Dodaj do ulubionych

Powiedzcie jaki środek nalepszy do zmywarki

IP: 82.160.71.* 22.12.04, 13:53
No właśnie, kupiłam zmywarkę, do któej dołączony był Calgonit 3w1. Dzisiaj
koniecznie muszę kupić jakiś środek. Poradźcie, co się najlepiej sprawdza wg.
waszego doświadczenia.
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • ka_thy Re: Powiedzcie jaki środek nalepszy do zmywarki 22.12.04, 14:42
      Proszek Calgonit, nabłyszczacz z butelki. Bo sól i tak musisz wsypac, nawet
      przy tabletkach 3w1.
    • invicta1 Re: Powiedzcie jaki środek nalepszy do zmywarki 22.12.04, 14:52
      tabletki się nie rozpuszczają do końca:(
      proszek i nabłyszczacz Calgonit, ale teściowa chwali też polski "Robot"
      • qcharzowa Re: Powiedzcie jaki środek nalepszy do zmywarki 22.12.04, 15:14
        My z mężem zawsze wrzucamy kostki calgonit, a sól do zmywarek warto kupić w
        Leader Price, jest tania i dobra. Polecam
        • invicta1 Qcharzowa!!! 22.12.04, 15:17
          Qcharzowa jak to robicie :), bo ja wkładałam do koszyka ze sztućcami, albo
          luzem rzucałam do środka i wyciągałam te kostki całe tylko lekko rozpuszczone
          po myciu:(
          • Gość: Hela Re: Qcharzowa!!! IP: *.dep.no / *.dep.no 22.12.04, 15:18
            Invicto! A nie masz pojemnika na proszek/kostki w drzwiach zmywarki?
            Polecam plyn do mycia zmywarki Calgonit. Czyni cuda.
            • Gość: wsuwka Re: Qcharzowa!!! IP: 82.160.71.* 22.12.04, 15:21
              Płyn do mycia zmywarki...?
              Qrcze, to zmywarkę trzeba myć?
              • jacek1f Re: Qcharzowa!!! 22.12.04, 15:24
                No pewnie, bo sie brudzi od brudnych naczyn :-)))
                Uzywalem kostek, takie sobie. Sypie proszek Calgonit. Sol wlewam raz na jakis
                czas. A czasem i tak sie zdaza (rzadko), ze z tego specjalnego
                miejsca "proszkowego" nie wszystko sie rozpusci.
                • qcharzowa Re: Qcharzowa!!! 22.12.04, 15:42
                  aha, jeszczcze jedno, nie wiem jak Wy robicie i co jest w instrukcji obsługi
                  zmywarek (nie czytałam), ale my ostatnio sztućce zaczęliśmy wstawiać do góry
                  ich częściami użytkowymi (że tak je nazwę) i dużo lepiej się domywają.
                  Może komuś się przyda ta cenna uwaga :)
                  pozdrawiam
                  Aneta
                  • Gość: lu Re: Qcharzowa!!! IP: *.adsl.proxad.net 25.12.04, 21:47
                    To normalne, ze sztucce wstawia sie trzonkami w dol...

Za to nie dajcie sie "zrobic w calgonit" i nie uzywajcie srodkow do mycia
                    zmywarek. zmywarka jest czysta po umyciu naczyn, myje sie z nimi. Nie trzeba
                    jej dodatkowo zmyc. to tylko "sprytny" pomysl porducentow chemii zeby wyciagac
                    pieniadze od nawiwnych osob. Mam zwmywarki od kilkunastu lat, zawsze same sie
                    myja srodkami do mycia naczyn!
                    Domyc recznie trzeba co jakis czas drzwiczki, bo tam gdzie sa uszczelki woda
                    nie dociera a czasem cos kapnie.
                    Jesli chodzi o srodki do mycia: najwazniejsza zasada: powinny byc z jednej
                    firmy (sol, plyn do plukania i tabletki lub plyn do mycia). Zachodnie
                    organizacje konsumenckie odradzaja srodki typy "trzy w jednym", bo czesto sa
                    zbyt agresywne i niszcza szklo (staje sie matowe) i sztucce.

• invicta1 Re: Qcharzowa!!! 22.12.04, 15:26
              na tabletkach piszą, żeby nie upychać w tej szufladce na proszek tylko włożyć
              luzem-w tej szufladce to juz całkiem chyba by się ubił na twardo:(
              aha też nie myję zmywarki-jest czysta????nawet filtr bez farfocli, bo opłukuję
              z grubsza naczynia i ziemniaki mi nie lataja po zmywarce ani inne kotlety:)
              a jak się uzywa tego płynu do mycia zmywarki?
              • Gość: kasica Re: Qcharzowa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 15:57
                a ja nic nie musze upychac, cala kostka pieknie sie miesci i cala sie
                rozpuszcza. polecam calgonit.
              • Gość: kasica Re: Qcharzowa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 15:59
                aha, jeszcze o myciu zmywarki - owszem, raz na jakis czas nalezy
                ponoc puscic mycie specjalnym plynem do mycia zmywarek. on nie tylko
                myje, ale i dezynfekuje.
                • invicta1 Re: Qcharzowa!!! 22.12.04, 16:07
                  eee tam 90 stopni mi zdezynfekuje przy myciu naczyń
          • qcharzowa Re: Qcharzowa!!! 22.12.04, 15:36
            My mamy na drzwiach zmywarki takie specjalne miejsce na kostki.
            • jacek1f do Invicty :-) ja żartowałem :-) n/t 22.12.04, 15:40
    • grey_mouse Re: Powiedzcie jaki środek nalepszy do zmywarki 22.12.04, 16:10
      Ja wolę proszek (najczęściej używam zwykłego Calgonitu w żółtym opakowaniu) od
      tabletek. Czasami zmywam tylko górny kosz albo mam mało rzeczy w zmywarce,
      wtedy wsypuję mniej proszku, a tabletki są raczej niepodzielne.
      Co do mycia zmywarki - moja najbardziej brudzi się za "kołnierzem" uszczelki
      przy drzwiach, jak już nie mogę tego sama usunąć to używam środka Calgonitu,
      który wstawia się do zmywarki do góry nogami.
      • Gość: kobitka Re: Powiedzcie jaki środek nalepszy do zmywarki IP: *.cz.f / 80.51.229.* 22.12.04, 16:29
        Zmywarkę trzeba myć koniecznie. Ja mam zmywarke ponad 7 lat i nigdy tego nie
        robiłam :))) Ostatnio zepsuła mi się 4 razy i jak twierdzą serwisanci od tego,
        że nie była czyszczona płynem raz w miesiącu. Za to panowie skasowali za
        czyszczenie 160 :( bo trzeba było ją całą rozbierać.
        Po lekturze wątku o proszkach do zmywarki skusiłam się na polecany tam Robot i
        jestem bardzo zadowolona.
    • nobullshit Re: Powiedzcie jaki środek nalepszy do zmywarki 22.12.04, 16:58
      Używałam proszku Calgonit 3w1 i byłam zadowolona, ale zniknął i są tylko
      kostki 3w1. Przestali robić ten proszek? Wie ktoś?

• gosik12 Re: Powiedzcie jaki środek nalepszy do zmywarki 22.12.04, 20:21
      Ja tez polecam proszek do zmywarek Robot, jest bardziej wydajny od tabletek i
      tańszy od Calgonitu.
    • aankaa Re: Powiedzcie jaki środek nalepszy do zmywarki 22.12.04, 21:42
      proszek Robot, sól i nabłyszczacz Calgonitu (jeszcze mam więc wykańczam, jeśli
      znajdę polski odpowiednik - pewnie się przerzucę)

przed Robotem używałam proszku Calgonit - poczytałam forum, zmieniłam
      proszek "skoro nie widać różnicy to po co przepłacać" ;)
    • barba50 Re: Powiedzcie jaki środek nalepszy do zmywarki 22.12.04, 22:07
      Ja od dłuższego czasu używam tabletek Ludwik polskie prod. Inco - Veritas.
      Są bardzo dobre, tanie /25 tabletek ok.17zł./
      Zresztą poczytajcie:
      www.inco-veritas.pl/chemia_gospodarcza/produkty/ludwik/do_zmywarek.html/
      Pamiętacie wątek co by popierać marki polskie?

• Gość: JK Re: Powiedzcie jaki środek nalepszy do zmywarki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.12.04, 00:10
        barba50 napisała:
        > Ja od dłuższego czasu używam tabletek Ludwik polskie prod. Inco - Veritas.
        > Są bardzo dobre, tanie /25 tabletek ok.17zł./

To jest tanie? Ja kupuję tabletki double-action Calgonitu, opakowanie 100 sztuk
        kosztuje 36-40 zł.
    • Gość: wsuwka Kupiłam IP: 82.160.71.* 22.12.04, 22:20
      Naładowana wiedzą, wyruszyłam na zakupy. Okazało się jednak, że mieszkam w
      strasznej dziurze i oprócz Calgonitu i jakiegoś Eksperta nie było żadnego
      wyboru. Kupiłam więc tabletki 3w1 Calgonit. Nie są one chyba zbyt ekonomiczne,
      ale trudno. Jak będę w większym mieście, to rozejrzę się za Robotem.
      Dziękuję za wasze podpowiedzi. Możecie jeszcze dopisywać swoje uwagi. Na pewno
      mi (i nie tylko mi) bardzo się przydadzą.

P.S.
      Dlaczego po drugim zmywaniu na dnie zmywarki pozostała woda...?
      • Gość: Alka Re: Sól?? IP: 193.151.96.* 24.12.04, 23:38
        Posiadam zmywarke od 3 lat. Do zmywania używam tabletek Calgonit 3w1.Od nowości
        nie uzupełniałam pojemnika na sól, ponieważ soli z niego nie ubywa. Czy to jest
        prawidłowe?
        • Gość: Nobullshit Re: Sól?? IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 25.12.04, 10:16
          W Calgonicie 3w1 jednym z trzech składników jest sól. Nie trzeba jej już
          dodawać. Czyżby zmywarka była tak mądra, że o tym wie, i dlatego nie pobiera
          soli z pojemnika?
          • dolores12 Re: Sól?? 25.12.04, 11:47
            U mnie najlepiej spisał sie Somat 3w1, po innych srodkach zostawał biały osad
            na zmywarce i naczyniach. Soli juz nie uzywam, bo w tabletakch jest. Somat jest
            jednak troche tańszy od Calgonitu.
            • saiss Re: Sól?? 26.12.04, 20:01
              My też Somatem, talbletki i sól.
          • skarolina Re: Sól?? 25.12.04, 11:54
            > W Calgonicie 3w1 jednym z trzech składników jest sól. Nie trzeba jej już
            > dodawać. Czyżby zmywarka była tak mądra, że o tym wie, i dlatego nie pobiera
            > soli z pojemnika?

To zależy jaka zmywarka. Jeśli ma funkcję "3 w 1" to przy jej uruchomieniu
            automatycznie odcinany jest pobór soli i nabłyszczacza. Czyli wtedy na pewno
            nic nie pobierze, taka mądra ;)
    • roseanne Re: Powiedzcie jaki środek nalepszy do zmywarki 26.12.04, 16:07
      ja wsyypuje lub wlewam Cascade
    • Gość: mirella Re: Powiedzcie jaki środek nalepszy do zmywarki IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 26.12.04, 18:21
      A ja uzywam tabletek z LIDLA-uawzam, ze sa dobre i bardzo tanie - 30 szt. ok. 8
      zl
    • Gość: graża Re: Powiedzcie jaki środek nalepszy do zmywarki IP: *.ssnet.pl 27.12.04, 21:37
      Tabletki z sieci PLUS 60szt za 15 zł baaardzo dobre
      • Gość: baba Re: Powiedzcie jaki środek nalepszy do zmywarki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 23:24
        akuta kupję na bazarze od tzw. niemców. są sur .płyn do ręcznego mycia też.
    • kiranna Re: Powiedzcie jaki środek nalepszy do zmywarki 28.12.04, 16:59
      Uzywam zmywark od 10 lat i wspypywalam juz tam wszystko, proszki, tabletki,
      2w1, 3w1, ale zdecydowanie najlepiej domywa mi naczynia Calgonit Gel. Zmywarki
      tez nie mylam dopoki nie trzeba bylo wezwac serwisu i zwrocili na to uwage, ze
      jest nieczyszczona. Sitko czyszcze po kazdym zmywaniu, ale pod sitkiem i dalej
      to tylko poradzi sobie ten srodek do czyszczenia zmywarek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka