Gość: jswm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 09:53 może macie jakieś pomysły na ich dobre wykorzystanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Kostki orzechowo-marcepanowe 30.11.04, 09:58 CIASTO: 275 g mąki 250 g masła zmrożonego 200 g cukru pudru 1 łyzka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 żółtko(białko do smarowania ciasta) 250 g orzechów laskowych-podpiec w piekarniku,usunąć skórki i zemleć +150 g orzechów laskowych w całości bez skórki do ozdoby i 1 żółtko+3 łyżki śmietany słodkiej do posmarowania ciasta Mąkę,masło starte na tarce i pozostałe składniki zagnieść na gładkie ciasto.Schłodzić w lodówce ok.1/2 godziny. MASA MARCEPANOWA: 200 g migdałów 200 g cukru pudru 1 białko ew.1/2 olejku migdałowego Można zastosować gotową masę marcepanową w ilości 300-400 g Migdały zalać wrzątkiem,odstawić do namoczenia,zdjąć skórki,osuszyć w piekarniku nie przypiekając ich.Jak ostygną zemleć jak najdrobniej,wymieszać z cukrem pudrem i utrzeć z białkiem na jednolita masę.Schłodzic w lodówce. Połowę ciasta rozwałkować na blaszce 30x40 cm wysmarowanej masłem.Posmarować rozmąconym białkiem i wyłozyć rozwałkowaną masę marcepanową.Posmarować masę białkiem i wyłozyć rozwałkowaną resztę ciasta.Posmarować ciasto żółtkiem rozmąconym ze śmietaną.Tępą stroną długiego noża naznaczyć kratkę 3x3 cm i w środku każdej położyć orzech laskowy. Piec w nagrzanym wcześniej do 175 stopni piekarniku ok.20-30 minut. Jeszcze gorące pokroić wzdłuż wcześniej naznaczonych linii. Można zrobić tydzień przed spożyciem ale przechowywać najlepiej w puszce w chłodnym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jswm Re: Kostki orzechowo-marcepanowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 10:00 o to odrazu mam odp. jak robisz marcepan :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Kostki orzechowo-marcepanowe 30.11.04, 11:36 Sama robiłam raz kiedyś dawno.Używałam gotowej masy marcepanowej przywożonej z Niemiec,ale w tym roku zrobię sama bo przy cenie migdałów ok.26 zł za kg bardziej się to opłaca.Przepisów jest parę ale ja wybiorę jeden z tych dwóch: Marcepan gotowany 3 części cukru 1 część wody 4 części zmielonych migdałów bez skórki W rondelku zagotować wodę z cukrem, aż się rozpuści. Dodać migdały i mieszając energicznie gotować aż utworzy się jednolita masa (kula), która nie przywiera do rondla. Wyłozyć na stolnicę,. Jeszcze gorące mieszać ciągle i eregicznie najpierw nożem, potem zagniatać rękoma aż będzie gładką masą. Przechowywac w zamknięciu (torebce lub pojemniku) najlepiej w lodówce.. Jeżeli masa jest zbyt twarda należy dodać syropu, jak zbyt miękka to dodać cukru pudru. Pasta migdałowa 1 1/2 szklanki migdalow bez skorki 1 1/2 szklanki cukru pudru 1 bialko 1 lyzeczka ekstraktu migdalowego szczypta soli. Zmielic migdaly partiami w malakserze, wymieszac z cukrem pudrem i reszta skladnikow i wyrobic na gladka, twardawa mase. Schlodzic dobrze w lodowce, masa musi byc zimna przed kolejna obrobka. Niewykorzystane resztki swietnie przechowuja sie w zamrazalniku. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: dostałam z 5 kg orzechów laskowych 30.11.04, 10:42 ale Ci zazdroszczę orzeszki są pyszne i bardzo zdrowe; możesz je zalać miodem w słoiku, pięknie wyglądają i są smaczne Odpowiedz Link Zgłoś
florunia Re: dostałam z 5 kg orzechów laskowych 30.11.04, 10:51 ale jesteś szczęśliwa :)) ja uporałabym się z nimi w dwa tygodnie, proces przetwórstwa ograniczywszy do rozłupania skorupek Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Grylaż lub krokant do ciast i deserów 30.11.04, 11:52 Wg przepisu Eli: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16994746&a=17037578 Grylaż(praline z francuskiego) 250 gram orzeszkow, 150 gram cukru, 3-4 lyzki wody Na nie-przyczepiajacej patelni grillowac orzeszki. Ostudzic, ale jeszcze cieple brac w rece, i turlac zeby zdjac skorke. Do rondla wsypac cukier z woda, gotowac zeby zrobil sie karamel (z oka nie spuszczac). Gdy karamel jest pieknego wiewiorkowego koloru wsypac orzeszki, i wszystko dobrze wymieszac lyzka z drzewa. Wylac do plaskiej rynienki letko potluszczonej i poczekac aby sie ostudzilo. Kiedy wystygnie polamac w kawalki i wlozyc do mixera. Doskonale sie przechowyje w zamknietym sloiku. Krokant zrobisz wg tego samego przepisu tylko orzechy powinny być mniej rozdrobnione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jswm Re: Grylaż lub krokant do ciast i deserów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 14:13 Dzięki, świetny pomysł żeby jeszcze długo pamiętać , że miałam ich tak dużo. Myślę, że zrobię krokant. Przepis na kostkę też wykorzystam bo moja Mama uwielbia marcepan- będę miała dobry prezent. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Grylaż lub krokant do ciast i deserów 30.11.04, 14:19 Możesz w ogóle zastępować w cieście kruchym część mąki orzechami zmielonymi drobno-moga być ze skórką.Takie ciasto jest idealne na ciasteczka i jako spód do tarty.Pamiętaj tylko że przed rozdrabnianiem warto orzechy podpiec w piekarniku do zrumienienia-będą bardziej pachniały i skórka-jeżeli chcesz się jej pozbyć-odchodzi bardzo łatwo,wystarczy zawinąć orzechy w ściereczkę i 'rolować' nią po stole za pomoca rąk,skórka sama się oddzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jswm Re: Grylaż lub krokant do ciast i deserów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 14:28 faktycznie, robiłam kiedyś cisteczka z mielonych orzechów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: dostałam z 5 kg orzechów laskowych IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 30.11.04, 18:19 Przepiękny łańcuch na choinkę - zwłaszcza taką ubraną "naturalnie" - pierniczkami i słomkowymi ozdobami. Potrzebna wiertarka, dużo cierpliwości i cienki sznureczek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jswm Re: dostałam z 5 kg orzechów laskowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 20:31 :)))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: dostałam z 5 kg orzechów laskowych IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 30.11.04, 21:23 Gość portalu: jswm napisał(a): > :)))))))))))))))))) Żadne :)))))))), tylko poważnie. :) Widziałam taki rok temu w stoisku świątecznym z piernikowymi ozdobami na choinkę i kosztował nieprzytomne pieniądze. Wtedy było za późno, ale w tym roku zmuszę ojca / narzeczonego / kumpla / kogokolwiek z wiertarką do produkcji orzechowego łańcuhca, bo jest piękny. Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: dostałam z 5 kg orzechów laskowych 30.11.04, 22:12 szkoda laskowych na łańcuch. trza je zjeść! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jswm a jednak :))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 22:30 wiem , że pięknie by było ale: 1. wolę je schrupać 2. nareszcie nie muszę ich oszczędzać ( w słodkościach ) 3. nie mam cierpliwośći do prac ręcznych ( po za kuchnią ) 4. nie mam cierpliwości zeby pilnować przy tym dzieci 5. wolę żeby mój mąż robił co innego a nie łńcuchy na choinkę :))) Odpowiedz Link Zgłoś