Dodaj do ulubionych

Co to za urządzenie??? Pomóżcie!!!!!

IP: *.nettelinwestycje.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 16:40
Mam jakieś urządzenie tylko za bardzo nie wiem co to jest i jak tego używać.
Mam nadzieje ze ktoś z forumowiczów posiada coś takiego i bedzie mogł mi
pomóc. Więc, wygląda to tak: jest metalowe, okrągłe jak wnioskuję po wyglądzie
chyba służy do gotowania na parze ponieważ dolna część tego tajemniczego
sprzętu posiada taką jakby rynienkę w którą jak przypuszczam wlewa się wodę, w
srodku jest dziura byc może do postawienia na gazie. Do tego jest duża
pokrywa.W srodku znajdują się 3 elementy, coś w stylu miski z dziurkami po
bokach, drugie podobne tylko plaskie i trzecie to metalowa siatka. Nie wiem
czy dobrze opisałam to urządzenie ale mam nadzieje że ktos bedzie mógł mi
pomóc. Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Co to za urządzenie??? Pomóżcie!!!!! 29.11.04, 17:39
      Wyglada mi to na sokownik.

www.polcom.cl/patagonia
      www.polcom.cl/zloto
      smakosze.blox.pl
      • Gość: wiola22 Re: Co to za urządzenie??? Pomóżcie!!!!! IP: *.nettelinwestycje.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 19:10
        Nie , na pewno nie jest to sokownik. Posiadam też takowy. Te 3 cześci w środku
        są wyciągane i każdą można używać chyba osobno.Tak myśle że jest to sprzęt w
        którym można gotować tylko nie wiem jak i co, ale dzięki za odzew. Poczekam,
        może ktoś jeszcze będzie mogł mi pomóc.Pozdrawiam
    • Gość: Jagna Re: Co to za urządzenie??? Pomóżcie!!!!! IP: *.espol.com.pl 29.11.04, 21:06
      Mi tez to wyglada na sokownik. Wlasnie do gotowania owocow z ktorych powstaje
      sok. Czy jest tam rurkaz kranikiem? Moze opisz to od dolu co jest po kolei.
      • Gość: wiola22 Re: Co to za urządzenie??? Pomóżcie!!!!! IP: *.nettelinwestycje.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.04, 10:54
        No właśnie urządzenie to nie posiada rurki odprowadzającej sok.Więc po kolei od
        dołu: metalowa misa z uchwytami po bokach z rynienką i otworem w środku, boki
        mają wysokość ok. 12cm,następna część to metalowa "miska" z otworami w okół
        obwodu, kolejna to metalowa siatka coś w stylu mini grila i jeszcze jedna to
        płaska, okrągła płytka też z otworkami w okół obwodu. Wszystkie te wewnetrzne
        części mozna wyjmować i chyba uzywać każdą z osobna. Na to wszystko jest wielka
        pokrywa która posiada mały otwór, nie wiem, może do wypuszczania pary. To chyba
        wszystko. Może ktoś jeszcze przeczyta ten post i będzie mógł mi pomóc. Pozdrawiam
    • brunosch Re: Co to za urządzenie??? Pomóżcie!!!!! 30.11.04, 11:06
      Stare, tzn "normalne", czy jakiś hi-tech?
      Bo z tego opisu wynika że może to być parownik, tzn ustrojstwo do gotowania na
      parze... Może jakiś pre-szybkowar? Pokrywę ma z "kogutkiem"?
      Ale po co 3 elementy?
      • Gość: wiola22 Re: Co to za urządzenie??? Pomóżcie!!!!! IP: *.nettelinwestycje.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.04, 11:19
        No właśnie, ten otwór o którym pisałam to jest właśnie ten "kogutek". Nie jest
        to żadne nowoczesne urządznie. No a te 3 elementy to wydaje mi się że poprostu
        są po to żeby można było gdzieś ułożyć to co ma się zamiar przyrządzić. No tak
        mi się wydaje. Chyba to jest to o czym piszesz Brunosch. Tylko nadal nie wiem
        jak coś przyrządzić w tym wynalazku. Dzięki. Pozdrawiam
        • brunosch Re: Co to za urządzenie??? Pomóżcie!!!!! 30.11.04, 11:54
          Dobry, stary, niezniszczalny szybkowar, z wymiennymi wkładami.
          Można je chyba wszystkie wygruzić i zrobić normalną pieczeń. Albo na wkładkach
          warzywa, czy drób na parze.
          Sprawdź stan uszczelek wokół pokrywy :)
      • Gość: ela.tu-i-tam Re: Co to za urządzenie??? Pomóżcie!!!!! IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 30.11.04, 11:23
        Wyglada jak opis szybkowaru (tzw. cocotte minute po tutejszemu).
        • Gość: siostraheli Re: Co to za urządzenie??? Pomóżcie!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 11:43
          jak ciezkie i grube, to z pewnoscia szybkowar starej daty.
          • Gość: wiola22 Re: Co to za urządzenie??? Pomóżcie!!!!! IP: *.nettelinwestycje.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.04, 12:29
            Więc chyba się poddam. Też myślalam że jest to szybkowar starej daty i pewnie ma
            coś z nim wspólnego ale nie jest ciężki i gruby wręcz przeciwnie , całość jest
            leciutka i wykonana z dosyć cienkiej blachy ni i nie ma uszczelek jak sugerował
            Brunosch. Nie można tego zamknąć szczelnie, poprostu nakłada się tą pokrywkę tak
            jak zwyczajną pokrywkę na garnek. Chyba wrzucę to urządzenie do kosza bo tylko
            zawala mi miejsce ktorego i tak mam mało. Może coś spróbuję wrzucić do tego,
            jakies warzywa nie wiem i zobaczę co to ustrojstwo pokaże. Co by to nie było
            wszystkim dziękuję i pozdrawiam:-)))
            • qubraq Re: Co to za urządzenie??? Pomóżcie!!!!! 01.12.04, 17:35
              Gość portalu: wiola22 napisała:

>... Chyba wrzucę to urządzenie do kosza bo tylko zawala mi miejsce ktorego i
              > tak mam mało.

Jako miłośnik gadżetów apeluje do Ciebie: nie wyrzucaj jeśli nie musisz,
              zostaw, pewnie jesteś młoda, przed Tobą całe życie a klamota szkoda, zawsze
              jeszcze zdążysz... Moze ktoś sie odezwie na forum...
              Andrzej
              • Gość: aniel Re: Co to za urządzenie??? Pomóżcie!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 20:30
                witam,
                Mam ogromna prosbe. strasznie mnie zaintrygowalo to urzadzenie. Jak juz
                dojdziesz co to jest (i kuchnia oclaeje :)) to prosze daj znac na forum :)
                pozdrawiam
    • Gość: Mamemu Re: Co to za urządzenie??? Pomóżcie!!!!! IP: 195.117.122.* 02.12.04, 00:15
      fantastyczna ta zagadka. Nie mam zielonego pojęcia co to może byc
      • kangur4 Re: Co to za urządzenie??? Pomóżcie!!!!! 02.12.04, 00:52
        a moze to naczynie do przyrządzania kuskusu?
    • kocio-kocio Re: Co to za urządzenie??? Pomóżcie!!!!! 02.12.04, 10:25
      a może możesz cudo sfotografować i powiesić gdzieś zdjęcia?
    • Gość: perry Re: Co to za urządzenie??? Pomóżcie!!!!! IP: *.proxy.aol.com 02.12.04, 10:40
      moge sie mylic oczywiscie ale opis "urzadzenia" pasuje mi wypisz wymaluj do
      takiego ustrojstwa ktore posiada znajoma i jest wyjatkowo praktyczne. mozna by
      to bylo nazwac takim uniwersalnym "piekarnikiem" ktory ustawia sie na kuchence
      i mozna w nim robic doslownie wszystko, mozna piec,ale nie ciasta oczywiscie,
      grilowac, zapiekac i tak dalej. moja znajoma robi w nim miedzy innymi
      wszelkiego rodzaju zapiekanki na bazie chleba czy tosty z serem, smazy
      kielbaski i miesa, wychodza jak z grilla, piecze kurczaki i inne schaby,
      ziemniaczki sa jak z ogniska, maja nawet taka czarna spieczona skorke, pycha,
      schabowe i faszerowane jarzyny, i to wszystko w rekordowo szybkim czasie. jest
      do tego oczywiscie instrukcja jak nalezy sie z tym obchodzic, wiem jedynie ze
      do srodka wlewa sie wode, stawia na gazie i uzywa sie tych wymiennych wkladek o
      ktorych pisala wiola w zaleznosci od potrzeb a to wszystko wyglada jak taka
      duuza patelnia z pokrywa i z dziura w srodku. nie wiem niestety jak sie to
      fachowo nazywa bo nie moge dopasc znajomej, ona to nazywa szybkim garem, ale z
      szybkowarem to nie ma nic wspolnego.
      wiec jesli to co masz odpowiada mojemu opisowi,to wypada ci tylko pozazdroscic,
      bo ja tego szukam od lat i nigdzie spotkac nie moge, nie wyrzucaj bron boze
      tylko naucz sie tego obslugiwac, bedziesz z pewnoscie zadowolona, albo mi
      podeslij, przyjme z checia, hahaha, perry
    • alanadab przepraszam wiolę... i wszystkich innych 02.12.04, 12:38
      ... którzy sie wpisali do wątku, ja, zanim zaczęłam czytać Wasze podpowiedzi
      wymyślilam, że może być to maszyna do łapania duchów vel chochlików kuchennych
      i tak się przy tym obśmiałam, że zaplułam cały monitor... hihhi
      wiola - ja wiem, że Ty masz dylemat, ale ja padłam po Twoim pierwszym opisie, i
      wpisuję się w ten wątek, bo chcę się podzielić moją wielką dawką głupawki.. nie
      naśmiewam się z nikogo, naprawdę, tylko te duchy tak za mną chodzą... ;0))
      nie wyrzucał ustrojstwa, najwyżej komuś s forumowych zapaleńców podaruj, alebo
      zachowaj dla potomności, albo zrób foty i sprzedaj na aukcji jako łapasz
      chochlików :D
      pozdrawiam zza zaplutego monitora
      Alana
      • Gość: wiola22 Re: przepraszam wiolę... i wszystkich innych IP: *.nettelinwestycje.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.04, 15:46
        Słuchajcie!!! To jest chyba to o czym pisał Perry!!! Perry ja Cię błagam, dorwij
        tą swoją koleżankę i poproś o kilka przepisów na potrawy w tym cudzie. Będę Ci
        wdzięczna do grobowej deski. Właśnie gdy przeczytałam Twój post, przypomniało mi
        się że była do tego jakaś instrukcja obsługi z przepisami ale nie ma szans żebym
        to odnalazł. Przekonaliście mnie, nie wyrzucę tego cudeńka, może kiedyś, jakoś
        wykorzystam a jeśli nie, to bedę miała np. zagadkę dla gości albo zacznę łapać
        te chochliki za radą Alanadab. No, chyba ze Perry mi pomoże. Pozdrawiam
        wszystkich i dziękuję
        • Gość: perry do wioli IP: *.proxy.aol.com 02.12.04, 15:54
          wiolu, jak tylko dorwe znajoma wypytam o wszystko i podesle ci informacje jak
          sie tym obslugiwac, nie jest to chyba skompikowane ale trzeba wiedziec co, na
          czym i na jakiej "temperaturze", a tymczasem nie wyrzucaj tego bron boze, ja
          sie za tym uganiam i nigdzie dostac nie mozna, perry
          • Gość: wiola22 Re: do wioli IP: *.nettelinwestycje.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.04, 15:59
            Ja to dostałam chyba 4 lata temu od znajomej w prezencie ale niestety nie wiem
            gdzie ona to kupila. Postaram się dowiedzieć ale jak piszę , to bylo 4 lata temu
            ale zobaczymy. Jeśli bedziesz mogł, to wypytaj koleżankę. Mozesz pisać na priv
            gazetowy wiola22@gazeta.pl Dzięki i pozdrawiam
            • Gość: gość Re: do wioli IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 02.12.04, 19:17
              Ten rodzaj naczyń do gotowania /kilkupiętrowe/ jest powszechnie stosowany w
              Chinach co naocznie stwierdziłem już b. dawno. Jest to gotowanie na parze,
              bardzo zdrowe. Potrawy układa się piętrowo uwzględniając ich podatność na
              temperaturę. Potrawy nie tracą witamin i mikroelementów. Pomyślnych
              eksperymentów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka