Gość: wsuwka IP: 82.160.71.* 22.12.04, 13:53 No właśnie, kupiłam zmywarkę, do któej dołączony był Calgonit 3w1. Dzisiaj koniecznie muszę kupić jakiś środek. Poradźcie, co się najlepiej sprawdza wg. waszego doświadczenia. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ka_thy Re: Powiedzcie jaki środek nalepszy do zmywarki 22.12.04, 14:42 Proszek Calgonit, nabłyszczacz z butelki. Bo sól i tak musisz wsypac, nawet przy tabletkach 3w1. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Powiedzcie jaki środek nalepszy do zmywarki 22.12.04, 14:52 tabletki się nie rozpuszczają do końca:( proszek i nabłyszczacz Calgonit, ale teściowa chwali też polski "Robot" Odpowiedz Link Zgłoś
qcharzowa Re: Powiedzcie jaki środek nalepszy do zmywarki 22.12.04, 15:14 My z mężem zawsze wrzucamy kostki calgonit, a sól do zmywarek warto kupić w Leader Price, jest tania i dobra. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Qcharzowa!!! 22.12.04, 15:17 Qcharzowa jak to robicie :), bo ja wkładałam do koszyka ze sztućcami, albo luzem rzucałam do środka i wyciągałam te kostki całe tylko lekko rozpuszczone po myciu:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: Qcharzowa!!! IP: *.dep.no / *.dep.no 22.12.04, 15:18 Invicto! A nie masz pojemnika na proszek/kostki w drzwiach zmywarki? Polecam plyn do mycia zmywarki Calgonit. Czyni cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsuwka Re: Qcharzowa!!! IP: 82.160.71.* 22.12.04, 15:21 Płyn do mycia zmywarki...? Qrcze, to zmywarkę trzeba myć? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: Qcharzowa!!! 22.12.04, 15:24 No pewnie, bo sie brudzi od brudnych naczyn :-))) Uzywalem kostek, takie sobie. Sypie proszek Calgonit. Sol wlewam raz na jakis czas. A czasem i tak sie zdaza (rzadko), ze z tego specjalnego miejsca "proszkowego" nie wszystko sie rozpusci. Odpowiedz Link Zgłoś
qcharzowa Re: Qcharzowa!!! 22.12.04, 15:42 aha, jeszczcze jedno, nie wiem jak Wy robicie i co jest w instrukcji obsługi zmywarek (nie czytałam), ale my ostatnio sztućce zaczęliśmy wstawiać do góry ich częściami użytkowymi (że tak je nazwę) i dużo lepiej się domywają. Może komuś się przyda ta cenna uwaga :) pozdrawiam Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: Qcharzowa!!! IP: *.adsl.proxad.net 25.12.04, 21:47 To normalne, ze sztucce wstawia sie trzonkami w dol... Za to nie dajcie sie "zrobic w calgonit" i nie uzywajcie srodkow do mycia zmywarek. zmywarka jest czysta po umyciu naczyn, myje sie z nimi. Nie trzeba jej dodatkowo zmyc. to tylko "sprytny" pomysl porducentow chemii zeby wyciagac pieniadze od nawiwnych osob. Mam zwmywarki od kilkunastu lat, zawsze same sie myja srodkami do mycia naczyn! Domyc recznie trzeba co jakis czas drzwiczki, bo tam gdzie sa uszczelki woda nie dociera a czasem cos kapnie. Jesli chodzi o srodki do mycia: najwazniejsza zasada: powinny byc z jednej firmy (sol, plyn do plukania i tabletki lub plyn do mycia). Zachodnie organizacje konsumenckie odradzaja srodki typy "trzy w jednym", bo czesto sa zbyt agresywne i niszcza szklo (staje sie matowe) i sztucce. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Qcharzowa!!! 22.12.04, 15:26 na tabletkach piszą, żeby nie upychać w tej szufladce na proszek tylko włożyć luzem-w tej szufladce to juz całkiem chyba by się ubił na twardo:( aha też nie myję zmywarki-jest czysta????nawet filtr bez farfocli, bo opłukuję z grubsza naczynia i ziemniaki mi nie lataja po zmywarce ani inne kotlety:) a jak się uzywa tego płynu do mycia zmywarki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasica Re: Qcharzowa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 15:57 a ja nic nie musze upychac, cala kostka pieknie sie miesci i cala sie rozpuszcza. polecam calgonit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasica Re: Qcharzowa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 15:59 aha, jeszcze o myciu zmywarki - owszem, raz na jakis czas nalezy ponoc puscic mycie specjalnym plynem do mycia zmywarek. on nie tylko myje, ale i dezynfekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Qcharzowa!!! 22.12.04, 16:07 eee tam 90 stopni mi zdezynfekuje przy myciu naczyń Odpowiedz Link Zgłoś
qcharzowa Re: Qcharzowa!!! 22.12.04, 15:36 My mamy na drzwiach zmywarki takie specjalne miejsce na kostki. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_mouse Re: Powiedzcie jaki środek nalepszy do zmywarki 22.12.04, 16:10 Ja wolę proszek (najczęściej używam zwykłego Calgonitu w żółtym opakowaniu) od tabletek. Czasami zmywam tylko górny kosz albo mam mało rzeczy w zmywarce, wtedy wsypuję mniej proszku, a tabletki są raczej niepodzielne. Co do mycia zmywarki - moja najbardziej brudzi się za "kołnierzem" uszczelki przy drzwiach, jak już nie mogę tego sama usunąć to używam środka Calgonitu, który wstawia się do zmywarki do góry nogami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobitka Re: Powiedzcie jaki środek nalepszy do zmywarki IP: *.cz.f / 80.51.229.* 22.12.04, 16:29 Zmywarkę trzeba myć koniecznie. Ja mam zmywarke ponad 7 lat i nigdy tego nie robiłam :))) Ostatnio zepsuła mi się 4 razy i jak twierdzą serwisanci od tego, że nie była czyszczona płynem raz w miesiącu. Za to panowie skasowali za czyszczenie 160 :( bo trzeba było ją całą rozbierać. Po lekturze wątku o proszkach do zmywarki skusiłam się na polecany tam Robot i jestem bardzo zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: Powiedzcie jaki środek nalepszy do zmywarki 22.12.04, 16:58 Używałam proszku Calgonit 3w1 i byłam zadowolona, ale zniknął i są tylko kostki 3w1. Przestali robić ten proszek? Wie ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
gosik12 Re: Powiedzcie jaki środek nalepszy do zmywarki 22.12.04, 20:21 Ja tez polecam proszek do zmywarek Robot, jest bardziej wydajny od tabletek i tańszy od Calgonitu. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Powiedzcie jaki środek nalepszy do zmywarki 22.12.04, 21:42 proszek Robot, sól i nabłyszczacz Calgonitu (jeszcze mam więc wykańczam, jeśli znajdę polski odpowiednik - pewnie się przerzucę) przed Robotem używałam proszku Calgonit - poczytałam forum, zmieniłam proszek "skoro nie widać różnicy to po co przepłacać" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
barba50 Re: Powiedzcie jaki środek nalepszy do zmywarki 22.12.04, 22:07 Ja od dłuższego czasu używam tabletek Ludwik polskie prod. Inco - Veritas. Są bardzo dobre, tanie /25 tabletek ok.17zł./ Zresztą poczytajcie: www.inco-veritas.pl/chemia_gospodarcza/produkty/ludwik/do_zmywarek.html/ Pamiętacie wątek co by popierać marki polskie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: Powiedzcie jaki środek nalepszy do zmywarki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.12.04, 00:10 barba50 napisała: > Ja od dłuższego czasu używam tabletek Ludwik polskie prod. Inco - Veritas. > Są bardzo dobre, tanie /25 tabletek ok.17zł./ To jest tanie? Ja kupuję tabletki double-action Calgonitu, opakowanie 100 sztuk kosztuje 36-40 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsuwka Kupiłam IP: 82.160.71.* 22.12.04, 22:20 Naładowana wiedzą, wyruszyłam na zakupy. Okazało się jednak, że mieszkam w strasznej dziurze i oprócz Calgonitu i jakiegoś Eksperta nie było żadnego wyboru. Kupiłam więc tabletki 3w1 Calgonit. Nie są one chyba zbyt ekonomiczne, ale trudno. Jak będę w większym mieście, to rozejrzę się za Robotem. Dziękuję za wasze podpowiedzi. Możecie jeszcze dopisywać swoje uwagi. Na pewno mi (i nie tylko mi) bardzo się przydadzą. P.S. Dlaczego po drugim zmywaniu na dnie zmywarki pozostała woda...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alka Re: Sól?? IP: 193.151.96.* 24.12.04, 23:38 Posiadam zmywarke od 3 lat. Do zmywania używam tabletek Calgonit 3w1.Od nowości nie uzupełniałam pojemnika na sól, ponieważ soli z niego nie ubywa. Czy to jest prawidłowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: Sól?? IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 25.12.04, 10:16 W Calgonicie 3w1 jednym z trzech składników jest sól. Nie trzeba jej już dodawać. Czyżby zmywarka była tak mądra, że o tym wie, i dlatego nie pobiera soli z pojemnika? Odpowiedz Link Zgłoś
dolores12 Re: Sól?? 25.12.04, 11:47 U mnie najlepiej spisał sie Somat 3w1, po innych srodkach zostawał biały osad na zmywarce i naczyniach. Soli juz nie uzywam, bo w tabletakch jest. Somat jest jednak troche tańszy od Calgonitu. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Sól?? 25.12.04, 11:54 > W Calgonicie 3w1 jednym z trzech składników jest sól. Nie trzeba jej już > dodawać. Czyżby zmywarka była tak mądra, że o tym wie, i dlatego nie pobiera > soli z pojemnika? To zależy jaka zmywarka. Jeśli ma funkcję "3 w 1" to przy jej uruchomieniu automatycznie odcinany jest pobór soli i nabłyszczacza. Czyli wtedy na pewno nic nie pobierze, taka mądra ;) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Powiedzcie jaki środek nalepszy do zmywarki 26.12.04, 16:07 ja wsyypuje lub wlewam Cascade Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirella Re: Powiedzcie jaki środek nalepszy do zmywarki IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 26.12.04, 18:21 A ja uzywam tabletek z LIDLA-uawzam, ze sa dobre i bardzo tanie - 30 szt. ok. 8 zl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: graża Re: Powiedzcie jaki środek nalepszy do zmywarki IP: *.ssnet.pl 27.12.04, 21:37 Tabletki z sieci PLUS 60szt za 15 zł baaardzo dobre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Powiedzcie jaki środek nalepszy do zmywarki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 23:24 akuta kupję na bazarze od tzw. niemców. są sur .płyn do ręcznego mycia też. Odpowiedz Link Zgłoś
kiranna Re: Powiedzcie jaki środek nalepszy do zmywarki 28.12.04, 16:59 Uzywam zmywark od 10 lat i wspypywalam juz tam wszystko, proszki, tabletki, 2w1, 3w1, ale zdecydowanie najlepiej domywa mi naczynia Calgonit Gel. Zmywarki tez nie mylam dopoki nie trzeba bylo wezwac serwisu i zwrocili na to uwage, ze jest nieczyszczona. Sitko czyszcze po kazdym zmywaniu, ale pod sitkiem i dalej to tylko poradzi sobie ten srodek do czyszczenia zmywarek. Odpowiedz Link Zgłoś