dorek73 15.12.04, 18:43 Czy ktoś z Was,zna sprawdzony przepis na pyszny pasztet? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiak44 Re: Pasztet 16.12.04, 00:08 po południu znajdę przepis na pasztet z wątróbek drobiowych - smaczny, delikatny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorek73 Re: Pasztet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 15:45 Z góry dzieki i czekam niecierpliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: Pasztet IP: *.mos.gov.pl 16.12.04, 17:12 Ja robię zwykły mięsny pasztet następująco: - ok 1 kg mięsa wieprzowego (może być np.łopatka)’ - ok 1 kg mięsa wołowego (kupuję mięso na rosół bez kości lub na gulasz, średniochude – ale musi być ono jasno-czerwone – wskazuje to na młodą jałówkę i na świeże mięso > zamiast woła jeśli ktoś nie używa, można zamiennie zastosować coś innego) - ok.3/4 kg podgardla lub boczku surowego, ewentualnie może być świeża słoninka - 1 kurczak ok. 1 kg - dobra jest też golonka – ma mięso tzw. kleiste, co wpływa dobrze na zwięzłość pasztetu - można też dodać podroby kurcząt, czyli ok. 1/2 kg serduszek ew.żołądków - no i ok.15 - 20 dkg wątróbki też drobiowej [w tym przypadku ilość wątróbki trzeba ograniczać, bo pasztet będzie gorzkawy] To są przykładowe proporcje mięsa, które można zmieniać ilościowo i jakościowo. Mięso musi być umyte, i dokładnie pozbawione pozostałości kostek i chrząstek – bo potem ostre odrobiny zmielonych kości będą wyczuwalne w pasztecie. Wyjątek robię dla kurczaka, którego kości nie wypadają i lepiej je wyciągać z mięsa uduszonego, gdy jest miękke. Wszystkie rodzaje mięsa, bez wątróbki [wrzucam ją na 15 min do pozostałego mięsa, gdy jest już uduszone], która nie musi być tak długo duszona, bo robi się twarda – wkładam do dużego gara (ok.6 litrów), między mięso wkładam obrane 4 - 5 dużych cebul i ok.10 listków laurowych, ewentualnie ogonki suszonych grzybków [kapeluszy za szkoda – lepiej je dodać do innej potrawy]. Podlewam wodą [tak żeby prawie przykryła mięso], solę [ok.2 łyżeczki] i duszę. Potem mięso wyjmuję, studzę – a w sosie od mięsa moczę 4 bułki kajzerki. Następnie wszystko to mielę TYLKO 1 RAZ – NAPRAWDĘ WYSTARCZY - i dodaję do tej porcji masy: - 1/2 łyżeczki imbiru mielonego - 1 pełną łyżeczkę gałki muszkatołowej mielonej - 1/2 łyżeczki pieprzu - 4 jajka - i ewentualnie trochę soli, gdy po spróbowaniu stwierdzę, że mięso nie jest dostatecznie słone. Wyrabiam masę ręką [tak jak ciasto] i gdy jest już jednolita, formuję pasztety uklepując je dość mocno, żeby była zwarta i w czasie pieczenia nie tworzyły się w niej puste miejsca [pasztet będzie rozwalał się w czasie krojenia], pasując jednocześnie do wielkości foremek. Foremki wykładam papierem śniadaniowym [bo pasztet potrafi przywierać, szczególnie na dnie i trzeba go wtedy wyjmować kawałkami] i wysmarowanym dużą ilością smalcu [ma być dość gruba warstwa – nie tak cienko jak do ciasta]. Nie sypię natomiast tartej bułki na foremkę, bułka się spiecze i pasztet wygląda jak posypany piaskiem. Wkładam pasztety do foremek, uklepuję wierzch, żeby go wyrównać i wstawiam do nagrzanego do temp.170 st. piekarnika. Piekę ok.1,5 godz. Do pasztetu w przeciwieństwie do ciasta można zaglądać i sprawdzać, czy zbyt szybko się nie rumieni i czy jest gotowy. Po lekkim wystudzeniu w foremkach - jeszcze dobrze ciepłe pasztety wykładam do wystudzenia na półmiski i studzę do skutku. Jest to ważne, bo gdy tłuszcz zakrzepnie trudno jest wyjąć z foremki - a poza tym po co tłuszcz ma wsiąkać w pasztet. Tego tłuszczu jest dość sporo - to stopiony smalec od smarowania i ten, który trochę się wytopi podczas pieczenia. Podobnie można też przygotować pasztet drobiowy z samego mięsa drobiowego, z nieco większym dodatkiem podgardla lub boczku [mieso drobiowe jest b.chude, a pasztet nie może być suchy, bo będzie się kruszył]. Reszta dodatków tak samo. Pasztet jest wtedy jasny. Może Ci się ten przepis przyda - jest bardzo łatwy w wykonaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
asiak44 Re: Pasztet 19.12.04, 01:42 przepraszam, dopiero teraz znalazłam czas. Podaje przepis na Pasztet z wątróbek drobiowych 1 kg wątróbek drobiowych 2-3 czerstwe bułki 3 cebule szklanka mleka 1/2 szklanki smietany 3 jaja 2-3 łyżki oleju sól, pieprz łyżeczka tymianku (lub nie jak kto lubi) śmietanę zmiksować z tymiankiem i jajami, doprawić, dodać 25 dkg wątróbek. Odstawić na godzine do lodówki. Bułki namoczyć w mleku, potem odcisnąć.pozostałą wątróbkę, podsmażoną z pokrojoną w kostke cebulą, zemleć dwukrotnie wraz bułką. Dodac odstawioną część wątróki w zalewie i olej. Piec w piekarniku pół godziny. Robiłam, smakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: Pasztet 10.02.05, 23:09 Mam gar zmielonego mięsa, które zbierałam z zup. Przede wszystkim jest to mięso z indyka. Czy mogę z tego zrobić pasztet? Czy mogę oddzielnie ugotować cebulę i czy powinnam dodać wątróbkę? Jestem zupełnym lajkonikiem pasztetowym, więc prosze o rady. Dagma Odpowiedz Link Zgłoś