siostraheli 02.12.04, 15:10 Czytaliscie posty ampoliona? Tam wszedzie wystepuje moczka jako deser ze sliwek, bakalii i piernika. Nigdzie nie wystepuje moczka, jako zupa rybna z piernikiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stella25b Re: do Slazakow: moczka vs. moczka 02.12.04, 15:39 SJa takze znam moczke jako deser z piernika rybnego z bakaliami. Piernik sie gotuje i do tego wrzuca bakalie, suszone owoce co kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maly Re: do Slazakow: moczka vs. moczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 19:00 Ten piernik nazywa sie tylko rybny, ale on nie jest z ryby, to tylko taka nazwa, tak naprawdę moczka to jest deser . Robi sie go z tego piernika, piernik sie moczy , gotuje, miksuje, dodaje bakalie, kompot, kako, cytrynę itp.- różnie jest robiony, a jest pyszny i co roku jest na stole wigilijnym, zreszta jako jedna z dwunastu potraw. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: do Slazakow: moczka vs. moczka 02.12.04, 19:25 Przepis pochodzący z przekazów rodzinnych to: wytrawny piernik transportowany co roku ze Śląska, rozmoczony i przetarty przez sito, a nastęnie wymieszany z: - kompotem z winogron, - posiekanymi bakaliami (figi, sparzone migdały, rodzynki), - kompotem ze śliwek (chyba). I coś mi się widzi, że to wszystko. Babcia dodawała jeszcze wywar z gotowanego pasternaku, ale gdzie teraz zdobyć pasternak?! Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie 2 wersje moczki 02.12.04, 19:40 www.biznet1.com/cooking/silesian/ taką stronę znalazłam, jakości przepisów nie podejmuję się zweryfikować. Z tego co widać podają 2 wersje moczki, jedna na bazie wywaru rybnego nie na słodko i druga deserowa słodka. Przyznam się, że ja znam tylko jedną wersję, słodką i przygotowywana na pierniku, bez piwa. Dodaje się owoce wszelkiej maści, je na zimno. U mojego ojca w domu jadało się na ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siostraheli Re: 2 wersje moczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 22:54 dzieki. Chodzi mi o ten przepis z piwem, bo u drugiej babci sie to podobno jadlo, a nasza matka twierdzi, ze okropne swinstwo. musze zrobic i sprobowac wreszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka może 02.12.04, 22:55 weź pod uwage stare przysłowie - kto nie słucha ojca, matki..:) Odpowiedz Link Zgłoś