qcharzowa 29.11.04, 12:37 czy teraz są dobre ziemniaki do zapiekania ich w piekarniku? jak robicie swoje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monia_77 Re: czy teraz dobre ziemniaki do zapiekania w pie 29.11.04, 12:43 Ja gotuje, kroje w cwiartki, polewam oliwa, posypuje przyprawa prowansalska i posypuje sola czosnkowa i zapiekam. Ziemniaki sa teraz dobre do zapiekania ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: czy teraz dobre ziemniaki do zapiekania w pie 29.11.04, 13:03 Narobiłyście mi ochoty na zapiekane ziemniaczki :) Mam na obiad klasyczne schaboszczaki i kapustę z grzybami zasmażaną, miało być z ziemniakami, będzie z zapiekanymi :) Monia, a jak długo i w jakiej temperaturze zapiekasz ziemniaki? Jak gotowane i ćwiartkach to jakies 15 minut i 180 stopni powinno chyba wystarczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: czy teraz dobre ziemniaki do zapiekania w pie 29.11.04, 13:04 Ja zapiekam dotad az sa chrupiaco zlote, mam stary gazowy piekarnik i u mnie to jakies 15-20min na full opcji ;-)) No i z tym schabowym to sie bedzie dzialooo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mycha Re: czy teraz dobre ziemniaki do zapiekania w pie IP: *.zefa.pl 29.11.04, 13:14 ja juz nie jadam inaczej, tylko pieczone.... myje, kroje w cienkie plastry/cwiatki/jak mi przyjdzie ochota wrzucam na blache/ jak nie chce za duzo brudzic to do brytfanki/ forme na tarte.. odrobina oliwy, czosnek wycisniety, bazylia, oregano, pieprz cayenne, wszystkie przyprawy na ktore mam akutar ochote do piekarnika na termoobieg, 200 stopni jakies 20 minut, ale bardziej na oko.... i tyle i jem praktycznie same, polawe ewentualnie sosem, luz zasypane zoltym serem, popijane, kefire/mlekiem siadlym/sokiem pomidorowym proste robi sie je w 3 minuty, nie gotuje, nie obiera zyc nie umierac... ;o)) Odpowiedz Link Zgłoś
basiul Re: czy teraz dobre ziemniaki do zapiekania w pie 30.11.04, 12:34 ja robię podobnie, tyle że dodaję jeszcze cebulkę pokrojoną w wiórki, mieszam z oliwa i wszelkimi przyprawami, przykrywam i jak mam czas to troszkę czekam, żeby się przegryzło. Potem piekę "na oko", do miękkości, bo mam stary gazowy piekarnik na "kropki", nie temperaturę. Poleca też "przyprawę do ziemniaków". pzdr, B. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: czy teraz dobre ziemniaki do zapiekania w pie 29.11.04, 16:40 Właśnie się ziemniaczki ugotowały, zaraz wstawiam do pieczenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: czy teraz - no to raz jeszcze :-) 29.11.04, 13:23 Polecam. U mnie od 8 lat towarzysza Wigili również: "Obierz ziemniaki, umyj i wytrzyj (to ważne!) do sucha ściereczką. Potem nasmaruj każdy osobno masłem (najlepiej solonym) i na blachę. Jak sa nasmarowane, to mogą już sobie czekać ile trzeba. Piecyk do 180 stopni i na 25 minut jedna strona, i ok 20 druga. Wychodzą takie w twardej "pukajacej" skórce, a w środku super... Masełko na stół i sól i już." Jesli maja byc samodzielne, to: do tego podaje na miseczce pokrojonego śledzia octowego ze słoika - nie doprawiam. Aż uszy się trzęsą od zestawienia gorących upieczonych kul z zimnym lekko octowym śledziem..." Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kartofelek test dla pań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 13:58 Drogie Panie, drogie Dziewczęta! TEST wymień 3 odmiany ziemniaka, które pozostają po ugotowaniu spójne (lekko twardawe (tzw. sałatkowe)) i nie mączyste ... ... ... wymień 3 odmiany ziemniaka, które po ugotowaniu się rozsypują (zdatne do kartflanek przecieranek i na piree) czyli tzw sypkie ... ... ... ... wiele jeszcze do zrobienia w kulturze ziemniaka vel kartofla Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: test dla pań - ściągawka 29.11.04, 14:07 Sciąga dla pań, od pana:-) To pierwsze to odpowiedzi testowe www.raportrolny.pl/index.php?str=1&id_a=359 a to drugie, ogólnorozwojowe... www.raportrolny.pl/index.php?str=1&id_a=715 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: test dla pań 29.11.04, 17:04 Nazw to ja znac nie musze. Byle ten co sprzedaje, wiedzial co sprzedaje! W ojczyznie ziemniaka, w kraju niby trzeciswiatowym, ziemniaczki sa posegregowane nawet w najpodlejszej budzie warzywnej! Jak sie pytam czy na puree sie nadadza, to kiwaja glowa, ze te nie, ale tamte tak:) Nie wspomne o pakowanych, marketowych, bo te sa opisane, umyte, itp, za to okropnie drogie. To ja juz wole lekko brudnawe, jedrne od mojego "dziadka" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: test dla pań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.04, 09:49 przepraszam, te ziemniaki należy najpierw ugotować, czy nie? Raz piszecie, że tak innym, że nie. Już nie wiem, laik kuchenny jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: test dla pań 30.11.04, 09:55 No wiesz, generalnie to o czas chodzi - jak wczesniej podgotujesz (troche), to szybciej i łatwiej się zapieką. Tak wlasnie do zapiekanek roznych i miksow z ziemniakami. A jak chcesz piec w całości, to lepiej nie podgotowywac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mycha Re: test dla pań IP: *.zefa.pl 30.11.04, 11:55 ja pieke w kawalkach surowe... nie boj nic, nie chce Ci sie obierac i gotowac to tego nie rob bo nie trzeba Odpowiedz Link Zgłoś