Dodaj do ulubionych

cynamoon, zrobilam chleb na twoim zakwasie

IP: *.kabel.telenet.be 03.12.04, 09:53
i wyszedl wspa.nia.ly. Nie mialam maki zytniej wiec byl z pszennej razowej.
Wlasnie lece do sklepu po make zytnia i robie wiecej tego cuda! Aha, zakwas
kisl mi kilka dni, wiec chleb przypomina slawne sourdough z San Francisco, ale
i tak jest o NIEBO lepszy. Dzieki twojemu przepisowi na ciasto drozdzowe bez
myslenia zaczelam kombinowac z drozdzami. Maz jest zachwycony: jemy chleb
domowego wypieku i jeszcze obdarowywuje nimi przyjaciol!
Obserwuj wątek
    • Gość: jswm Re: cynamoon, zrobilam chleb na twoim zakwasie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 09:59
      a gdzie przepis na zakwas?
      ja narazie zrobiłam pierwszy krok i kupiłam mąkę typ 650 ( bo był na niej
      narysowany chleb :)))
      teraz poczekam aż coś mnie popchnie do dalszego działania.
      • Gość: Cynamoon Re: cynamoon, zrobilam chleb na twoim zakwasie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 10:13
        ;-)))
        Oj, tak. Na wlasnym zakwasie chleb jest wspa-nia-ly!!!

Ja zaraz bede piekla na drozdzach, bo zakwasu mam za malo, a make, zeby go
        dokarmic bede miala w poniedzialek.

jswm:
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23433
        za-kwas.blog.pl/
        • alanadab nie dżaźnij ludzi tylko daj link do tego przepisu 03.12.04, 12:27
          pliss albo wklej go tu w tym wątku
          • Gość: jo.hanna chleb na zakwasie IP: *.kabel.telenet.be 03.12.04, 13:22
            nie chcialam przynudzac;-) 2 filizanki maki zytniej, 3 filizanki wody. Wymieszac
            i odstawic w cieple miejsce, ma byc kwasne, tak jak na zur.
            1/2 kg maki razowej
            2 lyzki miodu
            1 lyzeczka soli
            4 lyzki oliwy
            nasionka (mieszalam czarny sezam, siemie lniane i dynie)
            z maki, soli, miodu, oliwy i zakwasu zagniesc ciasto (zajmuje to jakies 10-15
            min) az bedzie gladkie i elastyczne. Posmarowac odrobina oliwy i ostawic w
            cieple miejsce (przykryj miske sciereczka) na noc. Nastepnego dnia, gdy ciasto
            wyrosnie, jeszcze raz je zagniesc dosypujac nasionka. Uformowac chlebek, polozyc
            go na blaszce, przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na jakies 2 godz.
            Piec w 180 stopni, przez godzine lub wiecej (spod chleba, popukany nozem
            powinien brzmiec 'pusto"). Ja wstawilam naczynie z woda na dno piekarnika, co
            nie bylo chyba dobrym pomyslem bo moj chleb ma bardzo gruba skorke. Smak za to
            jest niepowtarzalny: chleb jest ciezki, trzeba go dobrze gryzc, ale smak ma
            lekko kwasnawy i slodki jednoczesnie. Do tego nuta 'orzechowa'. Na pewno bede
            eksperymentowac, tzn. dzisiaj bede robic z maki zytniej mieszanej z razowa.
            • Gość: dakusia Re: do jo.hanna ...dodac caly zakwas ? IP: *.h.pppool.de 03.12.04, 13:31
              ..czy tylko jaka czesc jego? przepraszam za pytanko ..ale mocno poczatkujaca
              jestem...wiem, ze powinnam looknac na forum "chleb domowej roboty" ...ale
              prosze o wyjasnienie :)
              dziekuje
            • Gość: jo.hanna dodajesz caly zakwas n/t IP: *.kabel.telenet.be 03.12.04, 14:58
              • dakusia dziekuje :) 03.12.04, 21:46

• mysiulek08 Re: cynamoon, zrobilam chleb na twoim zakwasie 03.12.04, 13:26
      Niestety maki zytniej nie kupie za zadne pieniadze, a nie chce ryzykowac
      klopotow z przesylka takowej, coz pozostaja mi drozdze. wyprobowalam kilka
      przepisow i taki jeden na solanki zadomowil sie na dobre:)
      • Gość: jo.hanna ciekawam tej solanki IP: *.kabel.telenet.be 03.12.04, 15:11
        bo znalazlam przepisy na chleby 'ruszane' sola. Jeden na bazie maki
        kukurydzianej, drugi sol+ziemniaki. Autorka ksiazki pisze, ze zapach jest
        nieszczegolny wiec jakosc nie mialam odwagi, nie wspominajac juz o braku
        odpowiedniej maki kukurydzianej. Chleby na soli robi sie z dodatkiem mleka, wiec
        jak to jest w twoim przepisie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka