kapio 24.11.04, 11:54 właśnie foundee serowe, czy lubicie? czy macie jakieś własne udoskonalone przepisy? z czym najlepiej smakuje? jak przyprawiać? itp. Czy takie danie z żółtego sera jest wysokokaloryczne? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sqka Fondue IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 12:06 z żółtych serów jest obowiązkowo po wypłacie, z dobrym białym winem, bagietką. Przyprawiamy winem, czosnkiem i gałką muszkatołową. Jako dodatki najcęściej zielone oliwki, pomidor z fetą i bazylią. Ale bywa i tak, że maczamy w nim różyczki kalafiora, brokułów, fasolki szparagowej, kandyzowane węgierki. Najlepsze dla mnie jest jednak z suchą bułą i dużą ilością wina. Do popitki, naturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek1f Re: Fondue IP: 81.210.22.* 24.11.04, 12:13 A u mnie też z gałką i kieliszkiem wiśniówki do środka (garnka) jak już rozpuszczony jest ser z białym winem i bulgoce. Czosnku nie dodaje ale smaruuje naczynie mocno przedtem. Też najchetniej z bułą, ale zawsze obok właśnie inne rzeczy do maczanka - słupki marchewek, małe pory. Przedłuża przyjemność wspólnego maczania podanie paluszków słonych do zanurzania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Fondue IP: *.acn.waw.pl 24.11.04, 12:23 np gruyere i emmentaler. m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: ŻÓŁTY SER i foundee IP: *.acn.waw.pl 24.11.04, 12:09 oj jest wysokokaloryczne. Co dodawac ? Np. czosnek (przekrojonym na pól ząbkiem natrzec od srodka garnek), wino białe na ktore wrzuca sie starty ser, gałka muszkot. mozna dodawac mleko mozna zółtka itp w niektórych przepisach pojawia sie mąka ziemnaiczana, którą mozna taki sos zagęscic Odpowiedz Link Zgłoś
kapio Re: ŻÓŁTY SER i "fondue" :) 24.11.04, 12:15 a jaki ser kupujecie? taki specjalny do fondue? czy robiecie mieszankę różnych? wiem, że ementaler jest chyba polecany (?) Odpowiedz Link Zgłoś
matania Re: ŻÓŁTY SER i "fondue" :) 24.11.04, 16:33 grojer ementaler czedar z kirschem lub innym wiśniowym wynalazkiem,czosnkiem i bułeczką,mniam:) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik jakie sery "polskie" 24.11.04, 13:46 jakos poprzendi watek zaginal w mroku. Znalezliscie jakies nasze sery, ktore sie nadaja - bo ja nie chce tracic czasu na poszukiwania (ostatnia kompozycja byla slaba - glut wyszedl, choc smaczny) a nie zawsze chce wydawac kaske na oryginaly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jesienny Pan Re: jakie sery "polskie" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 16:37 polskie chyba nie nadają się /strach to pogrzewać/ marzę o POLSKIm "żółtym" (podpuszczkowym) serze w wosku (nie w igelicie) |o skórce naturalnej przmywanej solanką nie wspomnę| co smak ma jakiś konkretny (nie łagodny) i datę ważności w normie (nie w nieskończoność) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wookie jedyna potrawa, ktora sie je ze wspolnego garnka.. IP: *.portnet.pl 24.11.04, 16:57 ... w cywilizowanym swiecie oj-tam polskie sery sa tez dobre, a moze ja jestem zbyt malo wybredny.... ja od kilku razy robie tzw niemieckie founde, tzn zamiast topic ser w winie, topie go w ... piwie, a poza tym oprocz bagietki i wina do popicia, musza byc winogronka dla odswiezenia smaku Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: jedyna potrawa, ktora sie je ze wspolnego gar 24.11.04, 17:12 nie chodzi o to ze sa zle smakowo (bo wyszlo ok) tylko konsystencje gubia Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: jedyna potrawa, ktora sie je ze wspolnego gar 24.11.04, 20:49 A jak robisz to niemieckie fondue? Po prostu ser do gorącego piwa czy jeszcze coś? I jakich naszych serów używasz? Pomysł mi się spodobał, zima już to takie rzeczy smakują, sobotni póżny obiad taki zrobię :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylka Re: ŻÓŁTY SER i foundee IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 21:01 ja żadnych specjalnych serów do fondue nie używam i robię je raczej na koniec miesiąca niż na początek (jak zostaje po trochu różnych serów i już nie wiadomo, co z nimi robić :-) tyle tylko, ze obowiązkowo jest tam rokpol (czyli lazur), bo daje smak i bez przesady z ementalerem (ementalerowe fondue miało własnie problemy z konsystencją, ser nie chciał się rozpuscić) garnek nacieram czosnkiem, ostatnio resztkę ząbku wrzucam do środka, łyżka masła na dno, jak się rozpusci - wino i ser nie daję wiśniówki ani gałki, ale za to daję suszoną bazylię konsystencję reguluję mąką ziemniaczaną rozprowadzoną z zimną wodą (ale odrobina już działa, więc ostrożnie!) do maczania bułka, chleb (dobry, kwaskowy chleb w grubą kostkę bywa tu lepszy niż bułka) i kabanosy dla mięsożercy :-) oczywiscie sałatka i wino miałam kiedyś wątpliwą przyjemność jedzenia fondue zrobionego z paczki (czyli chyba była to mieszanka specjalnych serów) - było tak okropne, że musiałam się zmuszać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lalok fonde z paczki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 21:07 zupa z paczki! - śmietnik i tyle ser przywoity ma RP przebicie niemożebne na fonde W RP stać mnie ! MOŻE jak pojade do French Comte*! * w 2001 za 1 Kg Moubiera lub Comte lub Gruyere tamże kupionego wychodzilo ok 25 pln .. fonde z polskich serwow lub z erzatzu, z marketów jest nieporozumieniem moim zdaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @@@ Re: ŻÓŁTY SER i foundee IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 25.11.04, 09:17 Odpowiedz Link Zgłoś