je tylko wtedy
        porzadnie dosuszyc i skorka nie zeszla w koncu musialam wywalic i tradycyjnie
        sparzyc wrzatkiem .
    • daaisy1 rady od polecającej przepis:) 13.05.05, 09:09
      orzechy powinny być dość drobno zmielone (ale nie tak drobno jak np, tarta
      bułka), są takie spacjalne maszynki do mielenia orzechów..są do tego idealne..
      polewa najlepsza wychodzi w połączeniu: czekolady mlecznej i gorzkiej (z wedla)
      z odrobiną margaryny i wody..kolor jest ciemnoczekoladowy i smakuje super:)
      ale jeśli macie ochotę przybrać ten torm masą orzechową, to powinno wystarczyć:)

      udanych wypieków - na pewno się uda!
      Edyta
      • Gość: agma Re: rady od polecającej przepis:) IP: *.chello.pl 21.05.05, 14:21
        Robię właśnie tort, już się zapowiada genialnie, natomiast na początku
        zaliczyłam niestety sporą wpadkę, bo w orzechach, które kupiłam jeden czy dwa
        musiały być z pleśnią. Nie zauważyłam tego mimo przebierania. Sprawa wyszła na
        jaw dopiero po zmieleniu, bo cała mąka orzechowa mimo pięknego zapachu miała
        okropny pleśniowy posmak:-( Musiałam więc ją wyrzucić i zacząć jeszcze raz, tym
        razem przebierając już super dokładnie.
        Całe szczęście, że coś mi strzeliło do głowy, żeby w ogóle tych mielonych
        orzechów spróbowac, dzięki temu nie zmarnowałam całego ciasta.
        • daaisy1 Re: rady od polecającej przepis:) 21.05.05, 23:30
          to faktycznie...szkoda...qrcze, że taki towar sprzedają w sklepach..ja mam
          jeszcze więcej pracy związanej z tortem, bo łuskam orzechy z wiadomego
          pochodzenie..ale jestem w tej komfortowej sytuacji
          , że takich wpadek nei zaliczam....
          mam nadzieję...że mimo fal startu torcik wyszedł wyśmienity:)
          pozdrawiam
          Edyta
          • agma Re: rady od polecającej przepis:) 22.05.05, 00:42
            Tort wyszedł bardzo smaczny:-)
            Rzeczywiście robi się go łatwo i bardzo ładnie się piecze. Wyszedł mi idealnie
            równy, co w moim starym gazowym piekarniku nie zdarza się za często;-)
            • daaisy1 super!!! 23.05.05, 22:54
              super!!! bardzo się cieszę:) i pozdrawiam
              Edyta
    • daaisy1 Re: TORT ORZECHOWY 29.09.05, 14:57
      up
      przepis raz jeszcze dla wszystkich, którzy do mnie napisali z prośbą o potwórne
      jego podanie:)

      pozdrawiam
      Edyta
    • Gość: Hania Re: TORT ORZECHOWY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 00:49
      Zrobiłam 2 dni przed świetami, tort ale w kwadratowej błaszce nie smarowałam
      boków kremem, zawinełam w blaszkę w papier i wyniosłam na balkon. Tort wyszedł
      przepyszny polecam, przepis wpisałam do zeszytu.
      • daaisy1 Re: TORT ORZECHOWY 06.01.06, 11:47
        bardzo się cieszę:)
        • Gość: Ajka Re: TORT ORZECHOWY IP: *.chello.pl 07.01.06, 07:52
          Mam pytanie dotyczące cukru i żółtek.Czy żółtka mają być ubite,czy zwyczajnie
          oddzielone od białka? Czy cukier dodawany do białek można ubić z żółtkami i w
          takiej formie dodawać je do białek? Sorry,ale jestem początkująca w gotowaniu.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka